diumenge, 14 de maig del 2023

El gol de l’Ochwo


No sé si recordareu l’Ochwo: vaig explicar la seva història singular aquí. Ahir em va venir a veure al despatx i, per sorpresa de tots dos, ha completat ja el microcrèdit!!! Quan ens en vam adonar, ell es va emocionar i tot. Això significa que, gràcies al microcrèdit i al seu esforç, ha pogut acabar els estudis de secundària.

Entremig, hi han hagut moments de tot. Un dels pitjors va ser el dia que li van matar la truja enverinant-la (recordeu quan us parlava de gelosies?). Una donant de Catalunya li va garantir que, per cada pagament que fes per retornar el microcrèdit, li doblaria la quantitat per ajudar-lo a pagar. També hi han ajudat les classes d’anglès que ha fet a en Pep. I el seu esforç constant de rentar motos, mantenir el planter… 

Ens hem vist setmanalment durant tot aquest temps. L’excusa era que em portava els diners, però en realitat era compartir com li anaven les coses. A mi em veu com aquell pare que va perdre quan tenia 11 anys. Tant és així que, davant d’una decisió que considera important, diu a qui convingui: “això ho he de consultar amb la mama i el papa”. I el “papa” soc jo. El primer cop em va xocar, però ara ho accepto de gust. 

El següent objectiu és guanyar diners per estudiar mecànica a la nostra escola. Ara li han ofert una feina a Kampala, la capital. Ja he vist diversos joves a qui han enganyat de mala manera. Li he dit que si és una enganyifa o algú que es vol aprofitar d’ell, que torni de seguida i comencem un projecte que el porti a fer realitat el seu somni. Ho poso en mans de Déu.

Foto: l’autor és en Pau Senserrich, i el qui es disposa a xutar és l’Ochwo. L’he posada perquè la passió de l’Ochwo és jugar a futbol, i em sembla que amb el retorn del microcrèdit ha fet un gol per ser recordat i celebrat.

8 comentaris:

  1. Fantàstic, Sergi! Diria que no només l'Ochwo fa gols que seran recordats i celebrats.
    Que tot segueixi amb tant bon rumb. Saps que estem amb tu i preguem perquè puguis anar aconseguint les fites que et planteges que no són poques ni fàcils!!!

    ResponElimina
  2. És bo veure que el microcrèdit té resultats positius. Muhammad Yunus, promotor del microcrèdit, va venir a Portugal els dies 11 i 12 de maig. Va venir a desafiar-nos a la teoria dels tres zeros: Zero escalfament global; zero.concentració de la riquesa, zero atur. Aixó correspondrà a una nova civilització “basada en valors humans, compartint i cuidant-nos els uns als altres”.

    ResponElimina
  3. Quina història tan commovedora! I quina feina tan bona que fas...

    ResponElimina
  4. Genial Sergi!!! Aquestes històries em fan imaginar cada detall del que expliques: com deu ser el despatx, les vostres trobades, els seus desitjos, la ciutat…
    Gràcies per compartir-ho!

    ResponElimina
  5. Enhorabona per la feina feta no només amb l'Ochwo sinó també amb la resta de joves que s'estan beneficiant dels microcrèdits.

    ResponElimina
  6. Escoltar aquestes històries i coneixe'n el detall fa que el somni d'aquestes nois sigui també el nostre! Molt contenta per l'Ochwo, molt. Un exemple d'esforç i constància malgrat els entrebancs. Ha sabut aprofitar la seva oportunitat i és prou espavilat com per continuar fent-ho faci el que faci.

    ResponElimina
  7. Felicitats Sergi per la teva Gran Feina.
    Compartint la ilusió de tots aquests nois no podem menys que donar-te les gràcies a tu per tots els teus treballs.

    ResponElimina
  8. Gràcies per tots els vostres comentaris!!

    ResponElimina