dimarts, 20 d’agost del 2019

Un clam per la llibertat


Des de fa un temps m'informo a través de la cadena "BBC World News", on hi ha multitud de reportatges sobre els llocs més diversos del món. D'una banda, t'adones que el món és molt més gran que el que a vegades pensem (per exemple Àfrica, on viuen tants milions de persones). Però al mateix temps, observant la realitat de tants països, també perceps elements comuns.

Un element comú seria el populisme, que en indrets ben distants va augmentant. També els fenòmens migratoris, amb els qui fugen de la guerra o la fam, o els qui senzillament busquen una vida millor. I un altre element és el d'un clam per la llibertat.

Penso que hi ha hagut una evolució en referència a segles anteriors. Malgrat que els drets humans no són respectats en molts països, va creixent la reivindicació de molts pobles per poder decidir què volen per al seu territori. Fa segles, un rei o un emperador decidia el futur del seu territori i qualsevol cosa que hi tingués a veure, fins i tot arribaven a decidir la religió dels seus habitants!

Els poders miren encara ara de controlar la situació. Van balancejant-se entre l'intent de reprimir les protestes (traient del mapa qualsevol opositor que pugui triomfar, o amb respostes policials contundents contra manifestants pacífics, etc) i l'opció pel diàleg intel·ligent amb els qui reivindiquen més drets. Solen optar pel diàleg quan veuen que no hi ha més remei, això també. Però ja és alguna cosa.

8 comentaris:

  1. Sergi, això del diàleg intel•ligent a casa nostra no es veu per enlloc!! I pel que sembla no arribarà...
    El populisme és un dels terribles mals del món actual. Dir i si no hi ha més remei fer, el que la gent vol no està malament, però, què és el que la gent vol? Estar avui molt contents perquè s’ha dit que hem de ser solidaris amb aquests pobres que han desembarcat a Mallorca? I demà carregar-se els immigrants perquè gaudeixen de les nostres prestacions socials sense haver fet res per tenir-les i a més amb tots els ajuts econòmics possibles que a nosaltres no ens donen? (S’entén que són preguntes que jo no comparteixo i el populisme sí)
    Què és aquesta llibertat de la que parles? Si creient que som lliures estem totalment manipulats per ves a saber què i qui?
    Gràcies Sergi, una vegada més per fer-nos reflexionar!!!

    ResponElimina
  2. Yes, I think desire for freedom is one of the principal characteristics of human beings. But,for me, one of the things that prevents our being free, is that we are submerged by information (real and/or fake) and don't have time or occasion to deepen and understand problems and reality. We go along with what they want us to believe. One of the most wonderful things is to know truly free people. They make us want to be alive. Teilhard de Chardin said:“Liberty is only attained by those who no longer live for themselves”...

    ResponElimina
    Respostes
    1. You are giving to the readers some ideas I'll comment in the future. Thank you!

      Elimina
  3. Et felicito Sergi per tenir temps d'informar-te amb el "BBC World News" i alhora seguir el ritme habitual de monjo de Montserrat. Potser algun dia et demanaré que ens expliquis el secret per assolir-ho.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uns minuts els tenim tots per informar-nos a través dels mitjans que cadascú consideri. No té secret

      Elimina
  4. T'agafo el guant i t'enllaço un breu vídeo del BBC World News que a mi m'ha impactat (és del passat mes d'abril, i afecta a un país africà on es pateix i s'ha patit molt: Sudan del Sud). Fa poc que vaig llegir la notícia i després d'escriure l'anterior comentari me l'he trobat casualment.

    https://www.bbc.com/news/av/world-africa-47903916/pope-francis-kisses-feet-of-rival-south-sudan-leaders

    ResponElimina
  5. Jo crec que molts paisos que podrien fer molt per arreglar la situacio, miren cap un altre costat com si no passes res. Hem de pensar que s´han fet estudis i al mon hi ha manjar de sobres per tots el habitans d´aquest planeta que s´hen diu Terra.
    Jo m´imagino que desde l´espai es deu veure la terra tant petiteta que em fa esgarrifant-se tot el que passa. Als gobernants els interessa la venda d´armes i les persones per ells semblen uns simples ninots.
    Tambe reconec i jo el primer que tenim poca conciencia del que esta passant al mon. Aixo es el que jo penso.

    ResponElimina