dissabte, 2 de març del 2024

Tracte diferencial


Els havia deixat sols uns minuts mentre jo anava a comprar altres coses. Havíem de comprar unes vambes per al seu fill necessitat, i li vaig dir que les compraríem a la mare de l’Emmanuel (sempre intento beneficiar els qui estan fent algun projecte, i a més ella ens facilita un rebut). 

En tornar, la trobo asseguda a una cadira com dolguda i avergonyida, pel posat i per una sola frase que diu. Li pregunto a ell què passa, i busca la meva complicitat com si ella no els hagués donat el que volien. A ella la conec, i veig clarament que s’ha sentit menyspreada. 

Li dic dues frases a ell defensant-la. I aleshores anem a una botiga de segona mà, on segur que el material és de menys qualitat que hauria obtingut amb ella. Ell se n’adona, i intenta arreglar-ho fent-me grans agraïments. 

L’endemà puc parlar amb ella. I efectivament, ell la va tractar amb despreci mentre jo no hi era. Una actitud masclista de manual. I li va afegir que jo amb ell tenia una relació molt més forta que amb ella. No li va sortir bé, lògicament. 

Ell a mi sempre em tracta molt bé. I em va fer reflexionar sobre el fet que podem conèixer millor algú per com es relaciona amb persones que considera inferiors a ell, o de qui no pot aconseguir res. 

Foto: és del mercat vell a pimera hora del matí, on hi ha aquesta parada. Tot i ser un lloc molt senzill, tenen roba que està molt bé. 

6 comentaris:

  1. És trist això que expliques Sergi, penso però que aquestes situacions de voler demostrar la teva superioritat davant dels inferiors, passa a tot el món, i si és per sobre la mare és pitjor encara, tot i que segueixo dient que és una fet ben habitual arreu del món.
    La foto del mercat la trobo terrible, on és el mercat? Sembla més aviat un lloc en runes...
    Moltes gràcies per tot el que ens expliques, Sergi!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, Marta, hi ha molta pobresa a Tororo. Ara hi ha un mercat nou i en bones condicions, però no tothom pot accedir-hi degut al lloguer que cal pagar. Aquest mercat vell un dia serà desmantellat, però mentrestant hi venen els qui no tenen altre lloc on anar. I repeteixo: tenen bon material, tan bo com a qualsevol altre lloc de Tororo.

      Elimina
    2. A m'impacta aquesta foto de mercat sense mercaders ni mercaderies 🤔 irònic sent l'evangeli d'avui el dels mercaders del temple 😓

      Elimina
  2. Darrera d' aquest problema, solament, hi veig una solucio :

    EDUCACIÓ, CULTURA, FORMACIÓ...
    A la seva manera, que ells ho puguin entendre,
    I tant apoc a poc, com ells ho puguin anar asimilant,
    peró, crec que el camí, és aquest .

    Cal que comprenguin :
    Qué és una persona
    Quina és la seva dignitat.
    Quins són els seus drets...

    Peró, sobretot, el que cal que vagi comprenent aquest senyor és que :

    Perque hi han DRETS,
    tenim el DEURE, de respectar-los .

    Salutacions !!

    ResponElimina
  3. Aquesta història em fa recordar un relat que circula per internet en el qual es diu que coneixeràs com realment és una persona per com tracta als qui ell considera inferiors o que estan per servir-lo, com ara els qui treballen en comerços o a la hostaleria.
    És molt fàcil potser ser amable i educat amb qui paga el sou o bé té una posició social a la que un aspira a arribar. D'això en podem dir ser fals. Però no hem d'oblidar que tots estem per servir als altres i tots ens necessitem.
    Aprenem a valorar a les persones i no a la posició que ocupen en algun moment.
    Seria bo valorar a la gent per com són i no pas per la posició que ocupen a la societat.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies pels vostres comentaris Marta, Pilar i Àngel!

    ResponElimina