dijous, 10 de desembre del 2020

Vacunes


Aquest dimarts ha estat el primer dia que no m’he pres la pastilla preventiva de la malària. És un medicament fort, que a mi sempre em provoca efectes secundaris. I la mateixa nit que no l’he pres ja m’he trobat millor. Recomanen no prendre-la més d’un mes, perquè se’n podria ressentir el fetge. Estic segur que en l’adaptació d’aquestes primeres setmanes ha estat un factor que no m’hi ha ajudat, tot i que positivament ha evitat que agafés la malaltia.

Veig que a Europa ja es comença a posar la vacuna del COVID, i previsiblement a la primavera molta gent ja l’haurà rebut. És una bona notícia, si realment és efectiva. A l’Àfrica deurà trigar força més, si és que arriba a tot arreu. És cert que tots som éssers humans, però és igualment cert que a la pràctica els pobres compten menys i tenen menys drets. És dur, però aquesta és la realitat.


Això em fa pensar en el gran contrast que ha portat a trobar una vacuna per la COVID en tan poc temps, i en els anys i anys que fa que s’investiga la malària sense trobar una vacuna efectiva. No serà que, com que afecta bàsicament a països pobres, econòmicament no seria tan rendible i aleshores no s’hi destinen els mateixos esforços? Penso que és molt bèstia aquesta pregunta, però no puc deixar de formular-me-la.


PD: Aquests dies estic acabant de contactar amb els qui us heu apuntat a “El Jardí dels Arbres” (excepte el grup de pares d’antics escolans). Si no heu rebut cap correu meu, podria ser que el tingués mal escrit. Si és així, em podríeu enviar un missatge per aquí tornant-me’l a donar? Gràcies!


7 comentaris:

  1. Es un tema molt complex aquest de les vacunes i més encara aquesta nova que tothom espera amb candeletes.
    La pregunta que fas té una resposta tan evident que no cal ni dir-la. Sempre m'he fet però la pregunta de què he fet jo per haver nascut en aquest costat de món? I més encara al costat bo del costat bo.
    Penso que el que estàs fent tu ara a l'Àfrica no és només intentar ajudar als més pobres vivint entre ells, amb tot l'esforç que això et deu suposar i que no ha de ser poc. Sinó que arrisques la teva vida en el sentit literal. Sí que aquí no ens haguéssim imaginat mai de patir una pandèmia com aquesta, però ràpid hem anat a buscar-hi solució!!! I ara ens podem permetre el luxe de plantejar-nos si vacunar-nos o no, si serà efectiva, els efectes secundaris, etc. etc... En canvi, tu ja dius a veure quan us arribarà i com... Sense parlar de la malària i altres malalties que deuen voltar en el vostre entorn...
    Que m'agrada molt la reflexió que fas, perquè em porta a plantejar-me moltes coses de les que no en veig sortida.
    Com sempre, moltes gràcies, Sergi!!!

    ResponElimina
  2. Justament avui, a les notícies ja en parlaven del tema. Els països rics ja han fet grans reserves de dosis, fins i tot alguns més de les que en necessiten. En canvi, els més pobres s'estaven quedant al marge, fins i tot deien que els seus habitants podrien no poder-se vacunar. I afegien, l'erradicació del virus requereix una vacunació total i absoluta de tota la població, no poden quedar grups on persistesca la capacitat de contagi.

    ResponElimina
  3. Que n`és de trist! Semblava que la pandèmia podia fer-nos canviar els horitzons, però ja es veu que continuarà per davant l'economia i els pobres seran els grans oblidats.

    ResponElimina
  4. Fa un parell de dies que m,han operat de glaucoma amb làser.llegint la teva entrada ,he vist com som d,afortunats de tenir totes aquestes ventatges al nostre abast.Molt diferent del que tu ara veus i vius.
    Cuidà,t molt !!!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  5. Malauradament tots es tornaran a mirar el melic! Les farmacèutiques no ens oblidem que no deixen de ser grans negocis a mans d'accionistes. A molts, per només això de que produeixen medecines, ens semblarà que haurien de ser èticament responsables però això sembla lluny de la realitat. Inverteixen per guanyar, no per erradicar res o per alleugerir la vida de ningú! Són això, negocis.
    I els països rics: miraran també portes endins, pels seus ciutadans i la seva economia, com ja estan fent. De fet, aquests tampoc no ho entendrien d'altre manera...
    Sempre he pensat que hi hauria d'haver un organisme internacional per això: un lloc on s'investigués per obtenir fàrmacs sense ànim de lucre, per tots aquells que no tenen recursos. I que també els fabriquessin. Estic convençuda que molts investigadors de vocació hi dedicarien temps i esforços!

    Però a banda del tema econòmic, hi ha la complexitat dels microorganismes. A vegades, senzillament no es pot. A priori, sembla que al virus de la Covid-19 li trobaran vacuna efectiva. En això sembla que tindrem sort! Però no l'hem tingut en canvi amb el virus del VIH, que hi és, i molt, a l'Àfrica però també en llocs amb més poder adquisitiu...o amb la malaria, que si l'escalfament global continua, en un no-res saltarà a Europa. Però no perdem l'esperança!

    ResponElimina
  6. Tota una premonició... Al cap de poques hores que ho enviessis, tots els mitjans hi anunciaven que en els països rics, a més de poder-la comprar, l'acapararien, mentre que en els països pobres, ves a saber quan es podran vacunar... Tot plegat produeix molta tristesa! Creia que amb la pandèmia hauríem esdevingut més solidaris. Quin desengany. Cuide't molt i també dels que tens a prop. En el primer món és continuarà pensant en nosaltres i poca cosa més.

    ResponElimina
  7. Està clar que les farmacèutiques es mouen sovint per interessos econòmics i el tema de la vacuna COVID és un clar exemple. El dia que deixem de mirar el món amb termes eforç/benifici igual aconseguim viure en un món millor.

    ResponElimina