dilluns, 24 de juliol del 2023

La falsa equivalència entre indians catalans i negrers


L'amiga Tate Cabré ha estudiat el fenomen dels indians catalans, del qual s'ha parlat els darrers anys i ella sosté que no amb prou rigor. De manera categòrica rebutja la idea que els indians eren per defecte negrers, i també que tantes obres modernistes de Catalunya van ser construïdes per esclaus negres. 

A vegades hi ha aproximacions als fenòmens socials i històrics que parteixen de premisses tan concretes i incompletes que impossibiliten una presentació imparcial. Estaria bé estudiar els fenòmens històrics sense posar-nos d'entrada unes ulleres d'un color determinat que ens ho faci veure tot sota aquell prisma. Òbviament és impossible una mirada absolutament neutra sobre cap realitat humana. Tots estem condicionats per múltiples factors que ens fan tenir una mirada sobre la realitat. Però com a mínim, cal intentar-ho. 

La Tate ha publicat "Els Indians Catalans", un llibre divulgatiu sobre històries d'indians. I aquí us poso un enllaç de l'entrevista que li van fer al Diari de Tarragona. És la mateixa entrevista que apareix a la imatge d'aquesta entrada. Suposo que en un format o altre ho podreu llegir. Estaria molt bé que els mitjans més grans es facin ressò d'aquesta altra perspectiva dels indians. Són part de la nostra història, i es mereixen ser estudiats i presentats acuradament.

4 comentaris:

  1. Pare Sergi, bona nit.

    T ' enviu un WSP, de part de en Francesc M.
    quan va venir a Uganda.

    Bon descans.

    ResponElimina
  2. Sembla un llibre molt interessant , fan venir ganes de llegir-lo. Gràcies Sergi.

    ResponElimina
  3. El llibre és interessant, sí, i de bon llegir. Convé desfer malentesos sobre la relació entre l'esclavisme i els indians/americanos a Cuba. Si bé Cuba té un passat esclavista, no tots els indians van ser-ho. Van ser-ho alguns pel context que van viure allà quan hi van emigrar però d'altres van lluitar per la seva abolició. La confusió i la ignorància ciutadana sobre el tema arriba fins el punt que fa pocs mesos, des d'un àmbit de la política municipal del país, es va demanar de retirar de la imatgeria popular i festiva els Gegantons Negritos de Tarragona per la seva vinculació a un passat colonial i esclavista!!!

    ResponElimina
  4. Gràcies pels vostres comentaris, Pilar, Marga i M. Àngels!

    ResponElimina