dilluns, 16 de setembre del 2024

La reaparició de l'Ochwo


Fa uns dos anys vaig conèixer l'Ochwo i la seva història impactant. D'aquí en va sorgir l'ajuda que va rebre per poder-se pagar els estudis de secundària. Amb l'escrit "El gol de l'Ochwo" celebràvem que ho havia aconseguit, i també us deia que li havien ofert una feina a Kampala. Va resultar ser un engany, i va tornar a Tororo.

Amb l'Olga vam intentar animar-lo (i a la seva mare) que fes un nou projecte per poder-se pagar un curs de mecànica a l'escola d'oficis (era el seu somni). Però finalment ell va considerar que la seva obligació era ja treballar per poder pagar l'educació dels seus germans. Li van oferir una altra feina a Kampala, i al cap d'unes setmanes de ser-hi, va desaparèixer.

No n'hem sabut res durant molt de temps. I la setmana passada em va trucar: li havien robat el mòbil, però té una feina estable en una mena d'hotel on fa una mica de tot al restaurant. I envia quasi tots els diners a casa per ajudar els germans. M'anunciava que vindria el cap de setmana i que em volia veure.

L'he vist més gran i madur. A vegades s'ha sentit força sol allà, però s'ha espavilat. 

Va aparèixer al meu despatx amb una samarreta (pirata) del Barça. Se l'havia comprat pensant en tots els amics catalans que ha anat fent amb les visites que he anat rebent a Tororo. I n'hi vaig donar una d'autèntica, la que porta a la foto (on està saludant l'Olga). En rebre-la, em diu: "Ara podré donar aquesta que em vaig comprar". I jo: "Però quanta roba tens?". I ell: "Quan reps una cosa vol dir que en pots donar una altra". Em sobrepassa tanta generositat d'un noi que viu amb tanta precarietat.

Amb l'Olga vam valorar que, tot i que no va aprofitar la segona oportunitat que li oferíem, ha emprès un altre camí i s'ha anat espavilant. Ell està molt agraït per tota l'ajuda que va rebre, i sobretot agraeix saber que el recordem i apreciem. 

divendres, 13 de setembre del 2024

Vull ser capellà


No venia a tomb, i per això potser encara em va agafar més de sorpresa: "Vull ser capellà per ajudar la gent com ho fas tu". No se m’havia acudit mai aquesta possibilitat pensant en ell, i la veritat és que em costa imaginar-me'l. Però qui soc jo per decidir el futur d'algú? Déu sap què és el que li convé.

Més que animar-lo, em va sortir espontàniament plantejar-li algunes coses no fàcils que comporta ser capellà. Vaja, que vaig fer d'advocat del diable. I em va contestar que no hi veia problema. 

Li vaig dir que encara és molt jove, i que primer estudiï i amb els anys ja anirà veient si és el seu camí.

També em va passar pel cap que no m'ho digués per complaure'm perquè em valora. I li vaig dir que no ho fes per mi, que jo estaria molt content si ell estava content fes el que fes. I que si es casava i formava una família i així era feliç, jo també seria el més feliç. Que l'important era que trobés el seu propi camí. 

Veurem. En tot cas, vaig agrair que a algú se li pogués acudir ser capellà veient el que faig. I que em digués que volia ajudar la gent que ho necessita. Que Déu el guiï pel camí que més convingui!

PD: Aquí diuen "capellà" com qui diu "monjo" o "religiós". Tot ho solen posar al mateix sac.

dimarts, 10 de setembre del 2024

Repoblament de Catalunya


Ara que estem a tocar de la Diada, deixeu-me fer una reflexió sobre el país. Potser no estareu d'acord amb el que us compartiré: no passa res. Totes les opinions expressades amb respecte són dignes de ser escoltades, per tant us escolto. 

Fa uns anys vaig passar uns dies a la Ribera d'Ebre, i enguany he estat a la Terra Alta. En ambdues comarques hi he trobat una realitat semblant: els joves originaris del lloc marxen per estudiar fora, i sovint no tornen per viure-hi sinó només de visita. L'atractiu de la ciutat i també la desproporció en les possibilitats que ofereix la vida urbana penso que són els motius principals. Però la conseqüència d'aquesta realitat és que la gent del lloc en marxen i persones d'altres provinences del món s'hi estableixen.

Això ens porta a imaginar un escenari d'aquí a unes dècades completament diferent de l'actual: tot de pobles i comarques interiors habitades majoritàriament per famílies d'altres cultures (perquè, a més, solen tenir una natalitat força més alta). Una persona d'aquests pobles em deia que probablement d'aquí anys hi haurà un alcalde musulmà o un partit municipal aprovant decrets de l'ajuntament que ara potser ens sobtarien. No pretenc sembrar jull, referint-me a un context que ara mateix no existeix. Però intento descodificar quin pot ser el futur veient la tendència actual.

Per a mi el tema no és la religió de l'alcalde (com si no en professa cap), ni tampoc de quin país van venir els seus pares. La meva reflexió és què passarà si hi ha masses de població immigrant (amb natalitat alta) que arriben amb pocs anys de diferència, repoblen territoris del país, i en lloc d'integrar-se en el país d'acollida reprodueixen exactament el seu país d'origen a Catalunya. 

Em sabria greu que la cultura catalana quedi relegada a quelcom testimonial. Perquè si no la practiquem a Catalunya, on pretenem que es pugui viure? Si el català no el parlem a Catalunya, on pretenem que es pugui parlar? 

