dimarts, 10 de setembre del 2024

Repoblament de Catalunya


Ara que estem a tocar de la Diada, deixeu-me fer una reflexió sobre el país. Potser no estareu d'acord amb el que us compartiré: no passa res. Totes les opinions expressades amb respecte són dignes de ser escoltades, per tant us escolto. 

Fa uns anys vaig passar uns dies a la Ribera d'Ebre, i enguany he estat a la Terra Alta. En ambdues comarques hi he trobat una realitat semblant: els joves originaris del lloc marxen per estudiar fora, i sovint no tornen per viure-hi sinó només de visita. L'atractiu de la ciutat i també la desproporció en les possibilitats que ofereix la vida urbana penso que són els motius principals. Però la conseqüència d'aquesta realitat és que la gent del lloc en marxen i persones d'altres provinences del món s'hi estableixen.

Això ens porta a imaginar un escenari d'aquí a unes dècades completament diferent de l'actual: tot de pobles i comarques interiors habitades majoritàriament per famílies d'altres cultures (perquè, a més, solen tenir una natalitat força més alta). Una persona d'aquests pobles em deia que probablement d'aquí anys hi haurà un alcalde musulmà o un partit municipal aprovant decrets de l'ajuntament que ara potser ens sobtarien. No pretenc sembrar jull, referint-me a un context que ara mateix no existeix. Però intento descodificar quin pot ser el futur veient la tendència actual.

Per a mi el tema no és la religió de l'alcalde (com si no en professa cap), ni tampoc de quin país van venir els seus pares. La meva reflexió és què passarà si hi ha masses de població immigrant (amb natalitat alta) que arriben amb pocs anys de diferència, repoblen territoris del país, i en lloc d'integrar-se en el país d'acollida reprodueixen exactament el seu país d'origen a Catalunya. 

Em sabria greu que la cultura catalana quedi relegada a quelcom testimonial. Perquè si no la practiquem a Catalunya, on pretenem que es pugui viure? Si el català no el parlem a Catalunya, on pretenem que es pugui parlar? 

En el tema del català cal un compromís dels parlants, una acció decidida en favor de la llengua. Però, tant pel que fa a la llengua com en el tema del despoblament de Catalunya, penso que també calen polítiques que incrementin l’ús social de la llengua i que afavoreixin que la gent no deixi tant la zona rural.

Penso que no es tracta de fer tesis populistes, però tampoc discursos bonistes com si tot anés bé. Acollir és meravellós, però això no hauria de significar posar en risc la identitat del país. I no em sembla un tema per d'aquí 20 anys: és ara que cal ja parlar-ne, afrontar-lo, i evitar una situació sociològica com la que es dona per exemple a França. 

Bona Diada a tothom!!!

11 comentaris:

  1. Avui has tocat un tema delicat. En aquesta vida crec que tot és qüestió de trobar un bon equilibri. Equilibri entre treballar i fer festa, equilibri entre tenir molt o no tenir res, ... equilibri entre població autòctona i població forànea. Com bé dius les proporcions varien d'un territori a un altre. El despoblament dels pobles petits és una realitat; jo en sóc un exemple (nascut en un poble petit i ara resisdent a costat de Barcelona). I la vinguda de gent de fora també és una realitat. En un món ideal la gent de fora hauria d'integrar-se mínimament amb la cultura del país que l'acull tot i tenir el dret de conservar la seva. En fi, un tema complicat. Demanem a la Mare de Déu que ens il·lumini el camí a seguir. Bona Diada 2024!

    ResponElimina
  2. Davant de reflexions, discussions vives, controvèrsies, ... sobre aquests temes: immigració, acolliment, refugiats, etc. sempre m'hi falta una segona part, l'altra cara de la moneda: Què faig jo, què fas tu, que fem tots plegats perquè la gent no hagi de marxar de casa seva i pugui viure-hi dignament?

    ResponElimina
    Respostes
    1. https://www.elgrademostassa.org/

      Elimina
    2. Una via d'ajuda directa i garantida (sobretot per als que ens hem tornat molt desconfiats de les ongs; i m'atreveixo a dir que amb raó)

      Elimina
  3. Al món hi ha molta gent que ha de lluitar per la supervivència i per tant encara en vindran més de persones a Catalunya foragitades per fam, guerres i canvi climàtic. No crec en cap solució fàcil per al problema. El gran repte és si s'integraran a la nostra cultura o acabarem com a les "banlieues" de les grans ciutats franceses on s'han creat autèntics "ghettos" i això és una de les causes també que pugin els vots dels partits d'extrema dreta com també estem contemplant a França.

    ResponElimina
  4. Estic d'acord amb el que dius, Sergi!!! I sí, és un tema delicat. Quan apareix sempre em ve el cap la fantàstica sèrie de tv3 La memòria dels Cargols, és el recorregut d'una masia al llarg de la història, data del 1999!!! No sé si ara l'acabarien diferent, potser no!!!
    Per això penso també que no ens queda gaire per ser com França si no es mira de fer-ho d'una altra manera. Aquí tenim un gruix important de població americana, que ells potser no. És fàcil veure les estadístiques per internet i molt interessant.
    Moltes gràcies Sergi per comprometre't també amb temes de país políticament complicats!!!

