dijous, 2 de desembre del 2021

Microcrèdits per als mestres


Si ho recordeu, us vaig parlar de la situació de l’Okongo durant el tancament de les escoles. I dies després us vaig respondre que, de moment, millor no fer res perquè havíem de trobar una solució més global per als mestres. Doncs bé, dos mesos i mig després comencem a enfilar un projecte de microcrèdits per als mestres.

En vaig parlar amb els monjos corresponents, tots valorant-ho molt positivament, i ahir vaig tenir una reunió amb l’Okongo i amb dos professors més. Tots tres són joves professors molt pencaires. Els vaig explicar el projecte perquè volia sentir com els ressonava. Vam parlar de molts detalls: el % d’interès que hauria de tenir, quines quantitats de diners i quin tipus de projectes, dificultats que poden sorgir a l’hora de pagar, plans de pagament personalitzats, experiències d’altres col·lectius a Uganda mateix... Va ser interessantíssim, vaig prendre moltes notes.

D’entrada, ells ja estan molt agraïts que es pensi en ells (és un col·lectiu tan precaritzat!). I senten que se’ls obre una porta a l’esperança. La majoria, diuen, tenen algun petit projecte a part de l’escola per poder sobreviure. Però el problema és que no tenen quasi gens de capital per tirar-lo endavant. Aquest seria l’impuls. 

Cada projecte seria avaluat per una comissió potser de tres persones (entre les quals el majordom del monestir i jo mateix), i s’acordarien els terminis de pagament amb el mestre. Se li descomptarien del sou, però tot és parlable. I segurament seguirem un consell d’en Joaquim: el microcrèdit tindria un % d’interès molt baix, però si el tornen dintre el termini que s’hagi acordat, aleshores se’ls perdonaria l’interès. Això seria una mesura per estimular positivament a tornar els diners quan està establert (gràcies Joaquim!).

Ara s’ha d’acabar d’estudiar bé, s’haurà de parlar amb tots els mestres, i fer unes mínimes bases. I començar!

8 comentaris:

 1. Sempre és una gran alegria quan pots veure néixer l'esperança.

  ResponElimina
 2. Que bé, Sergi això que ens explques!!!
  El projecte de l'Okongo, té a veure amb la paradeta dels mòbils?
  I nosaltres ens queixem per tantes tonteries!!!
  Que entre vosaltres i Déu feu continuar aquesta esperança que neix als vostres joves mestres!!!
  Moltes gràcies, Sergi!!!

  ResponElimina
 3. Quina alegria més gran veure que tot allò que es projecta, poc a poc es va fent realitat!
  I també que aquells de qui ja n'hem sentit a parlar amb afecte, ara tinguin oportunitats de canvi i de futur!
  Que tot continui així. Endavant!

  ResponElimina
 4. Hola Sergi, em sembla molt bé aquesta idea dels microcrèdits pels mestres. A veure si podem disposar de les bases i si des de Catalunya et puguem ajudar dins de les nostres possibilitats.

  ResponElimina
 5. Que persones amb projectes tant bàsics i lícits,
  peró sense recursos, puguin obtenir microcrèdits,
  no sense dificultats, és un motiu d' esperança,
  i a la vegada un motiu d' exàmen,
  davant d' aquestes festes de Nadal,
  en què la societat en general,
  i el comerç en concret,
  inciten d'una manera insistent,
  a malgastar el diner en coses superficials,
  en una part de la població que té de tot.

  Valorar el que tenim, saber-ho conservar, etc.etc.
  són " VALORS" que hem d' ajudar a transmetre,
  a petits i grans.

  Feliç descans !!

  ResponElimina
 6. Sergi, ja penso que el sentit de la foto és el camí que inicieu, és que és molt bonica, l'has fet tu? Les cases del fons?
  Com que no n'has dit res...
  Gràcies!

  ResponElimina
  Respostes
  1. Sí, la vaig fer jo, com la majoria. Està feta en un camí secundari del monestir, i al fons es veu alguna casa dels treballadors del monestir. Darrerament se n'ha pogut renovar alguna (són les que es veuen al fons)

   Elimina