En el tema del català cal un compromís dels parlants, una acció decidida en favor de la llengua. Però, tant pel que fa a la llengua com en el tema del despoblament de Catalunya, penso que també calen polítiques que incrementin l’ús social de la llengua i que afavoreixin que la gent no deixi tant la zona rural.

Penso que no es tracta de fer tesis populistes, però tampoc discursos bonistes com si tot anés bé. Acollir és meravellós, però això no hauria de significar posar en risc la identitat del país. I no em sembla un tema per d'aquí 20 anys: és ara que cal ja parlar-ne, afrontar-lo, i evitar una situació sociològica com la que es dona per exemple a França. 

Bona Diada a tothom!!!

dissabte, 7 de setembre del 2024

El P. Abat Ignasi


Pels qui no ho sabéssiu, el P. Ignasi M. Fossas ha estat elegit P. Abat President de la nostra congregació benedictina de Subiaco - Montecassino. Encara que aquesta notícia no interessi massa als mitjans generalistes, per Montserrat és molt important i també per tota la congregació escampada pels cinc continents.

L’Abat Ignasi és conegut a nivell eclesial com a liturgista. Com a professor, no es limita a donar-te coneixements sobre la matèria, sinó que la transmet amb passió perquè la viu. Tant de bo molts monestirs tinguessin la sort de tenir bons professors de litúrgia com ell ho ha estat de molts de nosaltres!

A nivell de Montserrat, en les múltiples tasques que li han estat encomanades, se’l coneix com a bon gestor. Molt capaç i entregat. 

Però m’agradaria destacar un aspecte d’ell poc conegut. Els tres anys abans de marxar a l’Àfrica vaig tenir el privilegi de ser l’hostatger del monestir (cosa que no podré agrair mai prou a l’Abat Josep Maria!). I és una magnífica talaia per contemplar l’acolliment d’alguns monjos a persones de fora el monestir. L’ara Abat Ignasi acollia de manera freqüent persones ben diverses entre elles per acompanyar-les espiritualment, amb senzillesa i bon fer. Era una acció pastoral que combinava amb les seves moltes ocupacions. Era un signe molt bonic i molt benedictí.

Que Sant Benet, al qual ell té tanta estima, el guiï perquè sàviament pugui ser un bon servidor de tants monestirs!

dimecres, 4 de setembre del 2024

Salut


En les vostres comunicacions privades, quasi tots em soleu preguntar per la salut. I de l'operació em trobo bé.

El que m'està costant força és readaptar-me a l'alimentació. De manera intermitent vaig passant dies amb mal de panxa. És probable que aquestes setmanes hagi ingerit algun aliment o beguda en no prou bon estat (no se sap mai, però és probable). Aquests dos darrers dies he hagut d'estar retirat, al principi amb forta descomposició. Ja em medico, i estic millorant.

La veritat és que els monjos em tracten bé, ahir mateix un novici em va portar una gerra de suc de fruita que havia preparat. Però aquí les condicions són diferents, jo en diria "gajes del oficio". He perdut els quilos que vaig guanyar a Catalunya, per sort tenia força reserves i ara estic com abans de viatjar a Catalunya. 

Quan vaig arribar, fa quatre anys, els primers temps tampoc no van ser fàcils a nivell d'alimentació. El cos protesta, i els seus motius deu tenir. Per tant, espero que aquesta vegada sigui el mateix i que el cos es vagi readaptant. I que, si algun dia algun aliment o beguda em fa mal, sigui de manera molt esporàdica. 


Foto: Olga Llorensí

diumenge, 1 de setembre del 2024

Dues històries paral·leles


He tornat d'Entebbe, després d'anar a l'hospital amb l'Ilukol Joseph, el seu oncle, l'Okumu Conard i el seu pare. I m'agrada poder-vos posar al dia, perquè heu anat seguint la seva evolució des de fa temps.

Ilukol Joseph
Després de l'última operació (fa tres mesos) va tenir una infecció. Però ara ja està curat. La doctora ens ha dit que hi torni d'aquí 5 anys! Diu que de moment ja hem fet tot el que es podia fer. La millora és evident, tot i que encara té una certa malformació de la boca (però ja molt menor que al principi). Ara pot cloure els llavis molt més que abans. La saliva que li cau també s'ha reduït molt, i la doctora diu que li cal entrenar-se mentalment per contenir-la i no deixar-la caure. 
Recordem que aquest noi vivia arraconat al poblat, sense anar mai a escola i amb una situació física preocupant. Avui fa vida normal, ha fet amics i està gaudint amb tot el que aprèn. Tot això gràcies a vosaltres!

Okumu Conard
Després de fer una radiografia, el doctor diu que s'ha d'operar a final de novembre per corregir la deformació de la cama. Tots els metges ens diuen que quan acabi el creixement, cap als 16 anys, hauria de quedar bé. 
Gràcies també als donatius, ara està aprenent molt en una bona escola. Venia de molt avall, sobretot perquè havia perdut uns quants anys a causa de la malaltia. Ara té dificultats, però va millorant i tenim confiança que progressarà molt més.

Són casos no fàcils, en el sentit que han requerit força diners i també uns quants anys de seguiment. Però aquesta cursa de fons està donant els seus resultats! Gràcies a tots els qui hi heu ajudat fins ara!!!