dissabte, 17 de juliol del 2021

Les llavors de la Joana


Des que vaig presentar-vos el primer projecte, no he parat de rebre propostes de col·laboració de tota mena. I us en dono les gràcies! La Joana des de Lleida va enviar un paquet amb llavors de verdures i fruites. Algunes espècies no les coneixien aquí! Les plantaran de mica en mica, combinat amb productes que ja coneixien abans. Per començar, d’aquestes llavors han plantat melons i a la foto podeu veure com han començat a germinar. Ells creien que serien xíndries (perquè en anglès són paraules semblants: "meló" és "melon" i "xíndria" és "watermelon", que vindria a significar literalment "meló d'aigua"). Ja els he aclarit que seran melons. Aquí també en tenen, però probablement no aquesta varietat.

Pel que fa a les altres verdures que us vaig comentar, ja ha crescut la sukuma (a la foto inferior podeu veure com la cullen) i els espinacs. Per les pastanagues, haurem d'esperar una mica més. Aquestes setmanes que no hi ha escola s'han quedat tres noies estudiants d'agricultura: deien que a casa no hi farien res, i aquí guanyaran uns diners (perquè lògicament els pagarem, no és temps d'escola). De la verdura, ja se n'està donant dues vegades per setmana als mestres, i l'altra part s'ha començat a vendre. Estic molt esperançat, perquè penso que el projecte de les verdures serà sostenible econòmicament: es podrà alimentar els estudiants, els mestres, i amb els diners obtinguts del que es vengui a altres persones es podrà mantenir el projecte. Haurem d'anar veient si es confirma, però fa bona pinta!


A partir d'avui, un noi s'afegeix a l'equip (un altre estudiant que estava per aquí sense fer res). Després d'aquesta primera etapa experimental, a partir de dilluns ampliem la zona de verdures (la doblem, de fet). Per tant, quan es reobri l'escola serà un projecte en ple funcionament. 

També estan plantant més herba per les vaques, que es veu que mengen molt (jo soc profà en totes aquestes coses). I aquests dies s'han tornat a engegar motors pel cobert per les vaques i les cases pels mestres. Segurament la setmana vinent començaran les obres dels dos llocs.


11 comentaris:

  1. Excel·lent notícia. Agricultura de proximitat per a fer sostenible l'alimentació d'un col·lectiu. Se suposa que no teniu problema d'aigua perquè les verdures en necessiten bastant.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bé, estem a l'estació seca i això no ha afavorit la germinació de les pastanagues. En alguna zona hi havia reg gota a gota però estava espatllat de feia temps, i ara el farem arreglar. Servirà per la zona on ara començarem a plantar verdures

      Elimina
  2. Les bones notícies continuen i per això donem moltes gràcies a Déu i a tots aquells que L’ajuden aquí a la terra!!

    ResponElimina
  3. Sergi, que bé poder estar en contacte amb la natura! Contemplar la fecunditat de la terra em fa feliç i aquesta terra vermella em comunica vitalitat!

    ResponElimina
  4. Moltes felicitats Sergi, per aconseguir tan ràpid que la vida torni de nou!!! Sembla ser un lloc i una terra preou frutífers!!! Que així continui!!!

    ResponElimina
  5. Deu fer molta il·lusió veure com mica en mica els projectes, tot i els entrebancs, van tirant endavant. Molt bones notícies!

    ResponElimina
  6. Pare Sergi d'Assis:
    El teu comunicat i les teves fotografies, m ' han portat a pensar en les VIRTUTS DEL PAGÉS.

    1. FOTOGRAFIA:
    La vida del pagés és maca i dura a la vegada.
    M' ha fet pensar en la PERSEVERANÇA, en la CONSTÀNCIA, en l' ESFORÇ...per preparar el terreny, perque així, esdevingui fèrtil pel cultiu,pels ramats... perque aquest terreny, sigui capaç de superar, el més possible, les adversitats del clima, del regadiu, de les plagues...

    1. FOTOGRAFIA, també...
    A la vegada, m' he adonat amb quina delicadesa ,
    aquest pagés , agafa per sembrar, aquesta petita planta PLENA DE VIDA que anomenem " LLAVOR"
    El seu GEST denota aquesta importància.

    2. FOTOGRAFIA
    Temps d' ESPERANÇA :
    La recollida del SUKUMA i els ESPINACS, és el fruit d' un FELIÇ ENCONTRE.
    Per un costat L' HARMONIA DE LES LLEIS DE LA NATURA.
    Per l' altre costat, L' ATENTA I DISCRETA VIGILÀNCIA DEL PAGÉS...
    EL PAGÉS AMB LA SEVA CIÈNCIA I EXPERIÉNCIA, facilita l' ambient adequat, en que es desenrrotllerà els processos naturals i interns de la llavor.
    Aquest és el "MIRACLE DE LA NATURA ", SEMPRE NOU,
    SEMPRE SORPRENENT !!

    3. UN ALTRE FET SORPRENENT.
    EL BON CAMÍ, QUE HA INICIAT EL VOSTRE ENGRSCADOR PROJECTE, I QUE ENS ECPLIQUES TANT DETALLADAMENT.
    Desitjo que vagi continuant, i continuant...
    Espero notícies. Bon descans !!

    ResponElimina
  7. Sensa tenir ni la més mínima idea de agricultura, però només per si et pot servir. Teniu mill "africà"? es un tipus de cultiu local, molt resistent i amb poques necessitats inclús amb sols poc "preparats" tira endavant. Es pot intercalar amb altres cultius. Tradicionalment ha sigut la base de l'alimentació a tot África, fins que varen arribar els "blanquets" a plantar cacau, tabac, palma, etc...

    ResponElimina
  8. Fa uns anys vaig conèixer una senyora que tenia un terreny en el que hi va construir un hort.Les seves ensenyances i les ganes de compartir les tardes amb ella ,sembrant patates i els tomàquets etc,va fer que conegués la duresa dels treballs dels hortelans .
    És per aixo que desitjo que tota la feina que fan aquests nois i noies sigui profitosa i vaigi endavant .Tingué les viandes collides directament de l,hort,que bones són,oi?.
    El títol m,agradat molt !!!!
    Cuideu.vos molt tots,Sergi!!

    ResponElimina
  9. Moltes gràcies per tots els vostres comentaris!

    ResponElimina