dimarts, 23 de juny del 2020

Què és La Font de Greccio?


Segons com, no faria falta que us digués què és. Perquè si la definíssiu vosaltres, segurament n'encertaríeu molts aspectes. Però per què la font? Per què de Greccio?

La idea de la font ve del Papa Joan XXIII. Ell, tot pensant en el Concili, va dir que pensava en l'Església com "una font d'aigua fresca enmig de la plaça del poble perquè tots puguin beure'n". Vaig pensar que aquest espai havia de ser com una plaça amb una font ben gran al mig, oberta a tothom. Per tant, el llenguatge i el que s'hi compartís no havia de ser només per un tipus molt determinat de persones, sinó per qualsevol persona que hi vingués amb esperit positiu. Em consta que és així, perquè aquí hi entren creients i no creients, persones de diferents opcions polítiques i de situacions personals molt diverses. I és així com la imaginava.

Per què de Greccio? Per tot el que significa aquest poblet on la nit de Nadal de 1.223 Francesc d'Assís va crear el primer pessebre de la història. Senzillesa, humanitat, solidaritat... Evangeli.

En aquesta plaça hi ha passejat molta gent, la majoria no hi heu comentat. Però en la columna de la dreta hi ha els noms de tots els qui, a més de passejar-hi, hi heu parlat. Ho vaig posar perquè dono molta importància a aquells que doneu vida a aquest espai. Aquesta plaça no seria res si no hi fóssiu, si no hi hagués aquesta interacció que jo agraeixo moltíssim.

És un espai imaginari? No, és una plaça de veritat on compartim, al voltant de la font, allò que pensem, creiem, vivim. Amb senzillesa, i de veritat.

Jo em sento un més dels qui passeja per la plaça, dels qui seu al banc o parla des de l'atri. I qui és la Font? Ell és la font de tota Pau i tot Bé. Els altres, som simples instruments. No més, però tampoc menys. Donem-ne gràcies per si fins ara ha pogut portar Pau i Bé a algunes persones.

14 comentaris:

  1. Thank you for this fountain that always helps us to become more aware and feel more alive. It makes us think about different issues, sometimes it makes us smile, others it is heart touching, but always full of meaning. I feel it brings different people, that don't know each other, to form a kind of "community"

    ResponElimina
  2. A mi la "Font" m'ha ajudat a parar i reflexionar. A vegades en mig del soroll que ens envolta és necessari trobar "fonts" com aquesta que ens ajudin a pensar sobre algun tema. I també, de tant en tant, en la teva font Sergi hem trobat algun tema que ens ha tret un somriure (anècdotes divertides sobre la teva vida). Moltes gràcies! Que per molts anys la "Font" pugui continuar rajant.

    ResponElimina
  3. Sergi, ets la repera, jo pensava que et coneixia molt i encara em sorprens. Pensava que Font de Greccio volia dir Font de Gràcia, però m'ha agradat molt tota l'explicació que ens fas. Ben bé que no fas res perquè sí, sinó que quan fas alguna cosa la tens ben meditada i interioritzada.
    Gràcies per aquest do que Déu t'ha donat i que no desaprofites.
    onamar

    ResponElimina
    Respostes
    1. No tant, no tant... però gràcies. Feia molt de temps que no escrivies, Onamar. A veure si alguna vegada dones l'opinió d'algun tema que parlem!

      Elimina
  4. Gràcies a tu també Sergi, per haver obert aquesta plaça. Segurament som bastants els qui et seguim des del principi. La teva intuïció va fer que ja veiessis en la irrupció d’internet al món, una manera efectiva d’acostament a les persones d’arreu del món. I així ha estat i segueix sent.
    Té raó la Lucy quan diu que formem una comunitat al voltant de la teva font, tant els que hi escrivim regularment com els que no ho fan. Penso en la Núria que hi escriu des del principi, quan està dies sense fer-ho s’hi troba a faltar. La dic a ella però podrien ser d’altres, persones que escriuen durant temps i després ho deixen de fer i potser després hi tornen o no ;
    M’agrada molt el decàleg de la serenitat de Joan XXIII, m’hi has fet pensar ara que feia molt temps que no el llegia, poso el desè, crec molt adient amb el que dius: 10 . Només per avui no tindré temors, de manera particular no tindré por de gaudir del que és bell i de creure en la bondat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies, Marta, per les teves paraules. Podem dir que fa anys que seguim al Sergi i penso que això fa que el considerem amb tot el respecte, un amic. Marta fa dos mesos que he perdut a la meva mare i això em fa estar molt trista i sense ganes de pensar que escriure. Si que es cert que el que falta es compartir paraules d’ànim, i perquè no, en un banc al costat de la font. Una abraçada i gràcies per tot, Sergi D’Assís

      Elimina
    2. Ja ho pensava Núria que estàs passant el dol per la teva mare... Res, segur que no és fácil. Pensa però que aquí estem esperant els teus comentaris, sempre tan sortits del cor. Un petó.

      Elimina
  5. Sergi, no deixis que la Font s'assequi!
    Gràcies,

    ResponElimina
  6. Certament som uns quants els qui bevem d'aquesta font, o ens asseguem en aquesta plaça. Un espai pensat i animat pel Sergi. Tots crec que el coneixem, però pocs ens coneixem, tot i que deixem alguns comentaris i opinions. Seria possible fer una trobada presencial de la Font de Greccio?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Nosaltres ens coneixem però aquesta és una molt bona idea Vicent!

      Elimina
  7. Jo no em vaig animar a escriure, fins que no vaig entendre que no necessàriament s' havia de ser "conegut" a la plaça...
    M' agrada molt llegir les anècdotes senzilles que semblen coses petites, però que al fons quan ens hi fixem bé, són aigua fresca de la Font.
    Moltes gràcies per haver pensat tan bé aquest espai!

    ResponElimina
  8. Gràcies Sergi per aquesta font que és nexe d'unió! que calma la set amb la lectura del que s'hi escriu a qui hi arriba assedegat i brolla amb força, reforçant els lligams quan compartim i obrim el cor obertament a tots els que s'hi apropen. Fa bona feina perquè ens fa reflexionar i sempre hi podem recórrer, quan ens sentim forts per aportar i quan ens podem sentir sols o incompresos per rebre. Tan de bo que tots els qui ens llegeixen s'animessin a participar-hi activament!

    ResponElimina
  9. Us agraeixo molt tot el que heu comentat. M'ajuda a entendre com viviu aquest espai. I prenc nota de coses que hi dieu

    ResponElimina
  10. "Certament som uns quants els qui bevem d'aquesta font, o ens asseguem en aquesta plaça. Un espai pensat i animat pel Sergi."

    En Vicent aquí parla per a mi.

    ResponElimina