Els que fa més temps que passegeu per aquest espai recordareu que, fa uns anys, des d’Austràlia vaig reflexionar sobre els aborígens durant unes setmanes. Penso que ens fa bé escoltar la cultura dels pobles indígenes de qualsevol lloc de la Terra. I no pas perquè tot ho haguessin de fer bé, sinó perquè com tota cultura humana vehiculen una saviesa de la qual podem aprendre.
Aquests dies he llegit un llibret amb pensaments dels pobles nadius americans, que curiosament fa referències a la salut. Aquí teniu algunes cites que hi he llegit:
- “L’home blanc parla de la ment i el cos i l’esperit com si fossin separats. Per nosaltres són u. Tota la nostra vida és espiritual, des del moment que ens llevem fins que anem al llit”
- “Vosaltres occidentals perdeu la meitat de la vida - els vostres somnis. Feu-los servir per la vostra voluntat”
- “La tribu o família serveix perquè quan un membre està malament, els altres el poden ajudar. Tot el que tenim, inclosa la riquesa, és per ser compartit”
- “Estem fets de pregàries. Amb la pregària escoltem el que és realment important a dins nostre i al voltant nostre - el Camí de la Bellesa”
- “Quan ajudem altres, ens ajudem a nosaltres mateixos. No és bo estar massa centrat en els teus propis problemes, sobretot quan els altres necessiten més que tu”
- “Per un moment, sent cada respiració. Amb cada respiració enfora imagina deixar anar un dolor, un maldecap, una preocupació. Amb cada respiració endins, absorbeix un sensació de confort, una paraula amable, un acte generós, un record del millor d’aquest any”.
A l'anònim: moltes gràcies pel teu comentari, però no publico comentaris sense nom. Si me l'envies amb nom, aleshores el publicaré
ResponEliminaQue bonic, Sergi!
ResponEliminaHe clicat l'enllaç d'Australia i és del 2015!!! Quant de temps aquí a la Font!!! És el projecte d'internet que et dura més no? Sí que hi has fet algun canvi, primer era un vídeo-bloc i ara fa temps que no. Podria dir molt però te'n donaré només les gràcies, vas dir que moderessim els elogis...
Espero que la teva salut vagi millorant, com dius a l'última cita "sent cada respiració".
Pare Sergi d'Assis:
ResponEliminaAl llegir la teva comunicació, primer, m'ha agradat molt, m'ha enlluernat, peró al cap d' una estona, (mai et contesto a la primera),he pensat que, a part de la bellesa espiritual del que ells diuen, hi ha, com uns espectes més filosófica que no veia clar:
Els NADIUS AMERICANS diuen:
"L'HOME BLAMC parla de la MENT, i del COS,i de L'ESPERIT,com si fossin separats, PER NOSALTRES ÉS U ".
Jo crec que aquí,hi ha un desconeixement del llarc procés del pensament GRECO-LLATÍ, així com JUDEO-CRISTIÀ.
Aquest llarc procés, ha passar per la IGMORÀNCIA,la MITOLOGIA, els SENTITS, la RAÓ, el comportament ETIC de les QUATRE VIRTUTS CARDIMALS,i la TRANSCENDÉNCIA.
Per tant TOT HOME, pel fet de ser-ho, és un compost de COS, i de MENT,i d' ESPERIT.
Aquest compost és RELACIONA i tendeix a L'U.
Una altre cosa és, com cada una de les cultures ho explica.
1. Els NADIUS AMERICANS, fan aquesta unio a treves de l'ESPIRITUALITAT.
2. Els HOMES BLANCS, els OCCIDEMTALS,ho fem a través de "L'ESSER".
3. Hi ha filósofs que neguen l'ESPERIT...
La VIDA TRANSCENDEMT...
Hi ha un autor, del segle per. que es diu PAU DE TARS, que parlant als habitants de Tessalónica, Grècia, els diu:
"...Que TOT el VOSTRE ESSER,l'ESPERIT,l'ANIMA i el COS ..."
PAU de TARS, aquí uneix "ÉSSER", de la filosofia GRECO-LLATINA, amb " ESPERIT" provinent de la SABIESA JUDEO-CRISTIANA.
( la. CARTA als TESSALONICENCS 5,23 )
PEL QUE FA A LA RESTA DE LA REFLEXIÓ QUE ENS FAN ELS NADIUS AMERICANS:
" - Vosaltres Occidentals perdeu la meitat de la vida..."
- Home!! Jo mai diré que els occidentals hem sigut uns santa, ni a casa nostre, mi memys en els altres continents...
