dimecres, 22 de maig del 2024

Contra la selecció natural


Aquesta setmana passada s'ha fet la tercera operació a l'Ilukol Joseph, que recordareu que tenia una malformació greu a la boca. S'ha dut a terme a l'hospital especialitzat de CoRSU (Entebbe), i ara torna a ser a casa.

Quan el vam conèixer fa dos anys i mig, li queia el menjar i la beguda i perdia molta saliva. Ara ja només perdia saliva (i molta menys que abans!), però pensem que val la pena continuar-lo ajudant. 

Més d'una vegada he pensat que aquestes ajudes que fem van contra la selecció natural. L'Ilukol Joseph, sense els vostres donatius, hauria continuat arraconat al poblat sense cap mena de futur. Ara va a l'escola, ha fet amics, està aprenent moltes coses i té la boca molt millor. Quin canvi!!

Aquí la foto el podeu veure el dia que els vaig acompanyar a l'hospital. Està amb el seu oncle, que l'ha acompanyat en tot aquest procés. Els van fer esperar uns quants dies abans de l'operació, i jo vaig haver de venir cap a Catalunya quan encara no l'havien operat. Però em diuen que ha anat molt bé, i té revisió d'aquí dues setmanes. Porta una samarreta del Barça que li vaig donar, i estava molt content!

8 comentaris:

  1. Sergi, a mi em sembla que qualsevol progrés va en contra de la selecció natural. Només cal pensar en les vacunes, la penicilina, etc etc etc... Tu mateix, a la que has vist que les coses anaven mal dades has tornat cap aquí, així que si allà pots proporcionar els mitjans possibles per millorar la vida de molts, perquè no? A mi em sembla fantàstic.
    Moltes gràcies per posar-nos al dia de Tororo també!!!

    ResponElimina
  2. Es una gran noticia!! la cara de felicitat ho diu tot i no només ha millorat la seva vida, és que no tenia vida i ara la té. Moltes gràcies Sergi per fer-ho posible.

    ResponElimina
  3. Què és la "selecció natural"; .. una malformació genètica,.. una alteració cromosòmica... un error de la natura..¿?
    Crec que la "selecció natural", és una alteració en el medi/entorn, que alhora impedeix l'evolució de determinats éssers.
    En el cas de l'Ilukol, no crec que es pugui considerar selecció natural, atès és una malformació en l'aparell digestiu. Sense l'ajuda de la cirurgia, de segur, en Illukol amb més o menys dificultats tiraria endavant.
    Si en les notres mans es factible donar un millor nivell de vida a qui ho necessiti, perque no fer-ho ?
    Esperem que les intervencions, siguin les menys possibles i l'hi donin els resultats esperats.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Tomàs! Gràcies pel teu comentari, que m'estimula a precisar el significat de les meves paraules. Sí, soc conscient que aquest nen podia continuar vivint amb la malformació a la boca. Però quan faig servir l'expressió "selecció natural", ho dic en el sentit que sense la intervenció que s'ha fet (operacions i escola) aquest nen hauria quedat arraconat de per vida en el seu poblat sense saber res, sense poder-se casar o formar una família... perquè s'hauria trobat al marge de la societat. D'alguna manera, ens hem rebel·lat contra aquesta situació injusta. Per això m'atreveixo a dir que hem anat contra aquesta situació donada per la natura i per la reacció social davant d'una malformació greu (només va anar un dia a l'escola de petit perquè es van riure molt d'ell). Espero ara haver-me explicat millor.

      Elimina
  4. Que bé! Ara podrà ser un noi normal, sense complexes. Això és fabulós! Enhorabona per la gran tasca que duus a terme.

    ResponElimina
  5. Selecció natural /adaptar-se o morir. Els avenços de la ciència ajuden a millorar la salut i la qualitat de vida de persones que altrament moriren o restarien aïllades o rebutjades pel seu entorn. Des de Montserrat segueixes el dia a dia de Tororo. Veus què bé? Endavant, Sergi!

    ResponElimina
  6. Ylukol - Joseph
    La important noticia sobre la teva bona salut,
    em fa feliç !!
    Un petó per a tú i familia.
    Desde Catalunya, on ara, hi tenim el Pare Sergi d'Assis
    t' enviu la meva salutació !!
    Disfruta de la teva nova vida !!



    ResponElimina
  7. Notícies com aquestes ens ajuden a tots a veure que la tasca que estan fent a Uganda val molt la pena i que els donatius que fem entre tots poder servir per arreglar aquestes situacions no desitjades. Gràcies per compartir-ho Sergi!

    ResponElimina