dimecres, 28 de febrer del 2024

Perspectives de la granja


Des que vam començar fa ja força temps, la granja de l’escola ha anat creixent i consolidant-se. Per això m’agradaria compartir amb vosaltres quines són les perspectives de futur. Des del principi he dit als amics ugandesos que les donacions per la granja no haurien de ser sempre, perquè l’objectiu és fer una granja sostenible. De mica en mica ens hi anem acostant.

El projecte de les verdures funciona, però han de posar més atenció en la planificació (perquè darrerament ha baixat una mica la producció). 

L’adquisició de vaques ha estat un èxit. Vam fer un cobert per a 8 animals, i vaig pensar que potser ens havíem passat. Però ara ja tindrem 5 animals (quan la Mercè pareixi). La intenció no és tenir-ne 8, sinó poder-ne anar venent un de tant en tant. Aquesta venda, més la venda habitual de llet, ens ajudarà a sostenir el projecte.

Esperem que aviat, amb l’ajuda d’una ONG i dels vostres donatius, puguem construir un gran galliner.

I estic començant a fer passos perquè una altra ONG ens pugui ajudar a plantar una zona d’arbres fruiters (que requerirà una gran tanca per evitar robatoris). 

D’aquesta manera, en un futur proper els estudiants podrien menjar verdures, llet, ous i fruita. 


Des del principi, hem demanat als estudiants que ajudin a l’hort dues estones durant la setmana. I al voltant d’una cinquantena ho fan (a les 7 del matí). De tant en tant, als qui hi han estat més compromesos, els donem algun obsequi de material que m’arriba de Catalunya. També són aquests els qui gaudeixen d’alguna sortida que hem fet amb visitants provinents de Catalunya. 

Aquest voluntariat dels estudiants és bonic, però a la llarga hem de fer un plantejament que funcioni sense dependre del voluntariat (que, tot sigui dit, està força motivat pels obsequis). La idea és que, quan el projecte de les vaques sigui prou sòlid, amb els diners obtinguts puguem pagar un petit sou a un estudiant d’agricultura amb problemes per pagar la quota, i així tindríem dos treballadors: l’habitual que ja tenim i un estudiant en pràctiques. Això ho hem fet en temps de vacances i funciona molt bé. M’agradaria poder iniciar això a principi de l’any vinent, veurem com tenim la caixa d’ingressos.

Al principi de tot un servidor havia de seguir quasi diàriament el projecte. Ara, amb una reunió setmanal amb els qui se’n cuiden, és suficient. Espero que algun dia ja no sigui necessària aquesta reunió setmanal, però tant ells com jo veiem que encara no hem arribat a aquest punt.

9 comentaris:

  1. Una bona colla ,que treballen la terra.
    Quina feinada,Sergi tenir tants projectes oberts.No obstant es van aconseguit les fites. Enhorabona per la teva feina i gràcies per compartir.una abraçada

    ResponElimina
  2. És fantàstic pensar com un monjo es va convertir en un home de negocis d'èxit sense deixar de ser monjo, reunint el millor d'ambdós. Moltes felicitats i que tot segueixi portant a una vida millor per a tots allà

    ResponElimina
  3. És fantàstic i meritori que ja només amb una reunió setmanal n´hi hagi prou per tal que el projecte avanci. Encara recordo que una de les teves fites era l'empoderament de les persones amb qui convius i ajudes.
    Enhorabona!!!

    ResponElimina
  4. Sergi, em sembla fantàstic el que expliques, la meva felicitació a tots els que ho esteu aconseguint i endavant amb els nous projectes i ampliació dels existents, el fruit de l'arbre del gra de mostassa es va multiplicant amb moltes branques, donem gràcies a Déu.

    ResponElimina
  5. Molts ànims Sergi! Ja sé que no t'agrada que t'alaguin però crec que és de justícia dir que estàs fent molt bona feina gestionant la granja de l'escola. A veure, si com bé dius, a la llarga la teva intervenció pugui reduir-se i algú altre pugui fer la gestió.

    ResponElimina
  6. Moltes felicitats pel que ens expliques, per l'assoliment de les fites que t'has anat proposant des del principi i pels resultats que vas aconseguint.
    Moltes gràcies, Sergi, per fer-nos-en partícips!!! Que així continui!!!

    ResponElimina
  7. Pare Sergi d' Assis.

    Quan ens expliques tots els teus projectes, il.lusions,
    Dificultats , éxits, etc.etc.. saps a qui em recordes ?

    Em recordes a ESDRES I NEHEMIES !!

    Unes vegades a l 'un, unes altres vegades a l ' altre,
    segons el tema i el treball que en exposes.

    Ho he pensat moltes vegades,
    peró, avui t' ho comento.

    Tot " JERUSALEM" està per organitzar i reconstruir,
    sota la teva responsabilitat i amb l ' ajuda de Déu.

    Et desitjo un treball ben fructífer !!
    La fotografia amb els estudiants treballant el camp
    I. al centre, aquell noi amb roba vermella, és maquíssima !!

    ResponElimina
  8. Una gran notícia! Veient el que ens expliques, el que és cert és que estàs fent una molt bona feina de coordinació. Els projectes funcionen perquè estan ben plantejats i coordinats. Desitjo un futur ple d'iniciatives tan exitoses com aquestes!

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies pels vostres comentaris!

    ResponElimina