    ResponElimina
  5. Aquí a Portigal també tenim el mateix problema. Em sembla que si s'ha de tenir un gran equilibri és com caminar per una corda fluixa. Perquè els que vinguin han de respectar el país que els acull i les seves normes i aprendre la seva llengua, adaptar-se, però tampoc no oblidar el seu país d'origen i transmetre la llengua i els costums als seus fills, com crec que van fer els israelites a Egipte. ....
    Bona diada!

    ResponElimina
  6. Uf¡¡¡¡ Sergi, fa molts dies que no dic res, avui amb aquest tema que toques, tant i tant delicat i complicat m'hi poso, confiant, en primer lloc de què estiguis be, ja totalment recuperat i adaptat. Aquest tema de la immigració i la seva integració està en boca de tots aquests dies, polítics i no polítics i és més que complicat. Estic totalment d'acord amb el que diu el Ramon, que faig jo?, per ajudar als que estan patint en altres paisos que no hagin de marxar, però també em qüestiono que faig jo? pels que venen per acullir-los, que s'integrin, que siguin un català més. Tendim a culpar els polítics però tots ens hem de qüestionar. La petita actuació de cadascún de nosaltres suma i entre tots hem de treballar, per molt difícil que sigui.

    ResponElimina
  7. Pare Sergi d' Assis :

    La meva petita reflexió i experiencia directe,
    sobre la REPOBLACIÓ A CATALUNYA :

    1. CAUSES D' AQUESTA REPOBLACIÓ :
    El que està passant a Catalunya, a Europa...
    no és altre cosa, que recollir les conseqüéncies,
    de la despietada i cruel COLONITZACIÓ, en diferents continents, especialment Africa, per provehir-se
    de materia-prima i persones davant
    de la creixent REVOLUCIÓ INDUSTRIAL, a Europa,
    I, la proximitat de la I GUERRA MUNDIAL.

    2. L' ORGANITZACIÓ DE LA INMIGRACIÓ:
    1. La Inmiigració, NO ÉS UN PROBLEMA.
    1M.d' inmigrans , en un Pais de 85 M de ciutadans,
    NO ÉS UN PROBLEMA.

    2. La Inmigració BEN ORGANUTZADA, COSTA DINERS, a tot govern.

    3 La Inmigració SENSE ORGANITZAR, DESCONTROLADA, etc...etc...i amb COMPORTAMENTS INCIVILITZATS o AGRESIUS, ...
    Sí ES UN GRAN PROBLEMA.

    4. UNA GRAN CONCENTRACIO d" iÍNMIGRANS
    SENSE ORGANITZACIO...en Ciutats Pobles o Barris,
    on el ciutadà, es nota desprotegit de les seves arrels i costums, etc.etc pot convertir-se en un polvorí en un moment donat

    5.L' ACTITUT DE L' INMIGRANT :
    L ' última carta, peró, i com sempre a la vida,
    LA JUGA L' EMIGRANT, quan més rapid, entengui,
    ELS VALORS DE LA CULTURA EUROPEA,
    millor per ell.
    La seva Cultura, Historia, Comportament ,
    Formalitat en el treball, Manera de presentar-se...
    He conegut inmigrans, d' una gran inteligéncia, en captar tot aixó...
    La majoria, per aixó, té grans dificultats...
    D' altres no volen integrar-se...
    I d' altres ens venen a " convertir" per dir-ho, amb non humor, peró la veritst es que, hi han barris,
    de la meva ciutat que estan patint i suportant ,
    UNA PRESSIÓ TAN FORTA, QUE DIUEN:
    - NO SABEM, SI ENS EN SORTIREM,
    D' AQUÍ, UNA O DUES GENERACIONS,
    I TOT UNA CULTURA DESAPAREIXERÀ...

    Aquest, comentari, fa quize anys es feua en veu baixa.
    CALIA SER OBERTS...ACULLIDORS...I ÉS VERITAT !!
    PERÓ, TAMBÉ ES VERITAT QUE ESTÀ DESAPAREUXENT UNA CULTURA, SI ES QUE LES AURORITATS, NO HI POSEN UN LÍMIT A TOT AIXÓ...
    ELS PAÍSOS ESCANDINAUS ES SENTEN MOLT FEBLES.
    CADA UN D' ELLS, SON MOLT POCS HABITANTS,
    DONCS BÉ, UN D' AQUEST PAÍSOS HA DECRETAT QUE SI EN TRES ANYS NO HAS APRÉS EL SEU IDIONA, EN EL NUVELL QUE UTILUTZEN EN LA VIDA DIARIA, NO LI RENOVARAN LA CIUTADANIA...

    D' AQUÍ QUE L' INMIGRACIÓ, ÉS TANT IMPORTANT, D' ORGANITZAR-LA BÉ.
    AQUESTA ÉS LA SEVA RESPONSABILITAT I EL SEU TREBALL.

    Bon descans









    ResponElimina
  8. Moltes gràcies, Sergi hi estic del tot d'acord, has expressat molt bé tot el que penso i sento i que no hauria sabut escriure. Endavant

    ResponElimina