divendres, 15 de juliol del 2022

Microcrèdits per als mestres


Fa uns mesos vam començar els microcrèdits per als mestres de l’escola que, com us he comentat altres vegades, és un col·lectiu molt precari. N’hem donat ja 26, i 2 més que l’estan esperant. Bastants han decidit posar porcs a casa, o altres animals (conills, cabres, galls dindi...). Altres iniciatives: venda de sabates, fabricació de maons, venda de mandioca, etc. 

En primer lloc, a partir dels termes i condicions que han rebut, em venen a veure i fan un primer esborrany del projecte que revisem plegats. Un cop al mes fem una reunió d’un comitè per avaluar els projectes i fer-ne el seguiment: som el Majordom del monestir (el qui porta el tema econòmic), la comptable del monestir i jo mateix. Ens complementem bé, i això és important. Un cop aprovat el projecte, el vaig a visitar perquè m’expliquin on el volen fer i altres aspectes. I aleshores van a veure la comptable i reben els diners. 


Sabíem que hi hauria dificultats: els qui, al cap d’uns dies d’haver-se aprovat el projecte, tenen una altra idea i el canvien; o que gasten la meitat dels diners en el projecte i l’altra meitat en una altra cosa; o que es retarden en el pagament que ells mateixos havien proposat. Com que els diners s’aniran traient del sou en funció del que hàgim acordat amb cada un d’ells, no em fa patir que no es cobrin. I si necessiten més temps, els el podem donar i no passa res. Es tracta d’ajudar, i no d’escanyar.


Ara bé, ells també saben que de cara a obtenir-ne un altre i de més gran caldrà presentar una bona comptabilitat i que l’execució del projecte hagi estat ben feta. La prioritat serà per als qui ho facin bé. Ara ja veiem diferències: alguns que estan treballant molt bé, i progressaran de manera considerable. A aquests els animo a pagar-lo del tot així que puguin, perquè n’obtindran un de nou i de més quantitat. Els qui no ho estan fent tan bé, podran aprendre dels qui ho han fet millor. Caldrà un temps d’aprenentatge, i el segon microcrèdit segur que serà més ben executat que el primer. Això requereix acompanyament, que és una part essencial del programa.


Objectiu final: que tinguin una altra entrada de diners a casa, que els permeti poder pagar amb més tranquil·litat l’escola dels fills o l’anada a l’hospital quan convingui. No és per anar de vacances, això ho puc assegurar. És un projecte engrescador, i penso que els fruits els veurem més d’aquí 2 anys. Un altre punt bonic és que hi ha tant homes com dones liderant aquests microcrèdits, i això és un gran signe d’esperança.

Fotos: en Masayi i la Maliza venent sabates, un negoci de la tradicional cervesa de mill que es pren col·lectivament, l’Ezra que ven mandioca i l’Auma que cria galls dindi.

9 comentaris:

  1. Un projecte de Justicia Social,
    pràctic i enriquidor...

    Una Planificació, preveient totes les possibles situacions...

    Un Seguiment del Projecte,
    i unes Avaluacions periodiques...

    Una Posada en comú d' experiéncies....

    Us dessitjo uns bons resultat inmediats,
    i una Ferma Consolidació a llarc plaç

    L 'Enhorabona !!

    ResponElimina
  2. Que bé Sergi que tot vagi endavant, fantàstic!!!
    No sé si ho puc preguntar, però microcrèdit a quants diners et refereixes, hi ha una quantitat estipulada o feu segons el projecte? Hi ha d'haver un màxim suposo, és curiositat només... El de la cervesa sembla com el qui obre un bar ;)
    Moltes gràcies per fer-nos-ho arribar amb tant de detall!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Crec que ho vaig explicar fa temps: cada un ha pogut presentar un projecte d'1 milió UGX (xílings ugandesos). Això són 264 €. És una xifra que els permet començar un projecte, o impulsar-ne un de ja existent. Però al mateix temps, és una xifra prudent per ser la primera vegada. I en funció de com vagi, es podrà augmentar de cara a un segon microcrèdit.
      I sí, això d'aquesta mena de cervesa és molt curiós: és tot un ritual i un lloc on la gent se socialitza.

      Elimina
  3. Gràcies, Sergi, per questa extensa i concreta explicació. Enhorabuena per la idea i per lo be que ho porteu. És fantastic que pugueu ajudar a viure a aquesta gent. Ja se sap que tots no aniran be, alguns per que pot sorgir qualsevol entrebanc, altres per mala praxis per la seva part, és qüestió de paciencia i anar educant en el treball i la constancia. Molta força i ja saps que des de Catalunya som molts els disposals a col·laborar.

    ResponElimina
  4. sí, "és un gran signe d’esperança."

    ResponElimina
  5. Gràcies Sergi per la informació sobre els microcrèdits! Sembla prou engrescador i si Déu vol, tot tirarà endevant! Els altres entrebancs que vagin sortint pel camí són aquelles pedres d'ensopec en què ens hi trobem tots! Ànims i endevant!

    Fina Múrria

    ResponElimina
  6. 26 microcrèdits per professors. 26 famílies amb noves il.lusions. 26 oportunitats per viure una mica millor.
    Tot requereix del seu temps i d'una bona base inicial. Després, uns es retroalimentaran dels altres en tots els sentits i la pròpia inèrcia farà imparable aquest projecte! Endavant.

    ResponElimina
  7. És un gran projecte!, i com tu, penso que tan important és el donar els diners per fer realitat el seu projecte, com l'acompanyament que els feu per dur-lo a terme. És una doble aportació i a més tot envoltat d'una confiança en la persona i el seu projecte que segur que els empodera i ajuda a mirar el futur amb més esperança i optimisme. Enhorabona de tot cor!

    ResponElimina
  8. Gràcies pels vostres comentaris!
    Al comentari sense nom: no publico anònims, encara que ja em suposo que és per un error tècnic.

    ResponElimina