dimecres, 31 de març del 2021
La doble fracció del pa
diumenge, 28 de març del 2021
La consciència mediambiental a Uganda
La Marta preguntava l’altre dia si els jugadors del partit de futbol també escopien com els jugadors professionals, i la resposta és que no. Però en canvi, sí que va ser una cosa general que tots llençaven les ampolles de plàstic a la gespa al voltant del camp. Una estesa que feia mal d’ulls.
dimecres, 24 de març del 2021
Un partit de futbol
A causa del confinament pel virus, el calendari escolar s’ha vist molt alterat. I aquests dies estan fent exàmens finals els estudiants d’últim curs. Com que hi ha algunes restriccions pel virus i no poden fer qualsevol activitat, els vaig proposar si volien fer un partit de futbol amb alguns premis al final. Els va encantar la idea, deien que mai no s’havia fet una cosa així (volien dir que mai no els havien donat un premi). Mirant el que teníem, van decidir que el premi fos una samarreta d’entrenament del Barça pels de l’equip guanyador, i una samarreta del Barça per al millor jugador del partit.
dilluns, 22 de març del 2021
Els adungus i altres
dijous, 18 de març del 2021
La Marta i les vaques
La Marta és una noia de 15 anys que, amb unes pinces d’estendre la roba, ha fet uns imants per posar a la nevera amb dibuixos que suggereixen els colors d’una vaca. A cada una li ha afegit una explicació del projecte solidari perquè els estudiants d’Uganda puguin beure llet. I ho vendrà a familiars, amics i coneguts.
No sé quants en vendrà, però el seu gest m’ha meravellat: la seva creativitat, les ganes d’ajudar i ser solidària, i l’estona que s’haurà passat preparant-ho tot. A vegades pensem que només poden ajudar aquells qui tenen diners, però un gest com aquest ens demostra que hi ha altres maneres.
M’ha recordat la Cristina Cusell, una persona del meu poble que va dedicar tota la vida als altres, i que força més enllà dels 90 anys i ja a la residència, encara s’enginyava quines coses podia fer (com per exemple puntes de coixí) per recollir tots els diners possibles per als pobres.
Marta, gràcies pel teu gest i per tot el que significa! Espero que algun dia puguis visitar personalment les vaques a Uganda!
dimarts, 16 de març del 2021
Visita a l’Orphan’s Club
Des de la visita que hi vam fer fa quatre anys, tenia pendent tornar a l’Orphan’s Club. Va ser una de les vivències més fortes d’aquell viatge. Perquè quan et parlen d’un orfenat, t’imagines un lloc trist o depriment. I l’alegria que ens van transmetre va ser bestial. I cants i danses!
Si no en sabeu res, val la pena que llegiu el que vaig escriure aquí sobre la Margaret. És un testimoni impressionant.
Doncs bé, el Covid i altres factors també han tingut un impacte inevitable en aquest projecte. Progressivament, han intentat que tots els qui tenen parents siguin acollits per aquests parents. I els qui no (o bé amb una situació familiar insostenible) els continuen acollint com una llar. Però tots 150 (tant els qui hi viuen com els qui hi van de tant en tant) són becats perquè puguin anar a escola i tenir un futur. Poden continuar fent aquesta obra en bona part gràcies al monestir.
Cada setmana els solen reunir, però ara amb restriccions pel virus. Diumenge va venir un grup d’ells, van cantar i ballar una mica amb la joia de sempre. Em van demanar que els ensenyés una cançó, i els en vaig ensenyar una de Taizé a 4 veus (la van agafar ben ràpid). La música és essencial per ells.
Un dels fills de la Margaret somniava poder aprendre música. I dilluns farem un intensiu d’una setmana al monestir perquè pugui començar-ne a aprendre. És un noi molt tímid i de molt poques paraules amb tothom. Però ahir em va enviar un missatge maquíssim agraint que li faci classe. Haurem de trobar la manera que això tingui continuïtat.
