dilluns, 3 de juliol del 2023

Escoltar, reflexionar, dialogar


Crec que no puc ser tingut per racista o xenòfob: m’estic dedicant als africans tant com puc. I tinc amics musulmans. Però m’ha sorprès que es pretengui que no escoltem la Sílvia Orriols i les seves tesis. Ara ja l’he escoltada diverses vegades, i m’ha aportat elements de reflexió. 

No m’agrada quan es refereix al vel islàmic com un “parrac”. Però l’heu sentit parlar de la llengua catalana? O dels drets de les dones? Per posar només dos exemples. 

Per què, quan es fa un reportatge de Ripoll, només s’entrevista gent que li va en contra? I el gran número de ciutadans que l’han votat… no pot ser interessant també escoltar-los? Escoltar no vol dir aprovar ni estar d’acord. Però sí mirar d’entendre quines raons els mouen, i dialogar-hi d’una manera o altra.

La Sílvia Orriols té un discurs molt clar sobre la immigració. Quin és el discurs dels altres? Tinc la sensació que ha posat el dit a la llaga en qüestions molt delicades, i que altres només hi passen de puntetes (potser vaig errat). És clar que són temes complexos. Però no seria un risc deixar-los sense afrontar, i que en alguns barris o pobles es vagin corcant?

El seu discurs genera por en diversos àmbits, i se l’intenta silenciar per protegir la societat. Però, no pot passar que amb aquest intent de silenciament se l’estigui amplificant i per tant aconseguint justament el contrari?

El que s’esdevé a França aquests dies és simptomàtic. Us recomano ferventment aquest vídeo, que també aporta elements de reflexió. M’agradaria que no fem una anàlisi superficial del que està succeint aquests dies, i intentem mirar quin és el rerefons i de quina manera es pot evitar que passi el mateix a Catalunya en el futur.

Repeteixo la meva tesi: escoltar, reflexionar, dialogar. I treballar pels valors en què creiem, és clar que sí!

13 comentaris:

  1. Bona reflexió Sergi! Gràcies. Vador.

    ResponElimina
  2. Tractes un tema avui, Sergi que donaria per fer un ampli debat... Molts ens preguntem què està passant en aquesta societat nostra malalta per tantes nafres. El tema de la immigració africana és un dels més punyents. Perquè hi ha immigració de primera i de segona o finss i tot de tercera... No és la mateixa resposta social la que rep la immigració dels països llatinoamericans o dels països asiàtics que la immigració africana. No són tractats de la mateixa manera els refugiats ucraïnesos que els sírians, per posar un exemple. El que està passant a França és l'esclat de la bomba de rellotgeria que s'ha estat alimentant anys i anys amb les polítiques i migratòries i la creació de guetos a la perifèria de les grans ciutats! I el que està passant a Ripoll demostra la incompetència de la política catalana que sovint només procura per la seva poltrona i mira cap a una altra banda. Penso, sincerament, que el que ha passat a Ripoll té molt a veure amb com ha tractat el govern el tema dels atemptats terroristes que tant senyalada van deixar la població. Preocupats per qui arreplega a millor poltrona, Junts i ERC han estat incapaços de pactar un govern municipal i s'han deixat arrebatar l'alcaldia del bressol de Catalunya per un partit que voldria els català morts i enterrats. Ja m'imagino que segurament tot és molt complexe però segurament el que no s'ha fet gens bé ha sigut el que proposes, Sergi, escoltar reflexionar i dialogar.

    ResponElimina
  3. Escoltar, reflexionar, dialogar! Chapeau!!!

    ResponElimina
  4. Ja he sentit diverses vegades a la Sílvia Orriols i no em sembla de cap manera de l'extrema dreta. No sé com seran les seves formes, però el seu discurs és força semblant al que tinc jo fa molt de temps. No tenim prou diners com per destinar-los a acollir a tothom qui vulgui sense fre. Hi ha molta gent que passa gana a casa nostra i gent que ja ha sumat per el País. No és just que es tracti millor als foranis que als propis. El més just seria que es tractés a tothom per igual. Si no venen a sumar, treballar i després a integrar-se no trobo just que se'ls-hi doni un ajut que no està disponible per gent que ho passa malament a casa nostra. Ens fa falta gent per a treballar. Benvinguts els immigrants. Som un país històricament d'acollida. Se'ls ha d'ajudar, però no mantenir. I molts venen a Catalunya sabent perfectament el què han de fer per a aconseguir no treballar i viure d'ajuts. Ja no cal parlar dels problemes de seguretat que comporta tanta porta oberta. I ho dic amb coneixement. Tenim una amiga treballadora de presons i ens ha comentat que un 70% són immigrants. Segur que el fet de venir sense papers per a treballar fa que s'hagin d'espavilar, però no només això. En alguns dels països d'on venen no serien capaços de fer el que fan aquí ja que la pena que els hi cauria seria molt superior que no pas aquí. Som massa tous a la que algú delinqueix i per això s'atreveixen a fer-ho a casa nostra. Fa un temps vaig veure un reportatge d'un lladre molt conegut que venia de França i va dir que si va triar España per delinquir va ser perquè aquí, en el cas que t'enganxin, les penes són molt toves. La Orriols ja ha dit que no està en contra dels immigrants si no de la immigració il·legal i que ve només a aprofitar-se del sistema. La titllen d'extrema dreta per atacar-la i fe la que la gent no la vulgui votar, però si fos com diuen no la votaria tanta gent. Repeteixo que no li conec les formes, però el discurs me'l faig meu també

