diumenge, 24 d’abril del 2022

El Pare Massot


Els Països Catalans han perdut una figura cabdal per la promoció de la llengua i la cultura catalanes aquest darrer segle. Dic els Països Catalans perquè el Pare Massot, mallorquí d'origen, sempre va tenir una clara consciència de l'abast de la llengua a tots els territoris de parla catalana. I per això va promoure la publicació de nombrosos estudis en relació als diferents territoris.

El P. Abat Cassià M. Just va encertar de ple en nomenar-lo director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Des de publicar el curs de català "Digui, digui" (el recordeu?) fins a la publicació de nombrosíssims estudis de llengua i cultura catalanes que en altres àmbits ho haurien tingut més difícil. A vegades li fèiem broma de l'especificitat d'alguns estudis sobre alguns detalls tan concrets i singulars, però era una broma banyada d'admiració per un home que, sense deixar el llibre religiós, va apostar de manera tan clara per la promoció de la nostra llengua i cultura. 

En uns temps grisos per la defensa i promoció de la nostra llengua per part d'algunes institucions o persones que s'omplen amb gesticulacions buides de contingut, la figura del Pare Massot és un exemple a seguir. Ell treballava nit i dia (sense exagerar) com una formigueta constant que va assolir resultats espectaculars. Sense fer soroll, però de manera eficientíssima. La seva persona ens recorda que no podem dimitir de la defensa i promoció de la nostra llengua com un signe d'identitat nacional insubstituïble.

En la comunitat, en Pepot (així li dèiem familiarment) era un home discret i estimat per tots. Una bona persona. Al Cel sigui!

PD: La foto és del dia que va rebre el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes 

8 comentaris:

  1. Aquesta és una de les entrades de les que sap greu que publiquis, que podríem posar-hi un no m'agrada...
    La veritat és que el coneixia poc al P.Massot, l'havia escoltat en alguna xerrada i poc més.
    T'acompanyo a tu i tota la comunitat en el sentiment i com dius, que ACS.

    ResponElimina
  2. El Pare Massot, ha pujat avui al cel,
    amb un seguit de qualitats i virtuts,
    per imitar.

    Donem-ne gràcies a Déu !!

    ResponElimina
  3. Avui la nostra llengua queda una mica més òrfena perquè se n'ha anat un dels grans patriotes. Tant de bo que tothom sapigués estimar i venerar la llengua catalana com el P. Massot i així potser l'aconseguiríem salvar entre tots. Però tu has perdut un germà, un amic, i és llei de vida però... Com costa sempre d'entomar, oi? Una abraçada :)

    ResponElimina
  4. Una visita a Santpedor,del .P.Massot acompanyat d,uns seus amics,va fer que jo tingués l,oportunitat de poder fer una xarrada i passejada per el parc de l,agulla, al seu costat.Lloc per el que va mostrar interès de conèixer.
    Senzill,acollidor,timit,Axis tindré al P.Massot en el meu record.
    El meu condol a tota la Comunitat i de tot cor al cel sigui.

    ResponElimina
  5. Una noticia tant bona que ens donaves el divendres ve seguida d'aquesta tant trista.
    En pau descansi el Pare Massot. Donem gràcies per la feina que ha fet i, com dius, és un exemple a seguir. Demanem a Déu ens doni forces per fer-ho, sobretot en aquests temps en què és tant difícil tot el que sigui català. Ja és curiós que hagi mort precisamente la matinada de després de la diada de Sant Jordi.

    ResponElimina
  6. Para el P. Josep Massot una buena entrada definitiva en la Casa del Padre. Para toda la comunidad mi pésame y mi plegaria y ésta intensificada para ti, que al encontrarte lejos de Montserrat no puedes compartir personalmente lo que este fallecimiento supone

    ResponElimina
  7. Persones com el P.Josep Massot són un exemple de treball constant i espectacular a favor de la llengua i cultura catalanes. Que Déu l'aculli i que la seva obra serveixi per les noves generacions que vindran. Notícia trista.

    ResponElimina