A banda de realitzar el seu somni, pot ser bo també per l’orfenat on donen tanta importància a la música. Els fills grans de la Margaret ja m’han dit que volen continuar l’obra de la seva mare quan ella no hi sigui. Em va sonar malament que parlessin tan clar sobre el dia que ella ja no hi sigui, però és que aquí la gent no viu tants anys...
dissabte, 13 de març del 2021
La felicitació
Aquesta setmana m'ha tocat anar a celebrar la Missa cada dia al convent de monges que vaig comentar per Nadal. Amb un somriure us dic que, afortunadament, durant la Quaresma el tema casulles s'ha calmat per la sobrietat pròpia del temps litúrgic. Però en el temps de Nadal, havia de portar unes casulles que se superaven dia rere dia. Un dia, i no exagero, en vaig portar una que semblava tot jo un Ferrerro Rocher de plata. I un altre dia, em vaig sentir com la crema catalana de la Rosalia (us poso la foto a sota: heu d'imaginar el mateix, però en format capellà). Els deuen agradar les coses ben llampants.
dimecres, 10 de març del 2021
Jocs de nens africans
No és només un tòpic que els nens africans són feliços amb els objectes més senzills i aprecien les coses més petites. És la realitat. Qualsevol objecte es pot convertir en una joguina.
Us ofereixo tres imatges que m'han impactat: la d'aquests dos nens amb una pilota que van fer de roba, la d'una nena que va fer un estel amb un tros de plàstic i un fil, i la d'un grup de nens ben petits que juguen a portar-ne un altre amb un pal.
Són imatges que he vist en poblats de la zona de Tororo. Els humans hem de lluitar contra la desigualtat i la pobresa, però hauríem de poder preservar també la senzillesa que ens fa més profundament humans.

diumenge, 7 de març del 2021
Sense manies
Fa uns dies havia de fer una reunió en el poble i necessitàvem una taula. Em vaig deixar portar a la recerca d'un bar, però vam passar per uns carrerons... bé, no eren carrerons: era un laberint de paradetes molt atapeïdes. Ja no sabia on érem, i vaig creure que potser no ens havíem entès i no anàvem a cap bar. Però finalment vam entrar en un espai molt fosc on només es filtrava una mica de llum per unes escletxes. Hi havia una tauleta, bruta amb trossets d'arròs. Vam demanar una beguda a una noia. Les va portar, i davant nostre va obrir la Coca-Cola i la Fanta amb tota la boca, i les va deixar damunt la taula com si res. Li vaig comentar al noi que m'acompanyava si no havia tingut altra manera d'obrir-les, però vaig veure que se sorprenia del comentari.
De petit tenia força fàstic amb coses de menjar. Si un dels meus germans tocava un tall de carn amb la mà, segur que jo no l'agafaria com a repetició. Òbviament, ho tenien fàcil si volien repetir, haha! Segur que jo també provocava d'altres maneres. Ara riem quan recordem aquestes anècdotes.
Tot això se'm va passar en anar a Hondures, a un camp de solidaritat. Allà t'havies d'adaptar al que hi havia.
Però confesso que això que m'obrin l'ampolla amb la boca no em fa massa gràcia (i ja m'ha passat una vegada més després d'aquesta que us comentava).
En canvi, abans-d'ahir una família em va convidar a dinar i aquí teniu la foto de quan el preparaven a la cuina. Era kaló: una barreja de farina de mill i una mica de farina de mandioca. El resultat és com una massa elàstica, i els comensals van agafant amb els dits el tros que volen de la massa col·lectiva. I encara que la meva mare se sorprendrà quan ho llegeixi, no em va fer problema menjar-lo.
dijous, 4 de març del 2021
Em podeu donar idees?
Fa uns dies us vaig esmentar els microcrèdits com quelcom per explorar. La idea (o pre-idea, perquè no hi ha res) seria poder donar un impuls a joves que acaben els estudis a l'escola perquè puguin enlairar-se, i després volar sols. Seria bo que se'ls ajudés (a comprar la màquina de cosir, o caixa d'eines, etc) perquè puguin començar a espavilar-se, i que després anessin tornant els diners (o el material?) a mesura que tinguessin guanys (sense interessos). Amb els diners que es recuperessin, es podria ajudar altres estudiants.
