divendres, 1 de juliol del 2022

La vida secreta dels arbres


Quan vaig venir tres mesos a Uganda el 2020 vaig quedar fascinat per la varietat d'arbres que tenen, i sovint més monumentals que els que solem veure a Catalunya. I volia conèixer més aspectes sobre aquesta meravella de la natura. Per això he llegit aquest llibre: "La vida secreta dels arbres", de l'enginyer forestal Peter Wohlleben. És un llibre divulgatiu, però escrit amb rigor científic.

M'ha fet reflexionar la interacció i interdependència entre tot el medi ambient. Un arbre forma part d'un context on intervenen un munt de factors: la meteorologia, els animals, els fongs, la terra, els altres arbres, el factor humà... Explicat amb detall, és interessantíssim observar com elements que ni ens imaginaríem tenen una incidència important en l'evolució o degeneració de l'arbre.

Però anomenar segons quins fenòmens evolució o degeneració pot ser agosarat. Així m'ha ressonat després de reflexionar-hi. Perquè segons quins fets aparentment negatius poden ser aprofitats per altres agents naturals per desenvolupar-se. I un arriba a la conclusió que, en definitiva, formem part d'un tot. Que tots depenem els uns dels altres, i que hem d'aprendre a tenir cura de nosaltres mateixos i dels altres. Amb un sentit de pertinença a quelcom que va més enllà de nosaltres mateixos.

M'ha encantat l'explicació de per què les sequoies no creixen tan bé a Europa o en ambients urbans. L'autor les qualifica de nens de carrer: lluny del seu hàbitat, que seria amb altres sequoies i en un context favorable, no poden créixer de la mateixa manera. És un bon exemple de com l'observació de la natura ens pot qüestionar i aportar elements de reflexió sobre com som nosaltres humans en tant que també elements de la natura.

PD: La foto superior la vaig tirar aquí Uganda, és del "bottle tree" (en vaig posar una altra foto fa temps, amb el monjo que es cuida del bosc)


7 comentaris:

  1. Fantàstics, foto i text! És fascinant descobrir els anomenats "misteris" de la natura. Hi ha sempre molt per aprendre i missatges importants per a la nostra vida.

    ResponElimina
  2. Quin arbre i quina foto tan bonics, Sergi!!!
    És veritablement com dius, formen part d'un tot.
    Tenim una finca d'ametllers, plantats de fa poc, al costat de casa, que l' any passat estaven carregadíssims de fruits, i els nostres no tenien gairebé res. Aquest any, són ells els que no tenen pràticament res, i els nostres una miqueta més. Penso que és aquest tot que no ens explica quines són les seves raons... Asseguro que tant els uns com els altres estan perfectament cuidats.
    Ja veig que ens haurem de llegir el llibre per descobrir-ne algun dels seus secrets!!!
    Moltes gràcies, Sergi!!!

    ResponElimina
  3. La Natura tant perfecta i a nosaltres que ens falta tant per aprendre. Moltes gràcies Sergi!

    ResponElimina
  4. El meu petit homenatge als "ARBRES"
    a traves de la POESIA i la MÚSICA.

    EL PI DE FORMENTOR
    Mon cor estima un arbre !
    més vell que l ' olivera
    més poderós que el roure
    més verd que el taronge
    conserva de ses fulles
    l' eterna primavera,
    i lluita amb les ventades
    com un gegant guerrer...
    Autor: Miquel COSTA I LLOVERA ( 1854 - 1992 )

    BOSCOS DE VALLVIDRERA
    Ai, boscos de Vallvidrera !
    Quines sentors m' heu donat !
    Tenia el mar al darrera
    i al davant el MONTSERRAT...

    ( i, una mica més avall, continua )

    ...Tot baixant per la drecera
    he vist un arbre rosat:
    Ametller que presumies,
    un altre se t' ha avançat...
    Ametller que presumies,
    un altre se t' ha avançat...
    Música: Friedrick GLŪCK
    LLetra adaptada: Joan MARAGALL
    També la de Mossèn Antoni Batlle
    Coral: SANT JORDI " Cants de muntanya"

    ResponElimina
    Respostes
    1. M'encanta "El pi de Formentor" cantat per la Maria del Mar Bonet!

      Elimina
  5. Sí, també és molt bonica.
    La seva veu, és molt càlida !!

    ResponElimina
  6. Algunes de les explicacions de llibre es fan un xic difícils d'acceptar (per exemple, la cooperació dels arbres per a repartir-se el menjar o la comunicació entre arbres de la presència d’herbívors)... però ben segur que després de llegir-lo ningú no tornarà a mirar un bosc amb els mateixos ulls.

    ResponElimina