    ResponElimina
  5. Estic d'acord amb el títol, Sergi, escoltar, reflexionar i dialogar i amb el final: treballar pels valors en què creiem . En el debat prefereixo no posar-m'hi, és massa complexe i considero que hi ha moltes coses que desconeixem, o al menys jo desconec.

    ResponElimina
  6. Tema molt delicat Sergi!
    La meva jove és de fora, de pell fosca. L'altre dia parlava del micro racisme que es troba ella. Està fent un màster a la universitat de Barcelona i es queixava molt dolguda que quan arribava un professor a classe per primera vegada, preguntava si algú tenia alguna dificultat amb el català i ho deia mirant-la ella perquè al ser diferent la consideraven directament de fora. Ella té un català millor que molts dels d'aquí!
    Estic segura que jo faria exactament igual que el professor. I també estic segura que si no es preguntés pel tema de la llengua també se'ls consideraria racistes xenòfobs per no tenir en compte la diversitat.
    No segueixo, podria explicar moltes més coses...
    Ens cal sobretot reflexionar, França que era el gran paradigma de la llibertat mira com estan ara...
    No sé, Sergi, potser ens seria més fàcil parlar de l'avortament o el col·lectiu LGTVI. Moltes gràcies per obrir aquest tema tan complicat!!!

    ResponElimina
  7. No hi ha dubte, que hem entrat
    en una nova EDAT MITJANA.

    La PLANIFICACIÓ d' aquesta situació,
    no ve de Catalunya, ni d' Europa,
    sinó que ve d'Organitzacions Internacionals.

    APAREIX cap els anys 1960...

    L ' OBJECTIU és MODIFICAR i REBAIXAR,
    la Cultura i la Formació d' Europa,
    des de la mateixa Escola fins a les Universitats.

    Es a dir:
    Fer un HOME NOU.
    Donem-li una nova educació, DESADUCANT-LO.

    A partir dels anys 1960, apareix aquest Pla d' Estudis :

    1. On es donava FILOSOFIA , desde els seus origens,
    ara es comença desde Rousseaux o Descartes.

    2.En lloc d'exposar el SABER COGNITIU,
    la Lliço Magistral, el comentari del Llibre,
    es passa, a l ' experimentació, a les didactiques,
    a les tecnologies, sense aprofundir, d ' on ve
    tot aixó, quin són els seus principis...

    3. En lloc de explicar la gran aportació espiritual i cultural que ha fet el Cristianísme a Europa,
    s' exposa quatre idees de les diferents religions.

    4. Sense parlar de la vida personal i diaria, de l' ordre, dels horaris personals, de l ' alimentació, esport....

    5.Així, com la vida de relació, la vida civilitzada.

    El bon comportament, les bones maneres
    sempre han estat present a Europa.
    El comportament adequat, és una virtut.
    ES UNA VIRTUT MORAL, perqué és la consequéncia,
    visible uns PRINCIPIS INTERS DE LA PERSONA,
    de dignitat cap a ella mateixa i cap els altres.

    Per qué dic aixó ?
    Perqué actualment, ja hi ha tres generacion,
    educats en aquesta "DESEDUCACIÓ".
    Uns àvis de 65...anys.
    Uns fills de 40...anys
    Uns nets de 16...anys
    Aquests àvis i aquests pares, són els que actualment,
    estan ocupant llocs de molta responsabilitat
    en els Estaments mes Oficials de Catalunya.

    Potser sí, que tots son Ingenyers, i dominen l ' Angles
    tant bé com el Català, peró dubto que coneguin
    EL IDEALS I LA FILOSOFIA D' EUROPA, com nosaltres
    la varem coneixer a partir dels 12 anys.

    Estaré molt contenta si m ' equivoco !!

    Per ESCOLTAR...REFLEXIONAR....DIALOGAR...
    amb eficàcia, es necesari, tenir un altre tipus
    de formacio, i cuidar-la tota la vida.

    Si, a aquesta falta de formacio humanista, que tenim,
    hi afegim les grans crisis que arestrem,
    des de els anys 1970 , del Petroli ( OPEP),
    i les Crisis Monetaries dels anys 75...
    amb el final de l ' Expansió del Capitalisme,
    es comença a dibuixar una situació laboral
    molt dificil pel mateix treballador, fill d' Europa .

