dijous, 17 de març del 2016

Baluard, muralla, escut


Els Salms estan plens d'imatges del món militar. No tindria sentit que un objector de consciència convençut com jo us parli de l'atractiu del món militar. Però, com hem anat comentant aquests dies, són imatges. I igualment com en una pel·lícula o en un relat ens deixarem dur per la força d'aquestes imatges, per què no també en els Salms?

Suggereixen una lluita, un món en el qual no tot són flors i violes (ni molt menys). I si vivim en un món de color rosa, potser és que estem anestesiats.

El Germà Roger de Taizé parlava del combat interior que tota persona té. I ho expressava com un aspecte de la vida. No deia que fos positiu, però hi donava un sentit.

Ell mateix parla de la "violència dels pacífics". Penso que és una expressió molt ben aconseguida. La no-violència no és no fer res. La cultura de Pau demana una actitud ferma, valenta, decidida. És un altre estil de violència: és la fermesa de l'amor enfront de la violència de l'odi. És la construcció sòlida del Bé enfront de l'intent de devastació del Mal.

Aquestes imatges dels Salms (baluard, muralla, escut, i tantes altres) prenen molta força si es llegeixen en aquest sentit. I esdevenen esperó per avançar en aquest camí del Bé que proposa Jesús.

PD: La foto que he posat és un bon exemple de com una pel·lícula pot ser llegida amb aquesta clau

5 comentaris:

  1. M’agrada pregar amb els Salms i la teva reflexió m’ajudarà a fer una altra lectura de les imatges que ens presentes. Gràcies!
    Que aquest camí del bé ens guiï cap a la Pasqua.

    ResponElimina
  2. Segurament l'ús d'aquestes metàfores està molt influït pel context en què es van escriure aquests Salms. En l'antiguitat, la guerra era present en el dia a dia, i moltes vegades la religió s'utilitzava com a pretext i com a arma per fer la guerra. Així, crec que podem entendre el perquè d'aquestes metàfores relacionades amb tot el que té a veure amb la guerra. Actualment, com bé assenyales, Sergi, ens poden semblar distants, però entendre la nostra vida com una mena de batalla constant ens pot ajudar a interoritzar aquestes imatges i a veure-hi un sentit real i un suport efectiu.
    Moltes gràcies i molt bona Pasqua a tots!

    ResponElimina
  3. Avui el meu comentari es per desitjar-vos Bona Pasqua .
    Vivim la Pasqua quan esdevenim homes i dones de profunda joia i esperança. Quan sabem que el dolor i el patiment no tenen l’última paraula. Quan descobrim la llum que hi ha fins i tot en les experiències més difícils: moments tant plens de bondat, de saviesa, de generositat, de profunda humanitat... de gratitud ,per tornar a néixer de moltes maneres .....moltes.
    Una abraçada ,per tots els qui venim a buscar aigua a la Font !!!

    ResponElimina
  4. S'acostuma a dir que "la més gran de les batalles és la que un enfronta amb si mateix", al llarg de la seva vida i dels esdevenirs de cada dia, de les petites coses on ens enfortim, o afeblim, en la nostra fe, en el nostre amor als altres i en el nostre compromís de ser cristians (això no se si s'acostuma a dir, però ho proposo jo!). Molt bonica i estimulant la entrada Sergi, així com la Tolkieniana imatge.

    ResponElimina
  5. Manel, has encertat d'on treia la imatge!! Bona.

    Com us dic en la següent entrada: Bona Pasqua a tots!

    ResponElimina