dimarts, 10 de març del 2020

Soc un Muzungu


Els qui seguiu aquest espai de fa anys, ja sabeu que a Uganda i altres països als blancs ens diuen “Muzungus”. Aquest mot prové de les llengües bantús, i etimològicament significava “els qui van amunt i avall”, com deambulant. Aquesta era la impressió que els feien els primers blancs exploradors que van aparèixer per aquests països.

Avui això ha canviat, però la paraula s’ha fossilitzat. I ara ho fan servir per anomenar els blancs, senzillament. Sents que a vegades la gent ho diu pel carrer quan et veuen, o els nens directament ho fan com una manera de saludar. Quan vam punxar a la carretera, el noi que va venir a portar una peça que faltava va intentar cobrar el doble perquè allà hi havia un muzungu.

La manera com utilitzen aquesta paraula et recorda l’exotisme que té encara per a molts d’ells veure un blanc per aquí. Jo em trobo a Tororo, un indret que tot i estar habitat per milers de persones, queda lluny de la capital Kampala i costa força veure-hi persones de raça blanca. Si ja és força exòtic veure’n un, quan a més a més s’acosta i s’interessa per tu preguntant-te coses, aleshores ja la sorpresa és majúscula.

Aquests dies intento ser conscient d’aquesta realitat, i fer passos prudentment i amb respecte. Prenent paciència. Intento que allò que digui o faci no generi la impressió que parlen amb un extraterrestre, sinó amb un germà. Perquè, del color que sigui, tots formem part de la mateixa família humana.

Amb els monjos d’aquí tot això és diferent, és clar. I m’han acollit molt bé. Però ja hi haurà ocasió de parlar-ne.

(Foto: Lluís Travesset)

14 comentaris:

  1. Estic contenta de llegir novetats teves.
    Et sé apamant el terreny, físic i personal del nou lloc a on estàs. Però segur que ja vas transmetent tot allò que portes dins.

    En acabar el text he seguit llegint ... més avall .... a on diu....
    Espai: en un "blanc" de la plaça.
    M'ho he tornat a llegir i he rigut.

    Una abraçada, muzungu!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs entre això que dius Goretti del banc de la plaça, i el que diuen Marta i Núria sobre la font que raja i l'aigua...potser sí que un dia valdrà la pena que expliqui el significat de tot plegat.

      Elimina
  2. Recordo l,entrada en el blog, de quant vas venir a Uganda, amb una colla de joves antics escolans i ens vares explicar que us deient muzungus.
    Segur que tens de respondre a la curiositat de moltes persones que al veure un blanc volen tenir moltes respostes....i també per el que expliques ,saben "negociar" amb els muzungus.
    Gràcies per compartir.Una abraçada i el meu cuida,t molt

    ResponElimina
  3. Moltes gràcies pel que expliques!!!
    Fa molta il·lusió veure que la Font segueix rajant des de tant lluny. Esperem amb ganes de saber de tu!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marta,fa temps que ens trobem venint a buscar aigua a la font.I Si fa molta il.lusio que raji desde tant lluny. Es troba a faltat a les litúrgies el Sergi D,Assís oi?

      Elimina
    2. Fa gràcia el que dius Núria, sí Montserrat sona diferent sense el Sergi. Però hem d'estar contentes de saber que les persones del monestir de Tororo podran gaudir del seu bon fer, la seva amistat, compañía, ajuda… I nosaltres hem d'estar-li molt agraïdes que segueixi fent rajar la Font.

      Elimina
  4. Estic contenta q tot et vagi bé.Que tinguis molta sort.Una abraçada

    ResponElimina
  5. Sergi el Muzungu.
    Sembla el títol d'una pel.lícula.
    Suposo que ha de ser molt difícil trobar el punt just per que la població es senti respectada i , admirada per la seva cultura i valors , tenint en compte que , en general , a aquests paisos el món occidental i "civilitzat" és un exemple a seguir...
    Des de la meva total ignorància sobre el tema de les comunitats cristianes a Africa, intueixo que ha de ser més senzill trobar el fons de l'ànima humana en llocs com aquests que a aquest caos absurd que vivim els "privilegiats"dels sistemes evolucionats.
    Tenen molta sort de tenir-te a prop!

    ResponElimina
  6. Very good to have news from you. I think we were all waiting expectatantly. May you be a sign of Peace and Hope. Today I was reading about a locusts plague in some countries of Africa, including Uganda. I hope it is not near you.

    ResponElimina
  7. Espero que com a Muzungu et vagis integrant en aquesta societat tant diferent de la nostra. Segur que aprendràs moltes coses; al cap i a la fi són persones que han nascut en aquest racó del món (ni millor ni pitjor; diferent :-)

    ResponElimina
  8. Bon dia pare “Muzungu”: sembla un nom prou afectuós. Segur que amb la teva paciència, saber fer, i dels que ens unim a tu amb la pregària deixaràs una bona llavor. Una abraçada,
    Fina

    ResponElimina
  9. Gràcies, Sergi, per fer-nos tan properes les teves vivències.

    ResponElimina