dilluns, 30 de setembre del 2019

Què vol dir ésser prudent amb l’Evangeli a la mà?


“Què vol dir ésser prudent amb l’Evangeli a la mà?”. És una frase d’en Quim Vallmajó. La va dir amb la paraula i amb la vida. Ara fa 25 anys era assassinat a Ruanda, enmig del terrible genocidi. Hi havia anat de ben jove com a missioner, i el seu compromís ferm el va portar a donar la vida. Perquè no ens enganyem: la vida no li van prendre, sinó que la va donar. Conscientment va optar per entregar-se als altres fins al final.

A veure, amb l’Evangeli a la mà, algun fragment trobaríem que ens crida a la prudència. Les coses com siguin. Però davant del Mal, davant del dolor de tantes persones i de la violència sota tantes formes en el món, no ens podem quedar indiferents. Ens pot ser indiferent que tantes persones s’ofeguin en el “nostre” mar o morin de gana o per falta d’assistència mèdica en tants països? Novament, com deia Isaïes: “No els defugis, que són germans teus”.

La frase d’en Quim ressona encara avui. I més davant una Església que té més risc de pecar per prudència que per audàcia.

Amb l’Evangeli a la mà, donem-ho tot per la defensa dels drets humans.

PD: Aquí hi ha un vídeo sobre el que va viure en Quim Vallmajó a Ruanda. És un vídeo dur que inclou imatges i relats durs d’aquella guerra, no el recomano a tothom.

8 comentaris:

  1. Acabo de veure els 30 minuts de l’enllaç que has posat, el recordo ja del dia que ho van emetre a tv3, com sempre d’una gran qualitat!!! Penso en la pel•lícula Hotel Ruanda, una meravella també com explica el genocidi i la reacció de les persones.
    Ser prudent amb l’evangeli a la mà? No hauríem de ser-ho, però la realitat és que ho som. No sé què s’hi pot fer. Un dia, davant de casa, passava un noi africà desorientat, perdut. Li vaig preguntar què buscava, era una oficina de l’ajuntament que és prop però una mica amagada. L’hi vaig acompanyar, el vaig fer pujar al cotxe i li vaig deixar. La prudència m’hagués dit que li expliqués on era i que hi anés sol... No acostumo a fer coses d’aquestes... però aquell dia mira ho vaig fer... Penso que no sé si cal ser capaç de plantejar-nos de donar la vida com han fet tantes persones al llarg de la història i que tu sovint ens en fas presents algunes.
    Poso l’enllaç amb un vídeo també d’una associació de voluntaris del barri del raval de Barcelona que donen suport als sense sostre que dormen darrera la Boqueria:
    https://www.youtube.com/watch?v=xz6-IaC0hww&t=430s
    Hi ha moltes persones al nostre entorn que fan petites grans accions d’ajuda als més desvalguts i que potser sí que d’entrada semblen prudents amb l’evangeli a mà, però que en realitat no ho són gens.
    Moltes gràcies Sergi, per aquest testimoni i per tornar-nos a fer present aquell terrible genocidi.

    ResponElimina
  2. Hola, Sergi. M'ha agradat molt el reportatge. Soc pessimista, però. Crec que la convivència és molt fràgil i que és molt fàcil odiar el teu veí, per això els nacionalismes mai no m'han agradat. Me'n refio poc de mi mateixa i de la meva capacitat de ser coherent i em costa trobar camins de solidaritat. Potser no els busco prou. Tal vegada quan tots plegats estiguem més malament (que hi estarem!), serem capaços de veure més clarament els camins. M'agradaria dir que soc pacifista, però sempre m'he trobat millor en l'èpica que no pas en la lírica. I de "postureigs" ja en tinc ben bé prou. És fàcil no ser racista quan no et sents amenaçat. O ser pacifista si mai has viscut una gran injustícia o no t'han fet mal. O ser feminista sense enfrontar-te realment al masclisme que ens envolta. ¿Què farem si mai ens sentim amenaçats de debò? M'agradaria dir que els cristians hi posarem l'Evangeli al davant, però realment no ho sé, si més no pel que fa a mi. Fer el mal és molt i molt senzill i de vegades tot hi acompanya.

    ResponElimina
  3. "I praise You, Father, Lord of heaven and earth, because You have hidden these things from the prudent and learned, and revealed them to little children”
    It is very difficult to see where and how we should act…
    Last month, here in Portugal, a nun was killed and raped by a young man who had come out of prison and whom she was helping. I suppose we can say she should have been more prudent but she was truly living the Gospel to which she dedicated all her life helping those most in need…

    ResponElimina
  4. Bon vespre! He anat a mirar quina és la definició de prudent, i el què diu el diccionari és "capteniment caut i moderat de qui intueix la presència d'un perill o les conseqüències dels propis actes i mira d'evitar-ne el risc i els danys possibles" Segons el catecisme, és una de les quatre virtuts cardinals. Definicions una mica "ferragoses" . Però què ens diu l'evangeli de Jesús? Ens diu que ens hem d'estimar com ell ens va estimar. I on parla de prudència? Ens proposa una mesura per estimar? Ens diu que siguem cauts estimant al pròxim? O que vigilen a qui estimem? O que Estimar pot provocar danys? Estimar no pot tenir mai cap perill ni mesura, i per tant, no podem ser mai prudents estimant... La mesura ens la va posar Jesús donant la seva vida per tots nosaltres.

    ResponElimina
  5. Acabo de veure el reportatge que ens has passat. Realment molt dur. Tota guerra és cruel però el genocidi a Ruanda va ser esfereidor i segurament van passar moltes coses que no sabem per la distància a que ens trobem. L'Evangeli a la mà té un cost molt alt en algunes circumstàncies.

    ResponElimina
  6. La primera vegada que vaig tenir noticies de la dureza del conflicto a Ruanda (que no fos per tv i diaris) va estar dur per mi.Una noia que quant era joveneta em servia el pa i feiem unes bones xarrades va estar assesinada a Ruanda una nit d . Gener del any 1997.La Flors Cirera.
    Despres el llibre i les explicaciones del P.Xavier Morell em van colpir encara mes per tot el que va tenir de viure.Per sort ell va poder sortir de Ruanda sa i estalvi.
    Tots dos van anar.hi per fer el be,per ajudar ,amb l,evangeli a la ma.

    ResponElimina
  7. Bona nit!
    Crec que la prudència sempre ha de fer joc amb la fortalesa. No és prudent qui es fa enrere davant d'un risc o d'un perill. Entenc la prudència com la valoració serena dels pros i contres abans de prendre una decisió. Però un cop presa prudentment, cal tenir la fortalesa per mantenir-s'hi fidel.
    Són virtuts; i no són pas fàcils de practicar.

    ResponElimina
  8. A tots moltes gràcies pels vostres comentaris! Són de signes diversos, però penso que complementaris. Alguns poseu més l'accent en el fet que amb l'Evangeli a la mà no es pot ser prudent, i altres amb les conseqüències dures que això pot comportar... La Mercè es fixa més en els aspectes al voltant del genocidi i dels nacionalismes, tot un tema que donaria per molt. Moltes gràcies!

    ResponElimina