dimarts, 8 de maig del 2018

Reflexionar


L’origen del mot “reflexionar” és molt interessant! És el verb que surt del mot llatí “reflexio, -onis”, que està format pel prefix “re-“ i per “flex-“ (que ve del verb "flectere"). El prefix pot tenir el sentit de “tornar enrere” o “novament”, i “flectere” pot significar “doblegar” però també “tornar”, "guiar", "dirigir". Per tant, el sentit etimològic del mot “reflexionar” seria el de tornar allà on ja s’havia estat. Això, que podria semblar absurd, no m’ho sembla gens.

Quin objectiu podria tenir el d'inclinar-nos cap enrere i tornar allà on ja havíem estat? Doncs el d’agafar perspectiva i un nou impuls. Però un impuls correcte. Perquè si no revisem allò que vivim, si no podem aturar-nos i mirar d’on venim, podríem clavar-nos unes castanyes de campionat.

En aquest sentit, la reflexió és summament necessària! Jo diria que fins i tot imprescindible.

Hi ha situacions personals i col·lectives que no porten a la reflexió, a aquest prendre distància i revisar per poder continuar amb més encert. A vegades hi ha contextos que ho posen dificilíssim perquè una persona o col·lectiu es pot trobar immers en una espiral que no li permet aturar-se. Reflexionar no voldrà dir necessàriament canviar la realitat actual i modificar-la perquè sigui com abans, sinó aturar-se i mirar d'on ve la situació present amb prou calma com per poder-la interpretar correctament.

Tant sí com no, hem d’intentar mirar les coses guanyant perspectiva, tornant la vista a allà d’on venim, i escodrinyar si la via és la correcta. Potser la conclusió serà que sí: doncs endavant! Potser serà que no: aleshores ens cal canviar. I si no ens en sortim, busquem aquells que ens ajudin a fer aquest procés de reflexió.

Això ho he constatat en moltes persones que venen al monestir per fer l'exercici d'aturar-se i prendre distància del seu dia a dia. Els va bé. Però d’això ja en parlaré un altre dia.

8 comentaris:

  1. Com ja he anat dient sempre, m'agadem molt les teves explicacions etimològiques de les paraules, és una de les grans riqueses d'aquest espai. Moltes gràcies Sergi!!!
    I per l'explicació que fas, no sabria dir quina frase trobo més encertada, no hi ha cap desperdici. Parles de la perspectiva, del nou impuls... Per mi tot això és imprescindible per poder reflexionar correctament. A veure com continues :)
    Moltes gràcies!!!

    ResponElimina
  2. • No se si ho tinc ben entès … penso que reflexionar es la manera de fer canvis positius en la nostra vida, a mesura que prenem consciencia de les decisions que varem prendre en un temps en que patíem situacions estressants i complicades . Aprendre que hem fet be i el que hem fet malament ,per organitzar la nostra vida de forma que podem enfocar el nostre futur de la millor manera possible.
    • Gracies,Sergi D’Assís ¡!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, jo més aviat diria que aquestes situacions passades no cal que siguin estressants o negatives. Reflexionar simplement voldrà dir fer present allà d'on venim per poder discernir millor cap on anem i quins són els millors passos que podem fer.

      Elimina
    2. Gracies !! concís i en poques paraules...per entendre.ho be .
      Es clar que, sempre he reflexionat amb pensaments negatius......ara me'n adono.
      Sempre m'agrada aprendre,ja ho saps oi ?

      Elimina
  3. El ritme de vida que portem a vegades a vegades ens porta a prendre decissions sense reflexionar; estrés, feina, activitats socials, obligacions familiars,... Reflexionar com bé dius implica parar, "mirar bé la situació present per poder-la interpretar". Gràcies Sergi per les teves "reflexions"; almenys durants uns minuts tenim un motiu per reflexionar.

    ResponElimina
  4. Molt interessant l’origen etimològic! Jo també crec que reflexionar no és només una activitat interessant de fer, sinó també necessària. És el que ens fa humans: no fem les coses per fer-les (o crec que no hauríem), perquè som capaços de donar sentit a tot allò que ens passa, sigui bo o dolent.
    Tenir consciència d’un mateix (cosa que s’aconsegueix per mitjà de la reflexió) i entendre el perquè de tot allò que fem i deixem de fer és realment important (i, a vegades, no del tot senzill).

    ResponElimina
  5. Una musica adient pot ser a vegades una bona companyia per a la reflexió.

    Aquesta ho pot ser:

    https://www.youtube.com/watch?v=FZe3mXlnfNc

    ResponElimina
  6. Moltes gràcies a tots els comentaris i aportacions!

    ResponElimina