dimarts, 3 de desembre del 2019

El misteri del Mal


No sé si vau veure la notícia de l’atac al London Bridge fa uns dies. Les víctimes eren una noia i un noi assistents a un acte en favor de la rehabilitació dels presos, i justament el noi estava molt implicat en un programa de reinserció per a presos! Un contrasentit.

Ens deixa desarmats veure com persones tan innocents, que justament treballen pel bé, són víctimes de la violència per part d’algú a qui defensen! Com sempre, el misteri del Mal.

Es poden fer mil teories sobre el perquè del Mal, algunes més afortunades que altres. Jo hi vaig donar voltes fa anys. I em va semblar que Jesús no dóna una resposta teòrica al Mal en el món (encara que alguns fragments ho puguin insinuar). Per mi, la resposta de Jesús davant el Mal és una resposta pràctica.

Allà on hi ha Mal, allà on hi ha sofriment de qualsevol mena, ell hi posa Amor. Aquesta va ser la seva resposta. I aquesta és l’única resposta que he descobert que té un sentit ple. Viure responent al Mal amb el Bé.

Com després va dir Sant Pau: “Que el vostre amor no tingui res de fingit. Detesteu el Mal, enamoreu-vos del Bé” (Romans 12,9).

7 comentaris:

  1. El mal per definició fa mal, no respecta ningú, ni tan sols els qui busquen el bé. No és necessàriament la resposta a un altre mal. Les seues obres no seleccionen cap condició humana. Els efectes colaterals sempre són desproporcionats. Per tant, tots estem exposats a sofrir aquestes conseqüències.

    ResponElimina
  2. Gràcies d'aquesta reflexió. Fa temps que penso que la nostra acció dins la societat, com a cristians, ha de ser regida per l'amor i l'ètica.

    ResponElimina
  3. Els relats bíblics del llibre del Gènesi expliquen quin és l'origen del mal al món. Pretenen explicar allò que generació rera generació ha pogut experimentar com a conseqüència del mal. Quina és l'actitud de Déu des del principi? La misericòrdia, la voluntat de rescat de la humanitat. Això explica el sentit de la Història de la Salvació. Si ens sentim salvats, el nostre optimisme compromés amb el món no ha de ser altra cosa que l'extinció del mal, tant estructural com personal. Encara que ens semble inabastable.

    ResponElimina
  4. M’agrada aquest apunt que fas sobre el mal, que no n’acostumes a parlar. A mi també em desarma, ni que sigui molt petit, no sé què dir-hi. L’única cosa que sí crec de debò és que Déu no hi intervé.
    Una vegada més, moltes gràcies, Sergi!!!

    ResponElimina
  5. Sí, el mal és un misteri. Crec que només la confiança en Déu ens pot ajudar a creure, en la foscor i el patiment, que hi ha una raó per a tot el que succeeix.

    ResponElimina
  6. Davant del Mal, desgràcies, catàstrofes, assassinats,... que veiem al nostre món a vegades ens preguntem (jo el primer), per què Déu permet el Mal? Déu podria fer alguna cosa per evitar-ho? Està clar que per part nostra hem de treballar pel bé i posar amor al nostre voltant però igualment em pregunto, per què encara hi ha Mal al nostre voltant?

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies per compartir les vostres reflexions!

    ResponElimina