Peró, sí, que també barrejat amb tanta maldat, hi ha hagut molta bondat.
Persones d'una Espiritualitat molt ferma...personesque en situacions molt adverses,s'han sacrificat per familiars i desconeguts, fins a donar la vida...
PARE SERGI, RESUMIMT;
Si em preguntes si t'ha agradat el que diuen els NADIUS AMERICANS, et diré;
- El que expliquen del seu pensament, SÍ,MOLT!!
El Judici que fan del món occidental, el trobo faltat de dades del nostre procés Filosófica...
Comprenc també totes les limitacions que poguessin tenir, per accedir a aquests coneixements...o estats d' ànim de ressentiment...Ho puc entendre !!
Estàs millorant una miqueta més ???
Hola Pilar! Gràcies per les teves reflexions. La concepció antropològica de l'ésser humà és ben interessant. Recordo, a l'hostatgeria, tant una biblista com un oblat teòleg que feien veure la diferència entre l'antropologia de matriu hebrea i la grega. La que ha predominat en la nostra cultura és la grega, però és interessant sentir-ne altres aproximacions. La meva percepció no és tant que uns encertin i els altres no, sinó que apunten aspectes diferents de l'ésser humà, posen l'accent en diversos aspectes i això em sembla enriquidor. Tot allò que ens fa reflexionar, fins i tot si no hi estem d'acord, pot ser interessant.
EliminaPel que fa a les referències que fan a "els blancs", entenc el teu comentari. Però al mateix temps, quan penso en com de malament els hem tractat, també entenc que defensin la seva identitat i la seva cultura.
És evident, i estic d'acord, que tots podem aprendre de tots. A totes les cultures hi ha coses positives, també a la nostra és clar.
Aquestes cites em suggereixen:
- la importància de la dimensió espiritual de l'ésser humà
- la importància de no renunciar als somnis, sinó mirar de canalitzar-los
- la importància del compartir
- l'obertura a l'altre
- la importància de la vida interior
- allò que la pregària ens pot aportar
Sí, tot això també ho trobem en el cristianisme. És meravellós com Déu suscita aquestes intuïcions en l'ésser humà en tradicions tan diverses! Cada una ho expressa de manera molt genuïna
En general totes les cultures han tingut una vessant religiosa/transcendal/filosòfica on sempre es pot aprendre alguna cosa. Crec que es bo que mirem cap a altres maneres de pensar que ens poden ajudar a enriquir la nostra vida interior sense renunciar als valors que cadascú té com a prioritaris en la seva vida (sigui la religió o no).
ResponEliminaPare Sergi: Saps el que m' agrada més de tot ?
ResponEliminaQUE poguem parlar de tot AIXÓ des de tant lluny !!
Jo, als 12 anys, em vaig quedar fascinada, per la
" ETICA NICOMAQUEA ". Després, a partir, dels setze anys, vaig fer el propòsit d' entrar en el coneixement de l' ESCRIPTURA, el descubriment dels Llibres SAPIENCIALS, em va impressionar, i em va fer un GRAN RESPECTE, DAVANT D' AQUELLA PREGUNTA TANT TÍPICA: Quin llibre s' emportarà a una illa:
LA meva resposta és claríssima i segura. M' EMPORTARIA LA SAGRADA ESCRIPTURA.
Saps que em va dir un dia el PARE G. E. G. quan feia molt poquets que em coneixia ? , potser solament feia tres o quatre dies...
Em va dir: -PILAR, LLEGEIG LA BIOGRAFIA I ELS ESCRITS D' EDITH STEIN, I D' ORÍGENES, LLEGEIX " ELS PRINCIPIS".
Comprenc tot el que em dius, i sobretot, el que més greu em sap, és tot el que el món occidental ha fet, i continua fent a L' AFRICA, A SUD AMÉRICA...
Durant uns vint anys, a treves d' voluntariat, em vaig relacionar amb persones de sud americà,que m'explicaven moltes coses de la seva vida diària , creences..., i, a través de la meva família africana sobreposada també he anat veient tota la seva manera de viure...els seus valors...
M ' agrada escoltar-los, respectar i comprendre les seves idees ...peró, jo, em sento filla de la cultura Greco-Llatina- Judeo-cristiana. I des de aquí, SÍ, llavors PROCURAR seguir L' Evangeli de Jesucrist, des de el meu lloc concret...
PARE SERGI. VES-NOS EXPLICANT COSES, SOBRE LA SEVA MANERS DE PENSAR...JO PERSONALMEMT, T'HO AGRAIEXODES DE ARA !!!
Gràcies pels vostres comentaris
ResponElimina