    Si a aquesta situació, d' encariment i falta de llocs de treball per l ' Europeu, que el sol fet de llogar o comprar un pis ja es una trajedia,
    hi sumem el més d' un milió d' inmigrans,
    que volguts o no, ha tingut que acceptar Catalunya,
    amb cultures, i predisposicions molt diverses
    respecte d' Europa i de Catalunya, en concret,
    comprens, que actitut de Justicia i Caritativa envers ells, la gent del pais, està molesta i dolguda.

    A mí m 'han dit coses, que jo emigran en un altre país,
    no hagues dit mai !! i el seu comportament,
    no sempre és el correcte.

    Un emigran també ha de tenir OBLIGACIONS
    I RESPECTE al pais on va.
    De la mateixa manera que el BONISME
    DE LES INSTITUCIONS, ÉS UNA GREU EQUIVOCACIO,
    i m ' agraderia saber el que hi ha al derrera de tot aixó.

    I NOSALTRES, QUE PODEM FER DAVANT DE TOT AIXÓ ?
    Jo, diria, primer que tot mantenir la CALMA,
    la SERENITAT, peró, no callar.

    Si em de dir una paraula en defensa de l ' emigran
    cal dir-la, peró si cal defensar la situació dels catalans
    necesitats, cal fer- ho igualment, tant economicament, com en costuns.

    I, no perdre mai l ' ocasió per explicar a l ' emigran ,
    que és i com és, aquest pais on ha escollit venir a viure, per tenir una millor vida.

    Acullir , sí, ajudar també, fer el que vulguin sense cap respecte, ni parlar-ne.

    Si no educa la Generalitat , ni l 'Ajuntament corresponent, ho ha de fer el ciutadà del carrer !!
    Jo ha veig així. Acollidors sí, omplir el pais de gent
    Incibilitzada o irrespetuosa , NO !!

    La meva salutació i un bon descans.







    ResponElimina
  8. Tendim a jutjar amb massa facilitat i posicionar-nos en termes de blanc i negre sense escoltar, reflexionar i dialogar. La qüestió de la relació amb les persones immigrants és massa complexe per fer-ne una anàlisi simplista i jo també penso que la Silvia Orriols diu algunes coses que probablement compartiriem, tot i que en d'altres no hi estiguessim d'acord.

    ResponElimina
  9. Sortosament, tinc familia Africana,
    i dic sortosament , perque tot sovint ,
    puc escoltar-los, reflexionar, i dialogar amb ells.

    Peró, penso que, el problema, més que el " color",
    que també, i molt, alguns dels membres
    de la meva familia, han patit i molt,
    en definitiva, el que " OBRE LES PORTES "
    a un emigran, és, com a tot arreu, del mon,
    el seu bon comportament, la seva fiabilitat,
    la seva responsabilitat, la seva honestedat,
    i aquestes persones, les tenim, en totes les races,
    llengues i nacions !!

    A la meva escala, hi ha una cuidadora de nens,
    i just al davant de casa dues cambreres, que són una delicia.
    La meva familia Burkinavesa, venia de lo més
    necesitat, que un es pugui imaginar.
    els seus comportaments, des de el principi varen ser
    correctissims.

    Per aixó dic que , el bon comportament,
    que no, l ' afectació, és l ' inici que que et vagis trobant
    " PORTES OVERTES"

    ResponElimina
  10. M'agrada el que dius. Fa quatre anys vaig escriure això: http://mosquiticamell.blogspot.com/2021/02/el-meu-35-de-vox.html

    ResponElimina
  11. Jo sóc dels que penso que el vocabulari i les maneres de la Sílvia Orriols sí que són d'extrema dreta, però que aquest no és el problema de fons si no que ha estat la força més votada i no sé si és del tot net el cordó sanitari que curiosament no ha estat possible. Com que he tardat dies a escriure ara ja sabem que serà alcaldessa de Ripoll i us confesso que ho celebro. A una senyora política encara que no ens agradi se li ha de reconèixer el dret de demostrar si ho fa millor que els altres. A més a més moltes de les coses que ella predica serà impossible que les modifiqui ja que no tindrà competències. Hi ha altra extrema dreta a Espanya que em fa molta més por.

    ResponElimina
  12. Totalment d'acord amb els teus comentaris. L'efecte Silvia Orriols, és un tema punyet, molt delicat que s'ha parlat, saber escoltar i reflexionar amb molta cura i tracte.
    Vers al contrari, sense una visió de totes les parts, pot esdevenir un tsunami racista i xenòfob, a l'estil neofeixista, d'on surti el pitjor de cadascun de nosaltres.
    Francament, tinc la impressió que estem passant d'un extrem a l'altre i amb molta rapidesa la societat s'està polaritzant i podem arribar a repetir la historia anys 40, on es va perseguir i assassinar més 2 milions de persones, es repeteixi al segle XXI. Déu no ho vulgui, però les sensacions que tinc son que anem pel pedregar...

    ResponElimina
  13. Moltes gràcies a tots pels vostres comentaris, i per compartir com ho veieu. Són temes complexos, i penso que això també explica que uns quants comentaris heu necessitat fer més ratlles de l'habitual. Val la pena que hi reflexionem i ens escoltem els uns als altres!

    ResponElimina