divendres, 10 de maig del 2024

Dies de cens


Aquesta nit passada ha començat a Uganda una cosa molt curiosa per a nosaltres occidentals: un cens de tot el país. Durant una bona colla de dies han fet una formació de moltes persones que seran les encarregades de recórrer tots els racons del país per fer el recompte. 

Nosaltres donem per fet que, quan una persona neix, se l'inscriu a nivell oficial i per tant consta com a ciutadà. Aquí Uganda moltes persones no tenen carnet d'identitat (i menys passaport). I sovint neixen criatures que no són inscrites enlloc. 

Avui el govern ha decretat un dia de festa per poder facilitar les tasques de recompte, que duraran 10 dies. I es demana a tota la població que faciliti ser localitzada per poder obtenir uns resultats precisos. Tinc entès que no només es compten les persones, sinó també les cases i altres dades dels habitants. La darrera vegada que el van realitzar va ser sis anys enrere, i és molt útil per poder dissenyar quines polítiques convé dur a terme.

Ahir, justament, una hora abans de tancar les oficines d'immigració a Kampala, vaig aconseguir el visat!!! Era la darrera oportunitat abans de sortir del país (perquè avui és festa i després hi ha el cap de setmana). Això vol dir que ja tinc el permís de missioner fins a 2027. 

D'altra banda, la línia telefònica (que us vaig comentar) m'ha continuat funcionant gràcies a l'ajuda d'un amic. 

15 comentaris:

  1. Molt interessant i curiós 🙄
    Tu seràs inscrit al cens? 🤔

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo soc ciutadà espanyol. Però tot i així no podré votar, perquè no m'ha arribat la documentació per poder votar (aquí qualsevol paquet o carta triga molt temps a arribar). I per votar hauria d'anar a Nairobi, i no puc. Què hi farem!

      Elimina
  2. Tant se val si és país ric o pobre veig que quan s'és extranger s'ho és a tot arreu 😓

    ResponElimina
  3. Aquí a Portugal també hi ha censos, de la població i de l'habitació, cada deu anys, des de l'edat mitjana!

    ResponElimina
  4. Enhorabona per el permís de missioner fins a 2027!

    ResponElimina
  5. Muy contenta de que antes de venir para Cataluña tengas el visado, vendrás más tranquilo

    ResponElimina
  6. Sorpresa de com funciona el cens a Uganda i també pel que has trigat a tenir visat, Sergi. Certament vivim en mons molt diferents... Gràcies per tot el que comparteixes amb nosaltres!

    ResponElimina
  7. Felicitats pel visat! Tancar aquest tema era important. Així marxaràs amb un maldecap menys!
    Molt curiós això del cens. Em recorda un control d'empadronament fet a Bcn fa anys! (encara que en aquell cas era cada familia la que registrava qui vivia a cada pis).

    ResponElimina
  8. Enhorabona pel visat i pel permís de missioner. La paperassa i la burocràcia, com a tot arreu, és fa pesada i en països com Uganda suposo que encara més. El tema del cens és curiós. Em recorda el paissatge de l'Evangeli (Lluc 2,1): "Per aquells dies sortí un edicte de Cèsar August ordenant que es fes el cens de tot l'imperi."

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Joan, a mi també m'ha fet pensar en el cens que ens diu l'Evangeli. Són maneres de fer el cens que ens xoquen perquè no hi estem habituats, però aquí encara funciona així.

      Elimina
  9. El cens és una eina indispensable per saber qui som, quants som, on vivim...

    Jo, també he pensat amb l' Escriptura peró,
    el meu pensament s' ha dirigit a L' ANTIC TESTAMENT :

    Els de MOISÈS Primogenits, Exode, Levites,...
    El de DAVID: Que bona " feina" li porta,...
    El que organitzen ESDRES i NEHEMIES, amb els deportats de Babilonia...
    Cada Cens d' aquests, té una história diferent.

    Peró penso també, en els mil anys de l ' EDAT MITJANA, que van desapareixer tants documents,
    i gracies als ARXIUS PARROQUIALS i als MONESTIRS que varen quedar en peu, els estudiosos, d' aquest, mil.lenari, han pogut reconstruir, el que va passar en aquells segles.

    Salutacions !!

    ResponElimina
  10. Molt bé, Sergi, ja tens assegurat fins 2027. Pel que fa a votar, no et preocupi gens per el que serveix…..

    ResponElimina
  11. Recordo que fa uns anys també es censava els ciutadans de Barcelona, et donaven uns fulls que havies d'omplir amb les dades dels habitants de la casa on et demanaven bastants detalls de cada un d'ells, ho recordeu? Jo els recordo molt bé, doncs com administrativa d'una comunitat tenia feina a omplir els fulls. Després amb això de la informàtica ja es treballa d'altra manera. Sergi, m'alegra saber que has solucionat l'assumpte de la teva documentació.

    ResponElimina
  12. El cens es feia no tan sols a Barcelona, sinó a tot arreu (Espanya). Cada deu anys, crec que els anys acabats en 1. Com ja heu dit, passaven uns fulls a cada habitatge i al cap d'uns dies els passaven a recollir. I si en alguna família no hi havia ningú que sabés de lletra, els mateixos nois i noies (solien ser estudiants, que guanyaven unes pessetones) que recollien els fulls els omplien. No recordo quin devia ser l'últim any que ho van fer, el 81? el 91?

    ResponElimina
  13. Moltes gràcies pels vostres comentaris i també per compartir els vostres records de censos al nostre país

    ResponElimina