dilluns, 4 de novembre del 2019

No votar


Em fa basarda cada cop que sento algú dient que no anirà a votar. Potser no me n’hauria de fer. Al cap i a la fi, tothom és lliure de fer el que vulgui. I no votar és una de les opcions possibles.
Però m’hi he trobat aquests darrers dies: un que em deia que no ha anat a votar les darreres conteses electorals perquè no hi ha cap partit que el representi. I un jove que fa pocs dies va rebre de la policia (ni tan sols participava a la manifestació, però sí que era per allà), i també em va dir que no pensava anar a votar.
Jo no he viscut el franquisme. I entenc que algun es pregunti de què servirà el seu vot, o que no se senti representat per cap partit. Però quan sents certs missatges polítics racistes o discriminadors (i evito paraules més gruixudes) penso que almenys val la pena votar qui pugui evitar que guanyin certes ideologies. Ni que un pensi que no servirà de gran cosa, jo aposto per l’opció del mal menor (i amb això no estic dient “vot útil”, que seria una altra qüestió).
Alguns potser pensareu que aleshores cal votar en blanc. També és una opció, però essent conscient que amb el vot en blanc s’afavoreix els partits més grans.
I us ho diu algú que encara no sap qui votarà diumenge. Però sí que sé qui no votaré. I també sé que exerciré el meu dret de vot.

8 comentaris:

  1. The same happens in Portugal. Many people say they don't care who wins. But we also hear "what can we do to change things?" and I think that is contradictory. Voting is one of the things we can do. And if we don't we cannot afterwards say "Dreadful! How do we have this government?"

    ResponElimina
  2. Bon dia!

    Sense entusiasme. Pensant que els polítics, com tots nosaltres, també tenen les seves debilitats i les seves incongruències, les seves pors i les seves servituds, aniré a votar. El vot és la millor eina que tenim, encara que sigui poc o molt esmussada. Votaré a qui s'avingui més a la meva manera de pensar, sense tenir en compte ni les enquestes (són també propaganda!), ni l'anomenat “vot útil” ni les possibiltats d'aconseguir representació. Els que portem bastants anys a l'esquena hem vist com opcions que van començar essent minoritàries han anat germinant i creixent, com el gra de mostassa. I força ocells s'hi han fet niu, a les branques.

    Potser també és un bon moment per recordar que
    “Qui no està contra nosaltres, està amb nosaltres “

    I no votar, o votar en blanc o nul, considero que també pot ser una opció responsable; i, doncs, ben legítima.

    ResponElimina
  3. Estic completament d'acord que votar és, a dia d'avui, l'única manera efectiva que tenim d'escollir els nostres governants. Sí que és veritat que a vegades potser ens sentim (o no) decepcionats pels nostres polítics (a vegades els hi manca coherència) però crec que aquesta no és l'excusa per deixar de votar.

    ResponElimina
  4. A quatre dies de les eleccions encara no sé a qui votaré... Un cop presa la decisió espero no haver-me'n de penedir. Sergi, gràcies per ser tant clar! El que dius és un bon impuls per no sentir-nos sols els indecisos (i aquesta vegada amb raó, crec)!!!

    ResponElimina
  5. Gràcies Pare Sergi.
    I tant que cal que anem a votar! ara més que mai!
    Preguem a la Mare de Déu de Montserrat, amb la muntanya voltada d'oliveres, signe de pau, Ella que es la Reina de la Pau, que la bona entesa, la pau i l'harmonia s'obrin camí en aquests temps tan difícils.
    Moltes gràcies.
    Núria

    ResponElimina
  6. Crec que ara, no-votar no és una opció responsable i diria que fer-ho en blanc, tampoc. No, tal com està el país. No, si després volem poder opinar sobre com ho estan fent els governants.
    Si ens considerem part del joc, hem de decidir quines peces volem que ens representin. Hem de reivindicar que hi hagi política i que hi hagi diàleg. S'ha de sortir doncs, massivament a les urnes i opinar, sigui el que sigui. Som part d'un sistema (encara que ens costi dir-ho, democràtic) i tenim veu per poder regular-lo. No serveix de res obviar-lo, ni posar-s'hi d'esquena (per això ja hi ha els anti-sistema i no crec que ho siguin tots els que no voten!). Admeto que no hi ha ni un líder al capdavant de cap partit. (L'únic que hi ha és a la presó i no és part de cap partit). Per això entenc el desencís però repeteixo: no-votar no és una opció.
    Jo tampoc sé encara a qui votaré diumenge, però ho faré. 

    ResponElimina
  7. Be,ja hem anat a votar.Fins I tot la mare per correo.Penso que ho vaig fer be,es la primera vegada.Aquest cop jo tampoc tenía clar a qui donar el vot,ara anar.hi aixo sempre.Recordo la primera vegada que va ser possible casi no ens ho creiem.
    Gracies Sergi,esperem que tot sigui a fi de be.

    ResponElimina
  8. Moltes gràcies pels vostres comentaris compartint com viviu el tema!

    ResponElimina