dissabte, 10 de juliol del 2021

Impost a Internet


Quan vaig arribar a Uganda, em va sorprendre que per accedir a les xarxes socials havies de pagar una taxa de tant en tant (anomenada OTT). No gaire cara pels estàndards occidentals, però sí per la mitjana ugandesa.


Amb el temps, vaig anar sabent que molta gent per evitar pagar-la es connectava a internet a través de VPN (Virtual Private Network). La conseqüència d’això és que el govern al cap de l’any cobrava molts menys diners dels previstos. I per això, fa pocs dies han anul·lat la taxa OTT i han incrementat el cost que té utilitzar internet. 


Això significa que, per qualsevol connexió a internet del tipus que sigui, has de pagar força més. És evident que amb aquest increment es recaptaran més diners. Però igual de clar és que molta gent pobra (la majoria) ho tindrà més difícil per accedir-hi.


A Occident són mesures que generen desconcert. Però aquí el marc mental és diferent. Quan ens van tallar internet durant dies al voltant de les eleccions, vaig sentir força ugandesos que ho defensaven perquè així era més difícil organitzar revoltes a través de les xarxes socials. 


De tota manera, crec que la majoria de joves valoren poder tenir mòbil i internet. I viuen com un inconvenient no disposar alguns de mòbil, i altres no tenir accés a internet. En tots els casos, per un tema econòmic.


Foto: a l’escola hi ha una aula d’informàtica. Però molt poques vegades disposaven d’internet. Gràcies a una donació des de Catalunya, ara tècnicament ja ho tenen a punt perquè sigui possible i fàcil. I esperem que en algunes ocasions (amb mesura, perquè són diners) també es pugui utilitzar internet durant alguna classe.

6 comentaris:

  1. Doncs aquí al món occidental això de no poder accedir a Internet seria un trauma per molta gent jove i no tant jove!

    ResponElimina
  2. És ben bé que no només ens separen els kilòmetres d'Uganda!

    ResponElimina
  3. Mesures d'un estat que perjudiquen als més pobres, enlloc de promoure accés per tothom a una informació global. Podrien ser també mesures de control encobertes per les econòmiques. Ja vam veure com "oloraven" les eleccions aquí: aquest govern sembla moure's per l'interès de tenir al poble allunyat de cert coneixement, de l'exterior i del dret d'opinió crítica. Ja se sap, als ignorants se'ls controla més fàcilment i els que volen canvi i revolta, com més aïllats i menys comunicats estiguin els uns dels altres, millor. En tot cas, trobaran la manera més aviat o més tard, tant per créixer intel•lectualment com per revoltar-se si volen fer-ho! Me n'alegro que el monestir sigui un espai on puguin obrir-se al món. I quantes més vegades sigui, millor!
    Segurament no ha estat la festivitat de Sant Benet desitjada però segur que l'has viscut interiorment d'una manera ben especial!

    ResponElimina
  4. Sergi ja ho diu la Mariàngels no només ens separen els kilòmetres!!!
    M'has fet pensar en com vam fer les primeres connexions a internet a casa i la veritat és que també eren caríssimes en tots els sentits de preu i de desgast per aconseguir-ho, deuria ser mitjans/finals dels vuitanta.
    Espero que puguis mantenir la regularitat a internet, sabem que per tu és primordial i per nosaltres el saber de tu és una alegria constant. Moltes gràcies per tot!!!

    ResponElimina
  5. Pare Sergi d' Assis, bona nit:
    Comprenc molt bé que aquests joves valorin tenir internet, peró abans que ho tinguin a les mans, sigui quan sigui, val la pena de reflexionar sobre "QUÈ ÉS INTERNET", perque NO TOT EL QUE LLUEIX al mon occidental, ÉS OR.
    PRIMER: UNS BENEFICIS REALS,
    (es a dir, els CONTINGUTS )
    És evident que INTERNET, és un CANAL D' INFORMACIÓ de suma importància. Amb una gran rapidesa ens proporciona material per pensar, analitzar, relacionar, comparar...
    Peró, no ens enganyem: " INFORMACIÓ " no és "CULTURA.
    LA INFORMACIÓ, és l' obtenció immediate i concreta d' UNA dade que no coneixem.
    LA CULTURA, és una manera de comeixer, desde el principi, profunde i amplia, és un treball pausat, ordenat, sistematitzat, que és traspassa a través de la familia, les institucions, l' estudi...
    Quan les persones parlen de si INTERNET és "BO " o
    " DOLENT", solament es fixen amb el contingut en general. La finalitat i inténcio d' INTERNET, no és la de portar la CULTURA a tots els racons de món.
    És senzillament INFORMAR.
    SEGON: Aquests BENEFICIS REALS, COMPORTEN UN PREU MOLT ALT.
    Un Professor de FILOSOFIA i MITJANS de COMUNICACIÓ, Canadenc, va escriure fa uns decennis:
    " - NO ÉS TANT IMPORTANT " EL CONTINGUT" COM HO ÉS EL " MITJÀ" pel qual es comunica el " CONTINGUT".
    És a dir: Té, més influència sobre els nostres ACTES i PENSAMENTS, la TECNOLOGIA INTERNA DE L ' ORDINAFOR, QUE ELS PROPIS CONTINGUTS QUE VEIEM.
    I, aquest Professor continuava, amb un exemple de PARVULARI, peró MOLT CLAR i PEDAGÓGIC :
    Els CONTINGUTS d' Internet, no són altre cosa que
    "LA SALSITXA SUCULENTA" que dóna el LLADRE al GOS
    de la CASA, per anar DESVALISANT amb tranquilitat,
    totes les estances.
    TERCER: EL CONTROL DE LA PERSONA SOBRE INTERNET
    ( Dades sobre consultes)
    LA majoria de persones ADMET, que INTERNET, exerceix , en les seves vides , una INFLUÉNCIA MÉS GRS, DEL QUE ES PENSAVA.
    ADMET QUE , LA QUANTITAT D' HORES DAVANT L 'ORDINADOR li porta alteracions de CONCENTRACIÓ...MEMÓROA...ACCEPTE, QUE AQUESTES TECNOLOGIES, PUGUIN INCIDIR I AFECTAR ELS PROCESOS VITALS DEL CERVELL.

    Aquí és on per fí, ha aparegut la veritable finalitat d' INTERNET :
    A TRAVÉS DELS CONTINGUTS, CREAR ADHESSIO, I DES DE LA TECNOLOGIA DE L' ORDINADOR MODIFICAR LES GUNCIONS DEL CERVELL, ÉS A DIR: FER UN ALTRE HOME.
    D' aquesta realitat, no ens en podem escapar, peró, SÍ, QUE AMB EL CONEIXEMENT D' AQUESTA REALITAT I AMB LA NOSTRE VOLUNTAT DE CONTROLAR-HO, PODEM AMINORAR ELS EFECTES PERNICIOSOS.
    I SEMPRE QUE ENS VINGUI L' OCASIÓ, PARLEM-NE AMB INFANTS, ADOLESCENTS, I PERSONES GRANS QUE IGNOREN ELS PERILLS QUE COMPORTA L' US INMODERAT D' INTERNET.

    ResponElimina