dimarts, 6 de novembre del 2018

Visita d’una persona transsexual


(escrit amb el permís d’ell)

Fa uns mesos va venir a l’hostatgeria un senyor homosexual que em va compartir algun aspecte del seu itinerari. Li vaig dir que, més enllà del que ell ha viscut, veig que avui es parla molt de transsexuals, transgènere, intersex... i que vaig massa perdut perquè em falta formació sobre aquests temes. I que, si volem servir la gent i acollir-los de la millor manera, necessitem també conèixer algunes realitats per poder ajudar millor quan ens vinguin.

Al cap d’unes setmanes, em va escriure proposant-me de rebre un amic seu que és transsexual, que em vindria a compartir la seva experiència si em semblava bé. Li vaig dir que sí, i tant! I va venir.

Li agraeixo profundament la seva transparència en les explicacions, i que acollís bé els meus dubtes i les meves preguntes sobre tot el que havia viscut. Vaig intentar escoltar-lo amb molta atenció, posar-me a la seva pell i comprendre’l.

Vaig arribar a la conclusió que els éssers humans provem de classificar i compartimentar la realitat en uns àmbits determinats, però que la realitat humana a vegades (o sovint) és més complexa. I convé escoltar amb atenció.

Vaig veure que la societat (Església inclosa) a vegades ha tractat molt malament aquestes realitats. I que ens queda molt de camí per fer. Són persones que no ho tenen gens fàcil, i en general encara els ho posem més difícil del que ja pot ser la situació per si mateixa.

Ens ho creiem o no que tothom és fill estimat de Déu?


16 comentaris:

  1. Ben cert que el colectiu LGTB ha estat tradicionalment malvist, discrimitat i fins i tot maltractat. Estic d'acord que tots som fills de Déu però el cert és que encara ens costa, a mi mateix, acceptar-los tal com són i tractar-los com persones que són. L'Església, en aquest sentit, moltes vegades els ha apartat i els ha tractat com a "especials". Un tema delicat però que no podem pas esquivar. Gràcies Sergi per la teva valentia a l'hora d'exposar aquest tema.

    ResponElimina
  2. Thank you. It is not an easy issue and the Church has much difficulty in facing it. But, yes, God loves each and every one and Jesus died for all. That is why, at Mass, in the Consecration, I think the Portuguese version "por todos" is more accurate than the Catalan "per molts".

    ResponElimina
  3. sorry to be back, but I think it is essential to respect differences.

    ResponElimina
  4. Sergi, ja sé que no és el tema que planteges, però és que estic d'acord amb el que diu la Lucy, trobo horrible haver canviat el "per tots" pel "per molts" no li vaig el sentit, ho he preguntat a més d'un prevere i me n'ha sabut donar la raó. Tu pots explicar-ho? Gràcies!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dius que te n’han sabut donar la raó, doncs aleshores no entenc la pregunta. Si el que vols dir és que no te n’han sabut donar la raó, t’he de dir: jo no sóc liturgista, i per tant no vull dir coses fora de lloc. Però trobo, si més no, interessant aquest article del P. Bernabé sobre el tema: https://www.catalunyareligio.cat/ca/molts-cultura-ladhesiu-sobre-missals
      Potser el “per tothom” hauria estar millor, no? Però com dic, no conec prou els ets i uts sobre les raons. Per tant, ho deixo per als liturgistes que en saben més.

      Elimina
    2. Sergi, falta el no, que no me n'han sabut donar la raó. Han fet com fas tu... De seguida que pugui llegiré el que em dius. Gràcies!!!

      Elimina
    3. Si d'una cosa no en saps prou, em sembla que el més honest és dir-ho

      Elimina
    4. Ja ho he llegit, segueix però sense agradar-me el canvi. Prefereixo pensar que jo sóc com tots, no una escollida d'un grup, encara que siguin molts, perquè no són tots. Gràcies per l'article, és molt interessant i el recomano!!!

      Elimina
  5. Gràcies, Sergi! Aquesta tasca de fer conèixer la realitat LGTB a les comunitats cristianes i de fer conèixer la realitat cristiana a les persones LGTB és la que intentem fer des de fa més de 27 anys des d'ACGIL, l'Assocaició Cristiana de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals. El cert és que cada cop hi ha més persones cristianes i comunitats que ens acullen tal com som, i també hem pogut avançar en "normalitzar" el fet cristià dins dels col·lectius LGTB. Hi ha molta feina per fer encara, molts prejudicis per vèncer. La pregunta clau és: "Jesús què hagués fet?"