La qüestió que plantejo no és senzilla: aquests joves que rebrien l'ajuda ja no serien alumnes de l'escola. I per tant, el compromís o lligam amb l'escola ja no seria el mateix. Per tant: se us acudeix alguna idea de com es podria animar, facilitar o fomentar que tornin els diners?
Un jove africà em va dir que algun tornaria els diners, però que ell creia que bastants no els tornarien per falta de seriositat.
Alguns pensareu que ni sou experts ni hi enteneu sobre això. Però aquí només us demano idees, suggeriments, que compartiu en veu alta. Que penseu si se us acudeix alguna idea concreta de com es podria estimular els alumnes a tornar els diners de manera eficient.
I també amb quins criteris faríeu la selecció dels qui poden obtenir la beca (perquè desgraciadament en aquest sentit no som milionaris).
He llegit una experiència molt interessant de Bangladesh, però no és aplicable a la nostra realitat.
Espero amb candeletes el que em pugueu dir. Gràcies!
dimarts, 2 de març del 2021
Màquines de cosir i gallines
Animat (i molt agraït!!) per la vostra resposta als projectes i pels donatius que aneu enviant, presento dos projectes més (i, de moment, aquí m’aturaré perquè tot això demana temps d’aplicació, un seguiment, etc).
MÀQUINES DE COSIR
Un dels oficis que s’ofereixen a l’escola és el de Tailoring (sastreria). És un dels oficis que té sortida aquí Uganda. Majoritàriament el solen estudiar noies (tot i que també alguns nois), però contràriament al que ens podria semblar amb ulls occidentals, aquí possibilita una independència a la dona que val molt la pena i li permet tenir una entrada de diners.
A l’escola falten màquines de cosir perquè les noies puguin practicar i no només haver de mirar com ho fan altres. En compraríem 10. El cost total és: 1.114€
Són màquines de les tradicionals: amb la roda, el pedal... Quan les vaig veure, em va fer il·lusió perquè em va venir de cop la imatge de la meva àvia (que era modista) que tenia una màquina d’aquest mateix estil.
GALLINES
L’objectiu és que els estudiants de tant en tant puguin menjar ous. El galliner ja està fet, però sense gallines. Caldrà fer un sostre al magatzem perquè no hi entrin rates i algunes altres intervencions no massa grans. Les faran els mateixos estudiants de construcció a classe, així també serveix com a pràctiques. Es compraran 150 pollets.
Ho han comptat tot: condicionar el galliner, el menjar pels pollets, vacunació, desinfectant... i tot plegat puja a 1.761€
Cada any i mig aproximadament es vendran les gallines i es compraran més pollets. Una part dels ous serà per als estudiants, però una altra part serà per vendre’ls: faran falta diners per cobrir les despeses de menjar. Amb la venda de les gallines, es podrà cobrir una part de les noves despeses. Però per obtenir el menjar de les gallines, s’hi hauran de posar diners cada any i mig (no són molts, però s’hi ha de comptar).
L’objectiu és que el projecte de l’alimentació sigui sostenible al cap d’uns 4-5 anys, quan es puguin vendre els vedells que vagin tenint les 5-6 vaques que hi hagi en aquell moment. Jo soc el primer que voldria que els resultats fossin més ràpids, però la natura té el seu propi ritme i ens hi hem d’amotllar (perquè les vaques trigaran a criar, i les primeres vedelles es quedaran a l’escola per poder oferir més llet als estudiants, que són molts).
DONATIUS
Com vaig posar l'altre dia, qui vulgui i pugui ajudar-hi que em faci un missatge aquí (no el publicaré) donant-me el correu electrònic. I ja ens posarem d'acord. Moltíssimes gràcies a tothom!!!