dimarts, 15 de febrer del 2022

El llibre de l’Èxode i la compassió


Darrerament he acabat de fer Lectio amb el llibre de l’Èxode, i m’ha semblat un llibre tan interessant per aprofundir!

Us comparteixo simplement un detall que he percebut per primera vegada: el tractament clarament diferenciat que fa dels pobres i dels pecadors. Se’ns diu que els pobres (fa referència als immigrants, viudes i orfes) han de ser respectats. En canvi, hi ha una llista considerable de les penes que mereixen tots els qui trenquen les normes. Estan regulats des dels assassinats a la màgia, passant per jeure amb una bèstia o pegar els pares. La llei bàsica que prima és l’ull per ull, dent per dent. I sovint s’estableix que recaigui sobre el culpable la pena de mort.

Mentre meditava amb aquests textos, pensava en el pas que va fer Jesús. Ell, lògicament, era compassiu amb els pobres. Però també amb tots els qui eren considerats pecadors: les prostitutes, els cobradors d’impostos, etc. Allà on abans altres hi havien vist culpables dignes de pena de mort, Jesús hi veu persones que no han après a estimar i que necessiten ser estimats i rescatats. Revolucionari.

5 comentaris:

  1. Gràcies, Sergi, per aquesta reflexió. La importància de l'amor. M'ha agradat especialment això de que Jesús veu en els pecadors a persones que no han après a estimar i que necessiten ser estimats i rescatats. Certament hem de tenir molt present l'amor i hem de estimar a tots, sobretot als més vulnerables.

    ResponElimina
  2. Aquesta és la gran qüestió... Si Jesús ens va ensenyar a abraçar tothom amb el seu perdó i, per tant, a viure alliberats, mentre el pecat i la hipocresia ens pesin més que la misericòrdia sempre estarem fent el préssec. Déu és Amor, però nosaltres sabem ser bons fills d'aquest Amor?

    ResponElimina
  3. L'evangeli del proper diumenge precisament va sobre estimar els enemics, estimar aquells que te l'han fet grossa. No es tracta de només perdonar (que ja costa) sinó estimar-lo. Jo crec que la paraula revolucionari es queda curt. Jo a vegades em pregunto, què farà Déu/Jesús amb una persona que ha estat al darrera d'assessinats massiu? Estic pensant en un Hitler o un Stalin. Els perdonarà? Els estimarà? En fi, a vegades em costa entendre el missatge de Jesús en aquests aspectes tant radicals.

    ResponElimina
  4. "Jesús hi veu persones que no han après a estimar i que necessiten ser estimats i rescatats". Quina idea més trencadora i positiva! Per reflexionar.

    ResponElimina
  5. Sí, Jesús debia ser impactant en tots els aspectes.
    Debia ser molt atraient, ell que era la mateixa Bonesa, la mateixa Bellesa.

    Atraient, pel que era, pel que deia. Pel que feia.

    Una de les coses.que més m' agrada de l'Exode,
    És que després de passar mil visicituts,
    el Poble d'Israel, entra a la Terra Promesa,
    no un per aquí, I l'altre per allí,
    sinó completament organitzat.

    Tota una lliçó per anar recordant.
    Confiança amb Déu i bon ànim davant el futur !!

    Déu sempre va estar amb ells.
    Serà el Poble d' Israel, que un dia deixarà a Déu, per buscar-se un rei com els pobles veïns.

    QUE tingueu un bon descans.

    ResponElimina