diumenge, 13 de desembre del 2020

Campanya electoral


L’altre dia passejava pels camins del monestir, i vaig sentir uns coets. Després vaig preguntar a algú:
- Que hi havia una festa a prop? He sentit coets.
- No, no. Eren gasos lacrimògens.
Això passava al poble, que queda a una estoneta a peu des del monestir. No recordava que el dia abans m’havien dit que hi hauria un míting electoral, i vaig suposar que devia ser alguna cosa festiva.

Estem en campanya electoral perquè a mig gener hi ha diverses eleccions a Uganda, la més important de les quals és la de president del país. El president es presenta a la reelecció, i uns quants candidats més. És president des de l’any 1986, i una part nombrosa de la població és l’únic president que ha conegut. 


Fa uns dies hi van haver aldarulls remarcables. Van arrestar el principal opositor al president perquè havia congregat massa gent i això no respectava les restriccions pel virus. Durant els tres dies que va estar detingut, hi van haver incidents importants i més de 50 morts. 


La presència de l’exèrcit i en general de les forces de seguretat és considerable. I aquí no es disparen només bales de goma, tot i que també.


Si algú vol seguir-ho, es van actualitzant notícies sobre Uganda en aquest enllaç.


Jo estic bé. Simplement s’ha de fer cas als locals, que coneixen els riscos: on es pot anar i quan, i on i quan no és aconsellable.


Pel que fa al virus, crec que la gestió del govern ha estat bona. Van tancar fronteres quan van veure el desastre europeu, i l’han contingut força. Sembla que es va escampant, però no com ha passat a Europa. La gent està força tranquil·la, segons les autoritats civils i eclesiàstiques massa confiada i tot, perquè no s’és prou conscient dels riscos que té. No ho sé, s’haurà d’anar veient amb el temps.


9 comentaris:

  1. Gràcies Sergi per la explicació. M'alegra llegir que estàs be, de totes maneres és bo no confiar-se. La precaució no és mai sobrera. A la espera de notícies teves, rep una salutació des de Catalunya.

    ResponElimina
  2. La política a Uganda ha de ser molt complicada, si ací ja ho és, tot i els mitjans i la informació de què disposem, no cal dir als països del tercer món. Els europeus hauríem de poder arribar a constituir-nos com a institució política forta, consistent, i des d'aquest status cooperar en tots els àmbits, també el polític, amb aquests països del sud sense reproduir en ells els nostres defectes.

    ResponElimina
  3. Impressiona de veure com les notícies que dónes són ignorades per la majoria de mitjans dels països occidentals. Com si les persones que han mort no haguessin existit. Sembla que no hi ha cap institució internacional que exerceixi vigilància.
    Vaig llegir a Le Monde que l'opositor és un cantant molt popular entre els joves. M'imagino que s'exposa molt.
    Molta prudència !

    ResponElimina
  4. Ves amb compte, Sergi!
    Crec que passar desaperceut aquí ha de ser misión impossible, així que no corris innecessaris.

    ResponElimina
    Respostes
    1. La frase era: no corris riscos innecessaris.

      Elimina
  5. No conec el passat polític d'Uganda. Però amb gairebé 40 anys amb el mateix President al poder, és evident que els opositors forts que puguin posar en perill aquest llarg lideratge, no deuen agradar. No és estrany que aquestes situacions provoquin inestabilitat i aldarulls entre els seguidors.  Com dius, s'ha d'estar atent, deixar-se guiar per la gent de confiança i anar sempre amb els ulls ben oberts! Tingues cura Sergi!

    ResponElimina
  6. Les últimes notícies del dia 13, semblen prou preocupants! Aquí ni se'n parla. Vés amb molta cura, ja que et mous en un altre ambient. Esperem que tot és resolgui sense violència.
    Fina Múrria

    ResponElimina
  7. Estimat Sergi,en aquest països tenen el gatell molt fàcil.Se que no et cal que et diguem el que tens de fer.No estàs sol i et poden acompanyar i aconsellar
    No obstant tingués molta cura!!
    !!!una abraçada Sergi D, Assís

    ResponElimina