dijous, 14 de juny del 2018

L'hostatgeria de Montserrat


Fa mesos em van demanar el servei d'hostatger, i feia dies que us en volia parlar perquè ara mateix bona part de la meva vida gira a l'entorn d'aquest àmbit del monestir. I és molt probable que alguns dels meus escrits sorgeixin del que hi visc.

No trobareu publicitat d'aquest lloc perquè s'omple amb facilitat els caps de setmana, i entre setmana sempre hi ha també algunes persones. Els uns ho diuen als altres, i quan són estrangers és perquè suposen que un monestir ha de tenir un lloc d'acolliment i ens en demanen informació. Potser m'ha sorprès aquest darrer aspecte: que a més de gent d'aquí, sovint ve gent de països molt diferents.

En un lloc on sempre entra i surt gent no és possible establir molt contacte amb tothom, sobretot quan són grups. Però sempre hi ha persones que ens demanen poder conversar sobre aspectes de la seva vida. Som un equip de monjos, i em sento afortunat de compartir amb tres monjos que són molt amables amb la gent, molt acollidors.

Una de les experiències més maques d'aquests mesos ha estat quan algunes persones (bastantes) m'han dit que algun monjo els ha ajudat en algun moment important de la vida.

I potser el comú denominador dels qui hi venen a passar uns dies és que són persones que busquen. Busquen tranquil·litat, pau, potser desconnectar, a vegades ser escoltats, o confessats, o acabar quelcom que necessita concentració (una tesi doctoral, per exemple). A vegades creients, a vegades d'altres religions o no-creients. Però gent que volen compartir la nostra pregària o bé que es fan preguntes i busquen. O tot alhora.

Una gràcia de Déu pels qui hi podem ser.

11 comentaris:

  1. És molt bonic això que expliques, Sergi!!
    La foto també, perquè aquest és més que un espai d'acollida, és el lloc que deixa veure el pas del temps, quants anys fa que no ha canviat d'aspecte aquesta sala?
    Jo havia estat a l'hostatgeria abans de les reformes, i clar, era el que era... Ara, encara que aquesta sala continui igual, és un espai d'acollida adaptat als nous temps molt agradable, sense luxes, però que s'hi està molt bé i s'agraeix!!!
    Gràcies per acostar-nos una mica més a Montserrat, és bonic de saber que ets tu qui ens pot hostatjar al Monestir!!!

    ResponElimina
  2. Els que hem tingut la sort de passar uns dies a l'hostatgeria sabem que és ben cert tot el que dius, Sergi, és un lloc on es respira pau, un ambient més aviat de silencia, però que no exclou la mirada i el comentari ple de simpatia entre els hostatjats.
    L'acolliment de l'equip de monjos és palpar el que Sant Benet diu els monjos, d'acollir l'hoste com si fos el Crist.
    Gràcies per tot, Sergi.

    ResponElimina
  3. Wonderful work/mission showing by your welcome and presence that peace and joy are possible and life can be beautiful.

    ResponElimina
  4. Quan era més jove vaig estar alguns estius a l'hostatgeria en les Trobades d'Animadors de Cants (encara recordo algunes xerrades del gran mestre P.Gregori). Alguna vegada hi havia anat amb el meu germà Josep M. i altres sol. Vaig tenir la sort de conèixer molt bona gent. Encara conservo moltes cartes de l'hostatger d'aleshores, un monjo que em va acollir molt bé, era el germà Esteve (ACS). Per mi va ser una molt bona experiència i se'ns dubte que l'hostatger és la cara visible del monestir per les persones que passen per l'hostatgeria. Segur que serà una experiència molt bona per tu Sergi.

    ResponElimina
  5. Gràcies Sergi per aquest comenrari.
    M,has fet recordar les estades a l,hostatgería amb el germà Esteve.
    Realment és una experiència molt bona.

    ResponElimina
  6. Ha estat veure aquesta foto i sentir una felicitat que se'm fa difícil descriure. Com també ho és explicar el que es sent quan estàs entre aquestes parets i convivint amb els monjos i la resta d'hostatgers.
    Agraesc de cor haver pujat a l'hostatgeria amb el professor i els companys de Màster. Agraesc haver pogut conèixer l'hostatgeria de Montserrat.
    Gràcies Sergi.

    ResponElimina
  7. L'hostatgeria, segons crec, és un espai fantàstic per a la nostra societat. Calen llocs on la gent pugui apropar-se per buscar, sigui el que sigui el que busquin. No és un simple hotel on pagues perquè et serveixin; és molt més que això, ha de ser molt més que això. Gràcies, Sergi :)

    ResponElimina
  8. No hi he estat gaires vegades a l’hostatgeria .Han estat els darrers anys ,els que he tingut l’oportunitat de poder-hi anar. Sempre hi he estat molt ben acollida.
    Han estat caps de setmana o dates senyalades en que ,no hi cabia cap mes persona al menjador. Faig referència al menjador ,ja que per mi ,es el lloc on la bona convivència es fa palpable entre els hostes ,de molt variada procedència .
    Bona feina , i sigues feliç ,P.Sergi D’Assís

    ResponElimina
  9. Agraeixo molt tots els comentaris, a partir de les vivències que heu fet. L'hostatgeria és un espai singular, obert a tothom, però només adequat per aquells que se senten atrets per allò que s'hi vol oferir. Per altres tipus d'experiències hi ha les cel·les (apartaments) a fora, o l'hotel. Són conceptes diferents, i l'ideal és que cadascú pugui triar on prefereix anar.

    ResponElimina
  10. Voldria passar un cap de setmana a l'hostatgeria; què he de fer per reservar? Moltes gràcies!!!

    ResponElimina