dimecres, 18 de març del 2020

Aprenentatges



Les circumstàncies d’aquestes setmanes, a més que les intentem afrontar de la millor manera que puguem, ens poden portar també a fer moltes reflexions. Des de l’estat del benestar a la limitació inherent a tot ésser humà (tot i que a vegades no la tinguem present), també els riscos d’aquelles societats on la sanitat sobretot està a l’abast dels rics (i en una situació com la que estem vivint, això només facilita que el virus s’escampi més ràpid), o l’abisme encara més gran dels països amb una gran part de la població vulnerable.

He trobat molt desconcertant aquesta “TED Talk” que Bill Gates va pronunciar el 2015 a Vancouver predint un fenomen com el que estem vivint. Diria que, en el seu moment, en vaig veure un fragment i no hi vaig donar la importància que ara tots veiem que té.

D’alguna manera, ell treu conclusions a partir de l’epidèmia d’Ebola que va afectar diversos països d’Àfrica. La Mariàngels, en el seu comentari avui, també fa referència a aprenentatges. Quins aprenentatges traurem nosaltres de l’epidèmia del coronavirus?

(El vídeo està en anglès, però podeu posar l’opció de subtítols o bé en anglès o bé en castellà. Val molt la pena mirar-lo sencer)

7 comentaris:

  1. Molt interessant el que expliques, Sergi. També recordo que em va arribar el vídeo en el seu moment però tampoc li vaig fer cas. El president francès aquesta setmana, en el seu discurs per tancar el país, ja va dir que decretava l’estat de guerra de França contra un enemic invisible, però segurament més potent que els que lluiten amb armes convencionals. A aquí (l’estat espanyol), potser s’entretenen més amb temes polítics que en l’epidèmia en sí.
    Jo, l’aprenentatge que tinc clar és que fins que no ens ha arribat a Europa i ha començat a matar gent, no ens ho hem pres seriosament, i ara sí, correm-hi tots!!!
    Segurament, a partir d’ara tots aquests temes de salut pública es prendran més seriosament, reconeixent que el visionari Bill Gates té més raó de la que se li va donar en el seu moment.
    Una vegada més, moltes gràcies, Sergi, sobretot pensant on ets i amb la por de que us arribi també cap aquí, amb els mitjans que hi deu haver. Que la Marededéu us acompanyi, preguem per vosaltres!

    ResponElimina
  2. Aquest vídeo m'ha semblat, com a mínim sorprenent.
    Jo crec que a vegades s'aprèn més de les vivències que dels discursos. Estem tan acostumats a escoltar i sentir discursos, que ens passen per alt perles com aquesta.
    Però si en lloc d'escoltar, ho vivim de primera mà... ah!, llavors .... cames ajudeu-me!!
    Crec que el que aprenem de les vivències (bones o dolentes), ho fem quan ha passat un cert temps, perquè podem objectivar-ho per la distància.
    Llavors ho posem en valor i en podem treure els aprenentatges més valuosos.
    Mentre hi som, estem com en una onada i potser només veiem aigua per tot.
    Contenta de saber de tu, Sergi.

    ResponElimina
  3. Crec que el que estem vivint portarà a una transformació profunda de moltes estructures de la nostra societat del benestar. Desitjo de tot cor que tots en sortim enfortits però especialment els més febles, aquells que han perdut o perdran la feina durant les properes setmanes. Està molt bé la campanya #joemquedoacasa però per moltes persones quedar-se a casa implica deixar de menjar perque deixen de tenir ingresos i han de seguir mantenint els seus fills i filles. Sobre el video de Bill Gates, no n'havia sentit a parlar i el trobo una profecia de cap a peus. I la pregunta és: perque no hem sigut prou intel·ligent per estar preparats? I respecte el Sr.Bill Gates es d'admirar el que està fent per intentar trobar una vacuna contra el corona virus:
    https://www.eleconomista.es/status/noticias/10341661/02/20/Bill-Gates-quiere-una-vacuna-para-el-coronavirus-de-inmediato-dona-100-millones-de-dolares.html

    ResponElimina
  4. És més que evident que ni tan sols les persones més mediàtiques i influents del nostre món global, com va ser el cas de Bill Gates, han estat capaços de mobilitzar iniciatives sanitàries per part de qui té el poder i els diners. Crec que és un cas més de la manca de confiança en els científics que s'anticipen a allò que està per arribar massivament, però ja comença a donar senyals de vida. Recordem, a tall d'exemple, la deriva mediambiental tan denunciada i tan poc considerada. Fins i tot, encara no hi ha un compromís fefaent per part de tots els qui regeixen el govern de les nacions.
    Jo diria que el profetisme de Bill Gates, ara que comença a fer-se realitat, remourà les entranyes del països del nord, no per qüestions de solidaritat sinó perquè les infeccions no respecten ningú i els més poderosos necessiten protegir-se, i això suposa també no viure enmig de persones potencialment contagiables.

    ResponElimina
  5. Benvolgut Sergi
    desitjo que la teva salut sigui bona i que tinguis les mateixes il·lusions de quan vas arribar a Tororo. Estem confinats però més ferms que mai en la pregària. Sort en tenim. Que Déu t'ajudi i a nosaltres també. Ens en sortirem si Déu vol.
    Fina Múrria

    ResponElimina
  6. Hola, Sergi D, Assís!!!
    He vist el vídeo,i doncs ....són dies que no ho estem passant gens de be i l,angoixa per la salud de qui estimes et fa patir i molt.No s,entén l,irresponsabilitat de moltes persones i tampoc les mesures que s,estan prenent.
    De tot cor desitjo que estiguis bé i et demano que ens tinguis present desde la llunyania.Cuida,t molt ,estimat amic.

    ResponElimina
  7. Hola Sergi.Desitjo q estiguis bé.també he vist el video
    Cuida't molt Estem vivin uns moments molt complicats per tots.Una abtaçada.

    ResponElimina