diumenge, 15 de març del 2015

Fumar i altres costums


Aquests dies a la Xina hem vist molta i molta gent fumar. A més, en llocs impensables: el cuiner d'un restaurant, un senyor mentre anava amb bicicleta, un home pel passadís de l'hotel que estava encatifat per tot arreu. Algú em va fer notar que era un perill que un home fumés pel passadís i que l'anava a renyar. Li vaig dir:
- Primer pregunta a la recepció de l'hotel si està prohibit, perquè no ho sé... hem vist molta gent fumant a tot arreu.
I efectivament, a la recepció van dir que estava permès.

Però si hi rumiem una mica, anys enrere al nostre país es fumava a tot arreu, i no hi havia la consciència que hi ha ara sobre el tema. Actualment, és difícil veure persones fumar a la televisió, o en molts altres llocs on abans era habitual. Potser hi han fet les lleis (vaja, segur), però el cas és que aquest costum ha canviat.

I voltant pel món t'adones que a cada lloc hi ha comportaments diferents. I que, allò que al teu país pot estar mal vist, en un altre indret pot ser vist com a normal. En un concert allà Xina, es va asseure al meu costat un nen xinès que es va tirar tres pets durant la primera part. A més, estava com donant-me l'esquena, i per tant dirigint bé el projectil! (per sort, eren dels que només fan soroll!). N'estic segur que no ho va fer amb cap intenció de projectar-los cap a mi, i veient l'escena (també hi havia el seu pare), vaig entendre que ho feia com la cosa més normal del món.

També ens van avisar que no ens estranyéssim si vèiem gent escopir pel carrer, perquè era més freqüent que a casa nostra. I era cert.

A veure: els exemples que he dit no deixen especialment ben parats els xinesos. Però en canvi, ells fan servir un munt de motos elèctriques. I aquí, pel que sigui, no en veus. O una altra cosa: el silenci escrupulós que tenien molts nens (no tots) als concerts em costa més d'imaginar al nostre país.

En altres casos, es fa difícil decidir quin costum és correcte i quin no. En algunes ocasions, senzillament són maneres diferents de fer les coses. I en qualsevol cas, el fet de veure costums diferents als nostres, et provoca la reflexió sobre per què els fem o per què no. I això sol ja val la pena.

8 comentaris:

  1. Llegir aquestes lletres de la vostre experiència xinesa ,m'ha portat el record d'una sèrie d'anècdotes, viscudes per el meu marit, en un viatge i estada d'un mes a IRAK en la dècada dels setanta.... Sempre deia que poder viure una manera tant diferent de fer i de costums , li va ser molt important, per després al tornar cap a casa valorar més el que tenia .Recordo que.... els primers temps era un continuo el seu comparar ......
    Seguint amb el teu sentit del humor(sempre recomanable) us deixo alguna de les coses que li van impactar.....agafar un taxi (es clar que compartit), des de l'aeroport a la ciutat de Bagdad, i al baixar trobar-se que en el sostre del taxi ,junt amb el seu equipatge..un difunt en una caixa de cartró sense tapa i que al veure com el baixaven ,va tenir d'aguantar ,si no volia que li caigués a les espatlles. A cada taxi un difunt al sostre, ens comentava....i eren els iraquians de possibles. Al cap d’un temps .. trobava a faltar el difunt del dia, en el sostre del cotxe .
    L’orquestra (ens deia) d’eructes en els restaurants ....
    La quantitat de dones de peus i parades en el mig del carrer orinant, sense cap pudor i amb tota naturalitat.
    No penseu que era una critica cap al país i a la seva gent,..puc dir-vos que al esclatar la guerra de Irak e Iran ,las llàgrimes li queien dels ulls al veure destruïts llocs i al recordar a persones que l’havien acollit i treballat amb ell...
    Estic segura que la reflexió del Josep va ser.... que viure aquells dies en un país tant diferent.... li havia valgut la pena.
    Gracies per compartir-nos aquestes vivències, Sergi !!


    ResponElimina
  2. Sergi, fa ben poc que s'ha deixat de fumar a tot arreu!!! Quin descans que va ser, la pudor que feies quan entraves en un bar o restaurant... No sé si tu hi entres gaire als que teniu a Montserrat, però va ser una alegria gran quan es va prohibir, a més aquí va ser radical!! A molts llocs van fer aquella transició de zona de fumadors, zona de no fumadors... que no servia de res...

    Bona la que expliques del pet!!! I la Núria també n'explica d'antigues però bones però igualment...

    No sé, a mi em costa pensar que poden ser correctes aquests costums... són més aviat un tema d'higiene, i si aquí hem deixat de fer moltes d'aquestes coses és bàsicament per higiene i crec que temps al temps, també aniran canviant en positiu... Espero no explicar-me malament i semblar que dic una altra cosa...

    ResponElimina
  3. Oh! has tornat als blogs i no ho he sabut fins ara! et segueixo a partir de ja :-)

    ResponElimina
  4. Gràcies pels comentaris. Les anècdotes que expliques, Núria, són impagables! Impressionants.
    Sussss: benvinguda! La veritat és que no sé qui ets... però aquí tens la porta oberta per compartir. :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. La Susss la nostra artista de la fotografia,les seves fotos de les orquídies i ocellets, entre moltes d'altres, aquestes si que son impagables.
      Es molt bonica la fidelitat ,oi Susss?? des de Oikia que amb mes o menys intensitat ens hem anat comunicant . Segur que ara li hem fet memòria al Sergi D'Assís ,oi ? :)) .

      Elimina
  5. Costums i comportaments que ens han fet pensar i també ens han fet riure. Genials també les anècdotes de la Núria. Però com ho fem per acceptar la diversitat de costums de les persones que ja viuen a prop nostre?

    ResponElimina
  6. Cada cultura té els seus costums, i no per això són millors que els d'una altra. Per això ens pot sobtar tant els costums d'un altre país, però també aquests poden fer-nos pensar sobre com actuem nosaltres en el nostre país, i això és un element enriquidor.

    ResponElimina
  7. Jo penso que amb la gent que tenim al nostre entorn provinents d'altres cultures a vegades pretenem que som iguals, i obviem les diferències culturals. Penso que és bo tenir-ho present per comprendre'ls millor.

    ResponElimina