dimarts, 2 de maig del 2023

Massa pluja


No acostumo a parlar del temps que fa, però és que en aquest cas és ben noticiable: aquí Uganda portem força dies amb molta pluja. Estem a l’estació de pluges, cert. Però el normal en aquesta estació és que plogui un cop al dia, ben fort, i que pari al cap de 30 minuts o 1 hora. Ara bé, la pluja des de fa dies ha estat vàries vegades al dia i durant unes hores. 

Vaig pensar que això seria bo per les collites. Però els ugandesos em diuen que ara tanta pluja les està fent malbé.

No deixa de ser un contrast brutal amb la situació de Catalunya.

Ignoro què deuen pensar els qui neguen el canvi climàtic. Però aquí Uganda des de fa anys ho tenen claríssim: ara les estacions no són estables com fa anys, i cada cop ho són menys. Ells ho saben perfectament, perquè en depenen directament per les collites que els ajuden a sobreviure. 

6 comentaris:

  1. Parlar del temps era un tema força recurrent quan no saps què dir a l'ascensor o a qualsevol altre lloc. Ara no, crec que ens té força preocupats a nivell global i no sé què dir-ne. Pregar perquè plogui està molt bé, però potser hi hauríem de posar alguna cosa de la nostra part també!
    Moltes gràcies, Sergi, per parlar-nos del temps que teniu sempre és interessant saber-ho!!!

    ResponElimina
  2. El que jo recordo:

    Entre els anys 1.960 i 1.970...
    científics de tot el mon , varen començar a avisar,
    que la CAPA D' OZÓ, s' estava aprimant,
    i que, si continuava aquesta situació,
    posaria en perill , no solament la salut
    de tota la humanitat, sinó també, els cicles climàtics,
    les fonts d' aigua dolça, els caps de cultius....

    A aquests avisos, hi va respondre un altre grup
    de científics també, desmentint, aquestes declaracions, amb tota rotunditat.

    Després, es va entrar en una etapa d' GRAN SILÉNCI.

    A partir d ' aquell moment, no hi ha hagut,
    cap altre noticia ni bona ni dolenta !!
    peró, el que sí veiem, és que la naturalesa ,
    troba greus dificultats, per expresar la seva manera
    de fer, com ho feia cinquanta anys endarrera.

    La meva salutació.

    ResponElimina
  3. Acceptant que ens ha arribat el canvi climàtic. Que ha deixat de ser una predicció, perquè tenim evidències més que suficients, podríem adaptar-nos a les circumstàncies? Des del meu absolut desconeixement, hi ha alguna possibilitat d'emmagatzemar l'excés d'aigua de la pluja? Potser es podria aprofitar per a cultivar en l'estació seca. I pel que fa a les collites, podríem buscar plantes resistents a la humitat, o que es crien amb aigua?
    Amb tot això podríem aconseguir unes quantes collites diferents a l'any (més riquesa, més aliments)?

    ResponElimina
  4. Déu n'hi dó Sergi de la de mà de coses en què et trobes en el teu dia a dia; unes agradables i engrescadores i d'altres no tant. És el que el Senyor ens proposa cada dia. Gràcies per deixar-nos-hi ser des de la distància. De tot en fem pregària i en donem gràcies a Déu; ell sempre està al teu costat.
    Fina Múrria.

    ResponElimina
  5. El clima crec que està entre aquella llista de coses que no podem controlar però que modifiquem a llarg termini segons quin sigui el nostre comportament. I aquest llarg termini, aquest no veure els efectes immediatament, sumat a que les causes del canvi climàtic no són de caire merament individual sinó col·lectiu és el que ens allunya de sentir-nos-en responsables. És d'aquelles coses que cal saber mirar per veure-les com a pròpies.

    ResponElimina
  6. Sens dubte que estem inmersos enmig d'un canvi climàtic amb majúscules. Per Setmana Santa vaig passar pel pantà de la Baells (Berguedà) i vaig poder comprovar que on abans hi havia hagut 8-10 metres d'aigua ara estava tot sec i eixut. I el pitjor de tot és que d'aquí a l'estiu no crec que plogui suficient com per omplir una mica els nostres embassaments. Està clar que el temps ha canviat i també el nostre consum d'aigua no és el mateix que abans. A nivell de les estacions cada vegada la primavera i la tardor són més curtes (passem del rigurós hivern a la calor en poques setmanes). En fi, entre tots hem de pendre conciència d'aquest fet i començar per petites accions (estalviar aigua, reaprofitar l'aigua, ...). I en altres països, com és el cas d'Uganda, passa exactament el contrari: pluges torrencials i continuades que fan malbé les collites i posen en perill la vida de moltes vides. Solució? No ho sé.

    ResponElimina