dilluns, 6 de març del 2017

Cantar amb altres


M'he passat la vida cantant. Des de ben petit, des d'abans de tenir ús de raó (pel que em diuen). M'agrada i puc expressar-hi coses que d'altra manera no sabria com. Canto cada dia, perquè la vida que he triat m'hi porta. Però aquests dies n'estic fent experiència d'una manera intensa amb el Rèquiem de Mozart (de moment només hem fet un dels concerts, però ja hem fet uns quants assajos). No l'havia cantat mai, i val a dir que la vivència de cantar-lo no és exactament la mateixa que escoltar-lo. Tot i que penso que ambdues valen molt la pena i són recomanables.

En el dia a dia, sovint em toca cantar sol. Però quan gaudeixo més del cant és quan canto juntament amb altres, i si pot ser a diferents veus. Cadascú amb la seva veu, amb el seu rol, tots plegats seguint les indicacions d'un director perquè allò que podria ser una massa caòtica esdevingui quelcom ordenat i agradable a l'oïda.

Sentir que formes part d'un grup. Que cadascú accepta el seu paper. Que tothom sap que, d'una manera o altra, pot aportar al conjunt. Sent conscients que entre tots podem crear una cosa bella. I que allò pot fer Bé a d'altres. És un privilegi. Un regal.

Algunes vegades, quan són peces que tinc molt sabudes, m'agrada pensar en els altres amb qui estic cantant. I em sento agermanat a ells. I prego per ells. Especialment en l'Ave Maria, encomanant-los "ara i en l'hora de la nostra mort".

PD: Us he posat una de les meves peces preferides. "Ave Maris Stella", de Tomás Luis de Victoria. Em fa sentir molta Pau. La mateixa Pau que desitjo a tots els qui visiteu aquest racó.



6 comentaris:

  1. Sí Sergi, poder crear bellesa és un privilegi i un regal a l'abast de poques persones. Jo sóc molt negada amb la música i quan sento cantar bé m'emociona especialment. Escoltar escolans que són tan joves i ho fan tan bé és un dels regals més bonics que es pot donar.
    Moltes gràcies per transmetre'ns tanta bellesa!!

    ResponElimina
  2. Com deia un poeta anglès: "La música és un do de Déu per l'home, l'únic art del cel donat a la tierra, l'únic art de la terra que ens porta al cel". La setmana passada vaig tenir la sort de poder escolar el Réquiem de Mozart. Pels que no estem massa avesats a anar a concerts escoltar el Réquiem és tot un plaer i si a més a més ho canta l'Escolania encara més. Enhorabona als priviligiats que a més a més ho podeu gaudir des de dins.

    ResponElimina
  3. UN REGAL !!! dius cantar-lo..... Sempre he pensat que ,poder cantar i transmetre el que un compositor ha escrit i que el cantant transforma mitjançant la seva veu..te de ser meravellós ....un regal que ens fa compartir emocions i sentiments ,als qui tenim la sort de poder-ho escoltar.
    En un concert que vaig anar darrerament , (en el seient del costat) tenia un noi cantor d’un cor de cambra..i al dir-li jo...quina enveja em feu els qui teniu bona veu i podeu transmetre tot això que en aquests moments a mi em fa plorar i emocionar-me .
    La seva humil resposta em va semblar fantàstica.....Cada un de nosaltres posem la veu al servei de tots els que formem el Cor....per arribar aconseguir una Unitat .Veure que tants sols una persona, s’emociona com tu ho has fet, ja es un regal per nosaltres.
    Gracies !!! Sergi per compartir !!

    ResponElimina
  4. Gràcies, Sergi, pel teu comentari. Estic totalment d'acord amb el que expliques de les teves vivències de persona que canta.
    El goig de poder cantar en grup, a veus, sentir-te part d'un tot harmoniós, només el coneix aquell que té la sort de poder-ne formar part.
    Jo vaig néixer en una família on el cant coral hi tenia un paper molt important i des dels meus més primers records sempre hi ha hagut cançons en la meva vida.
    ¨´Es un dels dons que no em cansaré mai de donar gràcies a Déu.

    ResponElimina
  5. El cant també és una part de la meva vida. M'ajuda en molts aspectes, em fa feliç. I més quan puc fer-ho amb d'altres persones. És fantàstic poder compartir això amb altra gent, tot fent música.
    M'agradaria també compartir-vos una peça que trobo especialment bella: https://www.youtube.com/watch?v=eqt005j1dB0
    Moltes gràcies!

    ResponElimina