diumenge, 25 de juliol del 2021

“Vull anar a Europa”


L’altre dia em va venir a veure un estudiant. No sé com ho va aconseguir, perquè és de lluny i està prohibit el transport, si no és per traslladar malalts o mercaderies. Vam estar parlant de la família, de la feina que ha trobat aquestes setmanes, i de projectes de futur. Va tenir una infància complicada, i vol un futur millor.
 

Em diu: “Vull anar a Europa”. Ho té força planejat: amb els diners que guanyaria a Europa, podria tornar a Uganda i començar un negoci (una botigueta) de material de construcció. Una espina que té és que els seus dos germans adolescents, més petits que ell, no troben feina ni poden estudiar perquè no tenen diners. Ell ha pogut estudiar gràcies a una ONG internacional, però ja li van dir que màxim un per família.

Li vaig desaconsellar anar a Europa: si travessa mig Àfrica, les màfies i el risc de morir al mar; i si arribés a Europa, com de difícil és la vida per a un immigrant que arriba amb una mà al davant i una altra al darrere. Tot i això, també li vaig comentar que si decidia anar-hi, que em preguntés el que vulgués. És clar.

Però li vaig plantejar la possibilitat d’ajudar-lo a començar aquesta botigueta, i que anés tornant els diners. I que, quan comencés a tenir beneficis, pogués fer calaix i continuar estudiant (és el que li agradaria). Em va semblar molt receptiu.

Ja us vaig comentar el tema dels microcrèdits, i de mica en mica comença a prendre forma. És important que aquests joves trobin un futur al seu país.  

6 comentaris:

  1. Sobre el tema dels microcrèdits, existeix https://www.kiva.org/lend?country=ug que treballa amb un organisme bancari local que es diu UGAFODE microfinance https://www.ugafode.co.ug/
    Potser pot donar idees.
    Que difícil deu ser de fer entendre la realitat i els perills d'un somnu europeu.

    ResponElimina
  2. Sobre el tema dels microcrèdits ja saps que si des d'aquí et podem ajudar ja ens ho faràs saber.

    ResponElimina
  3. A mi em sap molt greu aquestes situacions sobretot sabent que no faig res per ajudar a que no es produeixin. I el malament que s'ho passen quan arriben!!!
    Penso un dia que em vaig trobar un noi, senegalès suposo, a la porta de casa que buscaba una oficina de l'ajuntament que era allà mateix, com que no vaig saber explicar-li com anar-hi, li vaig dir que pugés al cotxe que el portaba, es va quedar molt parat i agrait.
    Però també penso en un altre noi com ell, que un dia se'ns va presentar, quan estàvem acabant un sopar, sortint de la foscor, ens vam espantar molt i ell també ho estava d'espantat. No enteníem què deia, només la paraula policia, anava molt brut, enfarinat totalment de pols, li vam donar un cafè i el vam fer marxar tan ràpid com vam poder. Teníem un munt de menjar que havia sobrat del sopar, que malament ho vam fer, molt trist...
    Espero que puguis ajudar aquest noi i convèncer perquè no faci el disbarat de venir, són poc els que aconsegueixen una vida millor.
    Moltes gràcies, Sergi, per explicar-nos-ho!!!

    ResponElimina
  4. Pare Sergi d' Assis:
    Quan sento que algun noi Africà, diu que:
    " VOL ANAR A EUROPA", tremolo !!

    Cal ajudar-los a reflexionar i a entendre,
    "QUÉ ÉS EUROPA" i els perills que passaran, tan SÍ hi arriben com sinó.

    1. El viatge fins arribar a les portes de Europa:
    Tot el Continent AFRICÀ i el Mar MEDITERRANI.

    2. Soposant que no el retornin,com aconseguirà papers ?

    3. De qué viurà ?, de remenar contenidors, per veure si troba un troç de canyeria o un altre metall per viure ?

    4. On viurà ? En una Nau Industrial on hi viuen cent o dos cents refugiats més ?


    5. Molts han agafat el Covid ...

    6. I, si superen tot aixó, i entren a treballar a la cinta de producció, D' una fàbrica, molt AGAFEN stres, o bé una depressió, per no poder-se adaptar al ritme tant diferent de l' AFRICÀ...
    Molts han tingut que demanar un temps de repòs...


    De aquest patiment, en són testimonis, els Assistents Socials, etc.

    7. LLAVORS COMPRENEN REALMENT EL QUE ES EUROPA PER
    LA MAJORIA DEL SEUS HABITANTS.

    8. AMIC MEU, siguis qui siguis:
    Més val que utilitzis les teves il.lusions, projectes, saber, a disposició del teu país,
    Que és AFRICA !!

    Una altre cosa ben diferent, és quan un nen petit, arriba en edat d' escolaritzar, llavors té molt de guanyat...

    Desitjo un bon treball d' anàlisi per aquest jove, i un futur ben encertat !!

    ResponElimina
  5. Sempre he pensat que tenen
    d,estar molt malament ,perquè uns pares agafin les criatures i marxin cap a Europa travessant dessert i mar.Tambe sempre he pensat que l,ignorància i les màfies els enganyen ,amagant tot el que es trobaran,sense feina,sense lloc per viure i tot això sí poden arribar vius en alguna platja ,que per ells pot semblar un món nou.
    Aquest noi,crec que ha tingut sort de tenir.te al seu costat....potser sabrà i entendrà el que es marxar del seu lloc i lluny de la seva família.
    Bona feina SErgi i el meu cuida,t molt

    ResponElimina