dijous, 23 de setembre del 2021

L'Okongo


L'Okongo és un mestre de l'escola. 30 anys, professor de mecànica i encarregat de les matrícules dels estudiants perquè domina informàtica. Des del mes de juny no ha cobrat el seu sou, com tots els mestres de l'escola. Com que totes les escoles d'Uganda estan tancades per la pandèmia, els mestres que no treballen en escoles governamentals s'han trobat penjats, perquè sense les quotes dels estudiants la majoria d'escoles no els poden pagar el sou. És un tema que m'ha fet patir aquests darrers mesos, com podeu suposar. Alguns han anat als seus poblats, per plantar alguna cosa i almenys poder menjar.

L'Okongo és molt treballador, i n'ha de ser per tirar endavant amb la seva dona (que també treballa) i els seus dos fills. L'altre dia li vaig preguntar a en Makoha què se n'havia fet. I em va dir que ara treballa al carrer en una paradeta dels que donen dades pels mòbils. Em va caure l'ànima als peus. És una persona amb formació, i aquesta feineta és totalment precària (guanya poc més d'1€ al dia).

Avui l'he anat a veure. Ha estat molt content. Li he donat dues joguines que m'havíeu enviat: un ànec de peluix i una piloteta. Hem anat a prendre alguna cosa i xerrar. Ha passat uns mesos molt complicats. Els han fet canviar de casa dos cops, i ara estan en una "casa" amb dues habitacions en total per 6 persones (literalment dues habitacions, ni menjador ni lavabos ni res). I amb un lloguer considerable.

Ha agraït molt sincerament que l'anés a veure. Però em sento impotent. Aquestes setmanes hem donat verdures als professors que s'han acostat, almenys aportar alguna cosa per menjar. Però m'agradaria poder evitar que això torni a passar. 

11 comentaris:

  1. Massa trist per dir res, Sergi!
    Ho sento molt.

    ResponElimina
  2. Davant de la TRAGÈDIA,
    cal fer a CONSCIENCIA,
    TOT ALLÓ QUE UN POT.
    Sigui on sigui,
    Individualment o en grup,
    contribuint materialment,
    o encomanant aquestes situacions a la pregària.

    Són realitats que ens trasbalsen,
    ens interroguen la consciència...

    Siguem "FORTS per ells,
    segur que podem ajudar d' UNA manera o altre

    I, encomenem els governants,
    en les seves mans està el benestar del seu poble












    ResponElimina
  3. Aquesta pandèmia ha portat molts problemes econòmics per tot arreu.....empreses que els costa molt tirar endavant i moltes persones al atur.Aixo genera tensions i molts màldecaps ,ja que hi ha jovent emprenyador ,que vol donar feina i fer feina i els és impossible.Ajuda poca O gens .
    Una abraçada .

    ResponElimina
    Respostes
    1. S'entén que volies dir "emprenedor", coses dels autocorrectors

      Elimina
    2. Renoi amb tants comentaris i mai he posat una paraula tant incorrecte .Doncs si ,es emprenedor.
      Ja em perdonareu¡¡¡¡¡¡:)

      Elimina
  4. Som aquí per escoltar-te i tu per acompanyar als que es troben en aquestes situacions i no s'ho mereixen. I per aquests hem de trobar sol.lucions! El sentiment d'impotència és normal en un país on hi ha tantes injustícies.Tampoc ens ho creuríem si tot fos fàcil i agradable!
    Les cases en construcció serien per professors com l'Okongo? Quants professors i quants alumnes hi ha a l'escola?

    ResponElimina
  5. Entenc que et sentis impotent davant de totes aquestes necessitats. La veritat és que jo també m'hi sento i em fa mal el cor. Ja sé que tot són paraules, però el sentiment hi és i les ganes de poder ajudar també.
    Fina Múrria.

    ResponElimina
  6. Doncs res Sergi. Si fa falta engegar algun projecte d'ocupació per gent com l'Okongo ja saps: des d'aquí podem fer petites donacions.

    ResponElimina
  7. A mi em preocupa l'abisme gegant entre Nord i Sud. Aquesta és la gran injustícia perquè hem oblidat que l'origen de la humanitat és a l'Àfrica :)

    ResponElimina
  8. Si ho mirem des de la realitat.
    no hi ha una sola HISTÓRIA UNIVERSAL.

    CADA CONTINENT, HAURÀ D' ESCRIURE,
    LA SEVA HISTÓRIA UNIVERSAL,
    REFLECIONAR, I EXPLICAR,
    COM LI HAN ANAT " LES COSES",
    AMB RELACIÓ AMB ELS ALTRES CONTINENTS...

    DE MOMENT SOLAMENT HI HA UNA SOLA HISTÓRIA UNIVERSAL, ESCRITA DES DE EUROPA,
    " VÀLIDE " PELS EUROPEUS...

    Peró, com seria, UNA ÚNICA HISTORIA UNIVERSAL,
    ESCRITA DES DE'L CONTIMENT AFRICÀ ?

    O bé, UNA ÚNICA HISTÓRIA UNIVERSAL?
    ESCRITA DES DE EL CONTIMENT SUD- AMERICÀ ?

    Tractem d' imaginar-nos-ho, i reflexionen !!

    ResponElimina