Aquí al monestir tenim el Nil relativament a prop. Les fonts del Nil són de visita obligada quan algú em ve a veure, i és molt interessant anar-hi amb barca i observar com les fonts subterrànies pugen fins a la superfície en el punt on s'uneix el Llac Victòria amb el riu Nil. Quan penses en tota la història que hi ha al darrere d'aquest riu fa impressió: els relats bíblics, les històries de piràmides i faraons... És una meravella veure les plantes de papir a tocar de la riba del riu i pensar en els tresors que es van escriure en papirs i que encara avui s'estudien.
Doncs bé, he acabat de llegir un llibre de Xavier Aldekoa basat sobretot en el paisatge humà d'aquest riu. L'ha recorregut d'un extrem a l'altre: des d'Uganda (amb unes pàgines ben interessants sobre la història recent d'Uganda) fins a Egipte, passant per Sudan del Sud, per Sudan, i també anant a Etiòpia (on reclamen també el naixement del riu). Les històries que hi explica són or pur per descobrir com és aquest riu avui de dalt a baix.
És considerat encara avui com el riu més llarg del món, tot i que hi ha qui reivindica l'Amazones. Tot depèn de com es compta la llargada, els afluents... Sigui com sigui, és un riu únic.
Si heu llegit "Oceà Àfrica" (del qual vaig parlar aquí) i us va agradar, aquest també us el recomano. És que s'escriuen moltes tonteries sobre Àfrica. Però en Xavier Aldekoa sap de què parla.
Uiii Sergi! Me n'havia oblidat del tot!!! Ara he llegit el meu comentari i vaja, fa una mica de vergonya... m'ho apunto a l'agenda!
ResponEliminaMoltes gràcies pels teus intents de culturitzar-nos, espero que aquesta vegada te'n faci una mica més de cas...
El llegiré en temps de vacances.
ResponEliminaGràcies !!
Gràcies pel consell literàri! Ja l'he demanat a la biblioteca. Espero poder gaudir-ne, ja que presencialment no serà mai possible!!!
ResponEliminaFina Múrria.
Hola Sergi, que no naixia a Rwanda el Nil?
ResponEliminaHola Montsehirwa! Bé, és una qüestió controvertida. Depèn de com es miri. Hi ha un punt molt clar on el Llac Victòria deixa de ser llac i es converteix en riu (és aquest indret on us comentava que hi ha unes aigües subterrànies que pugen a la superfície). Ara bé, algú defensa que un afluent del Llac Victòria (que passa per Tanzània, Burundi i Rwanda) és el naixement del riu Nil. No seré jo qui ho discuteixi :) Penso que depèn del criteri amb què s'analitzi.
EliminaAvui, us deixo una recomanació per aquells que voleu comprar-vos algun llibre de temàtica africana: la Llibreria Panaafricana (com dic jo, una caixa de somnis!). I un avís a aquells que ja la teniu de referència: ara ha canviat d'ubicació i és al Raval (Carrer Junta de Comerç, 1, 08001 Barcelona). Bona lectura i a gaudir del Xavier Aldekoa!
ResponEliminaFa un temps que vaig llegir aquest llibre i em va agradar molt i l'he recomenat a amics. Nomes vaig estar de viatge a Egipte però precisament per això em cridar l'atenció aquest llibre.
ResponEliminaMontserrat Sidera: crec que és el primer cop que escrius en aquest espai. Benvinguda!
ResponEliminaI moltes gràcies a tots pels vostres comentaris!
Sí és el primer cop que m'he decidit a escriure, però fa temps que segueixo el teu blog. Et felicito per la feina que estàs fent i de com la comparteixes a travès d'aquest blog.
ResponElimina