dilluns, 7 de gener del 2019

Vomitar


Ara que acabem de començar l’any, em sembla una paraula útil per tots els qui ens movem per les xarxes. Sembla que alguns a les xarxes hi han vingut a vomitar.

La paraula vomitar és ben antiga. Ve del llatí "vomitare", que al seu torn deriva del verb "vomere". I el significat d'aquest mot en l'origen ja era expulsar per la boca violentament i també significava estar malalt.

Certament quan un vomita està malalt. Té alguna cosa dins que el fa emmalaltir, i no troba altra manera que llançar-ho de manera abrupta. Ja sabem que un es pot quedar més descansat just després d'haver vomitat (tot i que una mica atontat també), però si li passa gaire sovint potser estaria bé que revisés què se li indigesta.

Si tenim un mal, s'ha de treure. Però hi ha altres conductes que en principi són més recomanables. A més, els qui vomiten a les xarxes ho fan públicament perquè tothom ho vegi. És com desagradable. Crec que, més enllà del gust momentani que un hi trobi, en el fons no és ideal ni pel qui vomita ni pel qui presencia o rep els vòmits d'algú.

Per això, des de fa anys vaig posar en l'opció per comentaris: "Comentaris formulats amb esperit positiu". I puc dir que això és molt respectat, i us ho agraeixo.

A veure si entre tots podem purificar una mica l'aire, i hi ha menys indigestions.

Bon any!

8 comentaris:

  1. Genial i encertadíssim . Gràcies, Sergi

    ResponElimina
  2. Hola i molt Bon any 2019,per tots els qui passegem per aquest raco de Pau i respecte.GRACIES ,per diferents motius m,ha estat imposible fer comentaris,no obstant no he deixat de llegir.vos.

    ResponElimina
  3. Gràcies Pare Sergi
    És ben cert el que dius.
    També és cert que, si en comptes de dir paraules desagradables procurem dir paraules constructives i amb desig d'ajudar, donarem pau al nostre entorn, i els primers beneficiats en serem nosaltres mateixos.
    Recordo un sant sacerdot, Mossèn Jordi Carrera i Savall, que sovint deia una frase: "Quan fem el bé, no sabem el bé que fem".
    Val la pena anar per la vida sembrant amor, alegria i pau.
    Bon any nou a tots.
    Núria

    ResponElimina
    Respostes
    1. M’agrada que anomenis Mn. Jordi. Era un gran amic del meu oncle!

      Elimina
  4. Molt cert tot. És fàcil publicar la teva opinió des de casa, darrere d'una pantalla, on ningú no et pot dir res.
    Com sempre, molt interessants les etimologies llatines :)

    ResponElimina
  5. Mossen Jordi continua viu en el record de molts.
    Era un sant ben sant, com deia un company seu missioner.
    Tant de bo pugués iniciar-se el seu procés de beatificació.
    Gràcies Pare Sergi.

    ResponElimina