diumenge, 21 de novembre del 2021

Empoderament


He trigat més dies de l’habitual a escriure. La darrera setmana he estat constipat, i he anat fent el més necessari com he pogut. Crec que a vegades cal escoltar el cos, i aquest cop era convenient: a banda de les causes més habituals per un constipat, crec que se m’hi ha sumat un cert cansament. La reobertura de l’escola ha suposat uns dies molt i molt plens, bàsicament perquè tinc força fronts oberts (això no té solució). Però crec que la raó primera han estat les dificultats que us comentava l’altre dia: són situacions que desgasten. Malgrat això, us he de dir que dues persones de dos projectes diferents se’m van disculpar i volen fer-ho millor a partir d’ara. Una ja s’hi ha posat. Per tant, no em puc queixar. He de tenir paciència, i constància.

Amb una amiga, tot preparant un projecte, ens preguntàvem quines serien les tres paraules clau en aquesta tasca a Uganda i amb tota la col·laboració de molts de vosaltres. I una de les tres paraules clau és empoderament. És un dels objectius principals. Com diu el diccionari: “Dotar (una persona o un grup social, esp. desfavorits) dels mitjans per a incrementar la seva força o la seva capacitat per a actuar en l’àmbit polític o social”. En aquest cas, en l’àmbit social. 

El comentari d’en Vicent l’altre dia anava en aquest sentit, i hi sintonitzo plenament. Però no està essent fàcil identificar les persones que puguin fer-ho. Tanmateix, l’empoderament és tan essencial pensant en un futur que val la pena continuar, continuar i continuar. Revisar, replantejar, repensar. Provar de nou. I confiar que finalment donarà fruit.

Lògicament, ho poso tot en mans de Déu.

PD: La foto és d’en Pau.

11 comentaris:

  1. Sap greu això del constipat i la salut en general :( Sovint penso que no deu ser fàcil mantenir un estat físic òptim en un lloc tan precari en tants aspectes i el mèdic, pel que has dit alguna vegada, més encara.
    I d'això de l'empoderament crec, que en algun moment, ja n'has parlat, ho he buscat però no ho he sabut trobar...
    "Revisar, replantejar, repensar." i continuar, ha d'esgotar del tot!!! Posat en mans de Déu, sigui com sigui, segur que donarà fruit!!!
    Moltes gràcies, Sergi, per tot el que ens vas compartint, és un goig anar-te retrobant!!!

    ResponElimina
  2. M'he deixat la foto, quines verdures són? Semblen cols, col-i-flors, carxofes... però crec que no en són cap.

    ResponElimina
  3. Que bé poder seguir-te una mica Sergi i saber del teu camí!

    Empoderament, és un concepte emprat per la CUP, entre d'altres, quan es parla de ser conscients de que TOTS som lliures i tenim tot el dret a fer servir aquesta Llibertat per poder Ser! Una Llibertat que mentre es va aconseguint va donant identitat, personalitat i ens va desvinculant d'aquests poders de diferents formes que tenen la funció de moldejar-nos al seu gust i aprofitar-se de nosaltres.
    Sé que això que dic sembla campanya política, però prendre partit a la vida ens fa créixer i d'aquesta manera podem arribar a ser nosaltres mateixos.
    Ser un mateix, acceptar-se tal i com soc, ens dóna poder. Ens deixa decidir i emprendre per lluitar per allò que creiem just.
    ... i caminem per poder ser...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Joan! Moltes gràcies per la teva visita i per deixar-hi la teva reflexió!

      Elimina
  4. Tot és tan lent i cal fer tanta força

    David Jou

    Tot és tan lent i cal fer tanta força
    per fer que la vida segueixi i avanci,
    tot pesa tant i és tan fàcil que ens cansi
    abans d’arribar ni tan sols a florir,

    tot costa tant,
    que avui la fatiga em domina i em deixa
    mig buit del desig que tenia de créixer
    i sense motiu, gairebé, de seguir.

    Tot és així:
    cent dies de tedi per un d’aventura,
    s’avança a estrebades i tot ens atura,
    i queda la vida al llarg del camí.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Molt bonic, Ramon. En el meu cas, el motiu de seguir amb aquesta tasca no ha faltat ni un moment, gràcies a Déu.

      Elimina
  5. T' escric des de dins la Basílica de Montserrat,
    a punt de les Vespres.
    Encomano a la Mare de Déu,els vostres projectes...
    aspiracions...dificultats.. Esperances .

    Quedem e comunió.

    ResponElimina
  6. La salut és el primer Sergi! Cuida't i endavant amb els projectes que tens entre mans.

    ResponElimina
  7. Empoderamemt. Sí. Bona elecció! Cal empoderar per proporcionar eines pròpies que els ajudaran a agafar la confiança necessària en sí mateixos per tenir el valor d'emprendre i d'agafar vies que a hores d'ara els hi poden resultar inassolibles. Així podran construir-se un futur millor on créixer, tant interiorment com en termes de negoci i no dependre de ningú més que de la seva vàlua i esforç!
    Tot fruit en aquesta direcció serà benvingut.

    ResponElimina