dimecres, 15 de gener del 2020

Una pregària de Bonhoeffer



Avui us ofereixo una pregària que va escriure Dietrich Bonhoeffer des del camp de concentració de Flossenbürg. Enmig de la bogeria nazi, ell hauria pogut trobar una sortida confortable marxant a un altre país. I va optar per comprometre's amb el drama d'aquell moment, que finalment el portaria a la mort en el camp de concentració.
Us n'ofereixo dues versions: la lletra del cant de Taizé en alemany (que agafa una part de la pregària original), i una traducció ampliada d'aquesta pregària en català (no l'he posada tota). Per mi, resulta especialment inspiradora la darrera frase!

Lletra del cant de Taizé:
"Gott, laß meine Gedanken sich sammeln zu dir.
Bei dir ist das Licht, du vergißt mich nicht.
Bei dir ist die Hilfe, bei dir ist die Geduld.
Ich verstehe deine Wegenicht,
aber du weißt den Weg für mich".


Pregària en català (ampliada):
“Senyor, gira els meus pensaments cap a Tu,
que tot sol no me’n surto.
En mi és fosc, però amb Tu hi ha la llum.
Estic sol, però Tu no m’abandones.
Sóc feble, però amb Tu hi ha l’ajuda.
Estic inquiet, però amb Tu hi ha la Pau.
En mi hi ha amargor, però amb Tu hi ha la paciència.
No comprenc els teus camins, però Tu coneixes el camí per a mi”.


7 comentaris:

  1. Gràcies per compartir el text de la pregària. No és dels cants de Taizé que tingui més present ja que l'alemany per a mi és una barrera encara pendent, i potser ara que ja fa un any que tenim a un dels nostres fills treballant a Berlin potser m'animo finalment a mirar de trencar-la.

    ResponElimina
  2. Pensant en persones com P. M. Kolbe, D. Bonhoeffer, Etty Hillesum, també Franz Jägerstätter, (de la pel·lícula Una vida oculta) i tants altres, crec que tots van canviar els seus destins prenant la vida a les mans. No van dir del que estava passant “és la voluntat de Déu”, sinó que van actuar segón la seva consciència i van canviar els esdeveniments. En el Pare Nostre, preguem que la seva voluntat es faci a la terra, “com és fa en el cel”. Però, com sabem "com és fa en el cel"? Seguint el que va ensenyar Jesús crec que ha de ser una vida d’amor per sobre de totes les diferències, una vida de germans amb el Pare. I ja en aquesta vida hem de intentar,
    cadascú al seu lloc, de fer-ho realitat i que sigui un món millor per a tots. (Disculpeu els errors en català)

    ResponElimina
  3. Com saben trobar les músiques a Taizé. Només hi he estat una vegada, però tinc el record de la mirada de la meva filla petita quan va sentir la cançó que cantaven a la pregària i que havia après a Montserrat amb tu. Avui he llegit un Twit de la Rosalia que diu: “Cuando escuchas una canción con alguien ya nunca volverás a escuchar esa canción igual, y cada vez q vuelva a sonar n vas a poder evitar pensar en esa persona pk ese tema siempre llevará su nombre”. Crec que aquella mirada era això. Allà tot és inspirador.
    Moltes gràcies, Sergi!!!

    ResponElimina
  4. Aquesta pregària és preciosa! I amb la versió cantada de Taizé encara més

    ResponElimina
  5. És una pregària molt suggeridora. Sí. Com ho és en Dietrich Bonhöffer en general. M'agrada imaginar-me'l passejant per Barcelona. Gràcies P.Sergi d'Assís.

    ResponElimina
  6. Preciosa la pregària! ...llegint-la he pensat en que certament Ell té tot allò que desitgem i ens aporta tot allò que necessitem però a vegades no encertem a comprendre el perquè ens fa fer o ens fa passar per segons què per aconseguir-ho. Tot buscant, molts cops seguim la veu de la nostra ment quan és la veu del cor la que ens fa sempre de millor guia, perquè és allà on hi ha Déu! Deixem-nos doncs guiar per Ell que ja sap on anem i què vol de nosaltres. I demanem-li el que ens cal per alleugerir el camí.

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies a tots els comentaris! Lucy, gràcies per l'esforç d'escriure en català!

    ResponElimina