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jordi, davant del tema que planteges no tinc tan clar què hauria fet Jesús. És a dir, ell hauria acollit, això sí. Però no em queda tan clar què hauria pensat o opinat, en el sentit que va néixer en una cultura i temps determinat, en una religió concreta... i no em faig més problema d’això. En aquest sentit, em sembla interessant el que en Josep Lligadas diu sobre aquest punt referent a Jesús (i també Sant Pau). Aquí l’enllaç: https://www.catalunyareligio.cat/ca/blog/font-raja-sempre/no-es-questio-misericordia-sino-reconeixement-227176
      L’article d’en Josep Lligadas, a més d’aquest punt, en toca bastants altres, i això donaria per parlar molt!

      Elimina
  6. Penso que la realitat és complexe i el millor que podem fer com a persones és estimar i acceptar els altres tal i com són. Hem d'aprendre a desprendre'ns de prejudicis que ens priven de mirar la realitat cara a cara. Sempre hem d'oferir la nostra comprensió i el nostre suport.

    ResponElimina
  7. Gràcies Sergi per compartir aquesta realitat humana, important i justa. I m´agrada repetir les teves paraules:"els éssers humans provem de classificar i compartimentar la realitat en uns àmbits determinats, però la realitat humana a vegades (o sovint) és més complexa. I convé escoltar amb atenció" i respectar i estimar..."la societat (Església inclosa) a vegades ha tractat molt malament aquestes realitats. I ens queda molt de camí per fer. Són persones que no ho tenen gens fàcil, i en general encara els ho posem més difícil del que ja pot ser la situació per si mateixa"
    "Ens ho creiem o no que tothom és fill estimat de Déu?". Gràcies! Vaig acompanyar a una noia lesb. durant 8 dies d´Exercicis Ignasians i també en dono moltes gràcies. Contemplar a Jesús el Natzarè al llarg de la seva vida ens eixampla la ment i el cor fins a l´infinit...i alhora no ens permet oblidar que "o Déu o el diner". Gràcies de nou!!

    ResponElimina
  8. Fa uns dies parlàvem amb un amic sobre aquest tema,i jo li vaig dir que tinc un bon embolic en les diferents "realitats", com dius tu Sergi,sobre transsexuals,trangeneres etc.
    Es el mateix que comparteixo aqui, sense entendre.hi gaire,trobo que l’unic que mereixen aquestes persones es respecte .Crec que fins arribar aconseguir tenir el que veritablement senten ,el seu desitj de transició permanent al gènere amb el qual s'identifiquen, han tingut de viure moments i experiències molts durs per la mala passada que els hi ha fet la naturalesa .
    Gracies Sergi, per posar-nos a l’abast articles que poden fer entendre’ns tantes realitats.

    ResponElimina
  9. Creo que todos formamos parte de una sociedad, y cada ser humano tiene su espacio. No veo un tema controvertido, ni complejo, ni para polemizar, siempre que cada individuo vivamos desde el respeto mutuo.
    Respeto a Jesús que diría sobre el colectivo gay, lesbianas, travestís, incluyo el adulterio, el matrimonio, la castidad, la prostitución ... hablo como persona que forma parte de l´Iglesia católica. Si leemos la Biblia allí podemos encontrar la respuesta. Yo creo que seria bueno intentar ser humildes y plantearnos todos, absolutamente todos... los que nos llamamos cristianos, si los que nos mueve nuestro interior es Cristo, o en realidad muchas veces lo que queremos es hacernos una Iglesia a nuestra medida, a nuestras necesidades del momento. Creo que seria bueno reflexionar si aceptamos a la Biblia como palabra de Dios, o solo la queremos reconocer en ocasiones, o quizás en momentos incluso nos puedan sobran pags pq no nos dice lo que nos gustaría escuchar y caemos en la tentación de pensar que lo que dice en la Biblia ya no sirve pq es antiguo, viejo. Diria que esto podría llamarse una respuesta fácil para poder cubrir nuestras propias necesidades. Yo me hago esta pregunta, ¿Realmente creemos y reconocemos que lo que dice en la Biblia es palabra de Dios? Solo tiene una respuesta, sino estoy confundida "Si" o NO".
    Por otra parte hay la libertad de albetrio, que nadie debe juzgar.
    A la pregunta de Sergi, ens ho creiem o no que tothom és fill estimat de Déu?
    Dios creo a la persona, al ser humano a su imagen y semejanza, siendo asi, evidentemente que Déu estima a tothom!, Nadie lo puede negar!.!
    Ahora bien, lo que nos ha traído la globalizacion son problemas morales, religiosos, fe , individualismo, soledad, racismo,falta de aceptación del otro, falta de amor etc.. a todos nos ha traído consecuencias a todas las personas. Por ello pienso que el colectivo gay, lesbianas, travestís, no tienen mas problemas que otros colectivos que formamos parte de esta sociedad.
    Sergi muchas gracias por todo.
    Una abraçada.
    xesca

    ResponElimina
  10. Gràcies, Sergi, per aquesta entrada. És molt necessari que dins de l'Església comenci a haver-hi canvis en aquest aspecte i en l'enfocament que es dona a certs temes.
    Jo també em quedo amb l'última frase :)

    ResponElimina