dimarts, 21 de gener del 2020

Espaisonant.cat


Fa unes setmanes vaig rebre una petició una mica particular a l’hostatgeria: rebre un hoste que va enregistrant sons pel món. Vaig preguntar quina classe de sons li interessaven, i vaig veure que el seu projecte suggeria més coses de les que es podien intuir en un principi.

Aquest hoste té una pàgina a internet on penja els sons més variats. Quan et parlen d’algú que enregistra sons, d’entrada t’imagines sons especials, únics per la seva bellesa. Però la sorpresa va ser quan vaig veure que tenia interès en sons de tota mena: des dels més quotidians als més singulars, des dels aparentment bonics als aparentment no bonics.

I ell, basant-se només en el so, em deia que per exemple havia descobert que el soroll de cotxes en una autopista era molt i molt semblant a un que va gravar enmig d’un bosc.

L’Albert reivindica l’escolta atenta. Diu que, en el món en què vivim, sentim però no escoltem. La seva idea és que la gent escolti els sons de forma tranquil·la perquè això fa que et concentris, i això per ell fins és una forma de meditar. Relaciona, doncs, concentració i meditació, i diu que escoltar el porta a un estat de pau, de tranquil·litat… perquè estàs focalitzat en una cosa.

És fantàstic que hi hagi gent per a tot! Des que va venir, a vegades em fixo més en alguns sons. Si en voleu sentir alguns, aneu aquí: espaisonant.cat (o espaciosonante.com).

4 comentaris:

  1. És divertit escoltar els sons que té penjats! Me n’adono, però, amb els anys, que jo sóc més de silenci, puc estar hores fent coses sense posar res, ni música, ni la tele... res. Si m’haig de concentrar en alguna cosa, qualsevol so em molesta. Quan vaig al cine sempre penso que m’agradaria que el volum fos més baix. Què hi farem... cadascú té les seves manies...
    Aquesta pàgina pot ser molt útil quan busques sons per ambientar qualsevol àmbit.
    Moltes gràcies, Sergi, per obrir-nos a aquests espais tan amables!

    ResponElimina
  2. Em sembla fascinant... Ara estic més atenta a escoltar els sons que m’envolten i trobo que també ajuda a la concentració. I, de vegades és molt divertit sentir els diferents sorolls, tot barrejat: gossos, nens, occells, cotxes, avions, passos al carrer ...

    ResponElimina
  3. Montserrat, des de França26 de gener del 2020, a les 21:26

    Trobo apassionant aquest projecte de l'Albert.
    Anem tots saturats d'imatges a dojo. I no ens fixem en els sons del nostre entorn. Només potser si tanquem els ulls i ens parem.
    Gràcies per compartir aquesta experiència poc usual.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies pels vostres comentaris Marta, Lucy i Montserrat!

    ResponElimina