dissabte, 21 de març del 2020

L’alegria de la comunitat


Feia molt de temps que ho esperaven. Des que va començar aquest monestir de Tororo, a meitat dels anys 80, havien estat una casa depenent d’una congregació benedictina alemanya. Qualsevol decisió important l’havien de consultar. El fundador, de fet, era un monjo alemany. Ara ja són tots africans.

Per fi, després de molt de temps de preparació, havia arribat el moment de la independència. I la festa s’havia de celebrar aquest dissabte 21 de març (festa del Traspàs de Sant Benet). El mateix dia de l’elecció del primer Prior d’aquest Priorat Conventual (així s’anomena el que són ara), al vespre van anunciar a la comunitat que no es podria fer la celebració que tant havien preparat. I a més, es va explicitar que estiguessin preparats per estretors econòmiques importants.

El president d’Uganda acabava de fer un parlament amb mesures dràstiques semblants a les europees (tot i que no hi ha confirmat cap cas de virus en el país, de moment). I aquestes mesures afectaran la seva economia d’una manera clara i inevitable. La diferència amb altres països és que aquí tot quedarà afectat en una proporció molt més gran que a Occident. Potser hi haurà estretors en el menjar o en altres coses bàsiques.

No s’han pres el tema del virus com una broma, i són conscients de les conseqüències. Però aquell mateix vespre el clima va ser d’alegria. Una alegria sana i sincera. I així ha estat els dies posteriors.

(Foto: Lluís Travesset)

15 comentaris:

  1. Montserrat de França (ara a Barcelona)21 de març del 2020, a les 10:48

    Sergi, Una forta abraçada.
    Que sapiguem tots trobar aquesta alegria que ens és donada per Déu en aquest temps tan dificil i doloros.
    Montserrat

    ResponElimina
  2. Happy feast of St Benedict. May you always find the courage to be Joyful in the midst of all adversities.

    ResponElimina
  3. Efectivament, les crisis encara s'acarnissen més en els països i les persones més pobres. Crec que si s'han pres mesures preventives, encara que dràstiques, és una bona notícia per tractar-se d'un país on la sanitat pública ha de ser limitada i insuficient. Les conseqüències econòmiques també ho seran de dolentes per tothom, però per Àfrica molt més perquè la riquesa no està en mans de les administracions públiques ni tampoc tenen una "Comunitat Europea" al darrere. Esperem que tingueu la mínima expressió de contaminats i això afavorisca el retorn a la "normalitat", encara que precària.
    Que la comunió entre germans ens faça més forts davant aquesta pandèmia amb l'ajuda de Déu. Ell és amb nosaltres.

    ResponElimina
  4. Bon dia!
    La sinceritat i la pregària ens porten a la pau.
    la sinceritat de saber on som en cada moment, encara que a vegades sigui difícil.
    La pregària ens acosta a la llibertat que Déu ens dona a cadascú.

    Moltes gràcies per compartir-ho, Sergi.

    ResponElimina
  5. Gràcies per informar-nos del monestir on ets. És aquesta la congregació alemanya?

    http://www.ottilien.org/

    ResponElimina
  6. Sergi, ja veig que si. Quan he entrat a l'enllaç que havia trobat m'han redirigit a l'enllaç que t'acabo d'enviar. Bona celebració del trànsit i bona estada en un país amb una història força agitada.

    ResponElimina
  7. Moltes gràcies Sergi. És una lliçó per nosaltres saber tenir aquesta alegria en la desgràcia que ens està caient i què ben segur tenim molts i molts més mitjans per a superar-la. Cuida't molt.

    ResponElimina
  8. Malgrat la greu situació que estem visquent hem d'aprendre a trobar moments de felicitat i alegria. Gràcies per compartir la teva experiència Sergi, i cuida't.

    ResponElimina
  9. Moltes felicitats al monestir de Tororo!! És una bona notícia poder gestionar un monestir de forma autònoma i més propera a la comunitat. I respecte les restriccions econòmiques demanem a Déu que no siguin una càrrega massa feixuga. Molts ànims!

    ResponElimina
  10. Sergi, espero que ho pugueu controlar! És que no sé què dir, no em sé imaginar com us ho podreu fer, només veient els problemes d'aquí tenint tots els Mitjans posibles.
    Cuideu-vos tots i molts ànims!!!
    Moltes gràcies per anar-nos informant!!!

    ResponElimina
  11. Un nou aprenentatge: tenyir d'alegria el nostre dia a dia.
    Com costa a vegades!!
    Una abraçada Sergi, i un somriure.

    ResponElimina
  12. Molts ànims, Sergi! Ens esperen temps molt difícils i encara més en països pobres. Que aquesta alegria sana i sincera us acompanyi sempre. Gràcies per tenir-nos al dia.

    ResponElimina
  13. Hola Sergi !! Gràcies per enviar.nos notícies ,que ens ensenyen a encarar les dificultats amb una mica d,alegria.
    Cuida,t molt i una forta abraçada!!

    ResponElimina
  14. Montserrat PRATS Sergi et desitjo que estiguis be Una abraçada

    ResponElimina