dilluns, 20 d’abril del 2020

Un projecte amb molt de sentit


A Tororo, el monestir sosté una escola de Formació Professional per més de 200 nois i noies. Joves que lluiten per un futur digne. A l’escola els ensenyen un ofici: i això significa que el dia de demà, si s’hi esforcen molt, poden sobreviure més enllà de tenir un petit trosset de terra. Fusteria, metall, mecànica, sastreria, perruqueria, construcció, etc. Aquestes setmanes he pogut parlar amb professors i alumnes, i una de les coses que valoren més de l’escola és que els preparen bé per l’ofici que desenvoluparan.

La majoria d’alumnes hi viuen, perquè són de massa lluny com per desplaçar-se cada dia (per un tema econòmic). I el monestir beca cada any una part dels alumnes que no tindrien possibilitats d’accedir-hi. Què m’he trobat? Que una escola amb un projecte tan interessant no disposa d’aspectes que serien molt importants per al dia a dia de tots els qui en formen part. I m’agradaria que puguin millorar, perquè treballen bé.

A més, aquest projecte és clarament allò de donar la canya per pescar: s’està donant una formació ben feta perquè el dia de demà ells mateixos puguin espavilar-se i tirar endavant. No és això el que diem que s’hauria de fer amb els països pobres? Doncs aquí en tenim un exemple.

Hi ha projectes de gran envergadura (poder disposar de manera més estable de llum i aigua, o la reforma estructural d’algun espai) que demanaran contactar amb alguna institució. Però hi ha altres coses que les vull oferir a persones individuals, sense que ningú s’hi hagi de sentir obligat (per això ho dic simplement aquí). Perquè cadascú sap el que pot fer i el que no. Quan vaig venir a Àfrica, alguns em vau preguntar: com es pot ajudar? I us vaig dir que esperéssiu, perquè volia veure exactament les coses sobre el terreny i no precipitar-me. Però ara sí que puc començar a concretar coses, després d’haver-me informat amb detall. I és clar, puc garantir que són ajudes que arribaran i se’n farà un molt bon ús.

Us presento dos projectes:
- necessiten pissarres per fer classe. Així de senzill. El cost total són 301 euros.
- per seguretat de tots, una màquina tallagespa. És una zona de serps pels voltants. Tota l’escola són petits edificis baixos, i molts espais a l’aire lliure. Aquí plou molt, i la gespa creix molt ràpid. Fa un temps, a un alumne el va picar una serp en un d’aquests espais de l’escola i el van haver de portar a l’hospital. Si la gespa està tallada, les serps no gosen passejar-hi (perquè miren de passar desaparcebudes). La màquina val 736 euros (amb aranzels inclosos, perquè aquí aquesta maquinària és cara i si s’envia des d’Europa encara pitjor).

Puc donar detalls de tots els projectes, i evidentment garantir tot el que convingui. Qui em faci un missatge afirmatiu, no el publicaré i el parlem en privat. Per tant, el missatge hauria d’incloure un correu electrònic si no el tinc. Moltes gràcies ja des d’ara!

1 comentari:

  1. Una molt bona iniciativa. A veure si entre tots aconseguim ajudar a aquesta comunitat.

    ResponElimina