dimecres, 6 de desembre del 2023

Sortida cultural a Kampala


Aquest passat cap de setmana vam fer una excursió amb un grup d’estudiants a Kampala. Són els alumnes que han estat més implicats a l’hort durant tot l’any. Es demana a tots que hi ajudin una estoneta dos cops per setmana, i n’hi ha que hi van i n’hi ha que no. De tant en tant se’ls dona algun regal com a agraïment, però aquest superava les expectatives.


El missatge darrere d’aquesta sortida és potent. Penseu que estem en un país on predomina molt el favoritisme i l’amiguisme, molt sovint per sobre dels mèrits. Crec que el fet que es recompensi l’esforç i el treball constant és un missatge que val molt la pena!


Vam fer visites cultures guiades en les quals van aprendre història d’Uganda i van poder ampliar coneixements en diversos camps (vam visitar un temple Bahá’í, la mesquita construïda pel Gaddafi, el palau del rei de la tribu Buganda, un lloc de tortures de fa dècades…). Ho van valorar moltíssim!


Però personalment em quedo amb la impressió que em va causar veure com alguns d’ells (majors de 20 anys) vivien el fet de pujar per primer cop en un ascensor, o en unes escales mecàniques… o un que en un àpat em va dir que no havia utilitzat mai un ganivet i en volia aprendre. 


Sovint pensem en el contrast immens entre Europa i Uganda. Però també hi ha un contrast bestial entre la vida als poblats de les zones rurals i la vida a certes zones de la capital.

7 comentaris:

  1. Que bonic Sergi tot el que espliques!!!
    Saps? M'has fet pensar en algun dels escrits que havies fet en l'època teva de prefecte de l'Escolania, la distància física hi és però segueixes sent tu 😊
    Moltes gràcies per tot!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament l'experiència de l'Escolania em va ajudar molt a preparar aquesta activitat. Vaig pensar sovint en les visites culturals que fèiem amb els escolans, i ho vaig explicar als joves ugandesos.

      Elimina
  2. M'he tornat a deixar les fotos, molt xules!!!!

    ResponElimina
  3. Seguir el teu blog Sergi és com anar descobrint de mica en mica tota una realitat que des d'Europa inevitablement ens queda molt llunyana. No tenia ni idea d'aquesta mesquita promocionada per un personatge tan peculiar i controvertit com Muamar al-Gadafi (1942-2011).

    https://www.gaddafinationalmosque.com/

    ResponElimina
  4. Crec que és bo "recompensar" d'alguna manera els voluntaris que han estat ajudant a l'hort o les X tasques que hagin pogut fer. Aquí a Europa tenim ben assumit el voluntariat però segurament que iniciatives com fer una excursió per motivar encara més els voluntaris i potser fins i tot afegir-ne algun més.

    ResponElimina
  5. Benvolgut Sergi,jo com la Marta em veure les fotos i les teves paraules escrites,em van venir a la memòria un munt de records de quant eres prefecte i les boniques experiències que vivien els escolans, concerts , excursions,visites interessants etc. Tampoc va ser fàcil per tu, organitzar moltes d,aquestes experiències ,
    No obstant suposo que ara es molt diferent poder portar a terme el que ens expliques.....hi hi una foto en què el somriure d,un noi, es la mostra de com era el moment què vivia.
    Endavant estimat Sergi ,tens una força especial a dins teu.una abraçada

    ResponElimina
  6. UN REGAL CULTURAL.
    UN REGAL PSICOLOGIC.

    UN REGAL CULTURAL:
    L' experiéncia d' aquest viatge,
    amb totes les novetats viscudes per primera vegada.

    UN REGAL PSICOLÓGIC :
    La cara tant acollidora,
    d' aquest noi, sentat a taula, mirant la camara.
    Amb la mirada, t' està, saludant
    amb un punt d' esperança i plasidesa
    Trobar-se cada dia, amb una expressió així,
    és sempre, reconfortant !!

    Salutacions !!

    ResponElimina