diumenge, 22 d’octubre del 2023

Ehud, el jutge esquerrà


Del Llibre dels Jutges, a l’Antic Testament, un dels relats em resulta entranyable. En aquest llibre trobem líders una mica curiosos, en el sentit que tenen alguna dificultat que teòricament els hauria de complicar l’exercici del seu lideratge. 

En el cas d’Ehud, la teòrica limitació és que és esquerrà (i em fa gràcia perquè jo soc principalment esquerrà). No se’ns diu que sigui un defecte, tot i que de la manera que s’hi refereixen sembla bastant obvi. No sé per què històricament s’ha considerat els esquerrans com gent a qui convertir en dretans. 

Però la història d’Ehud és deliciosa, perquè és justament gràcies a aquesta “limitació” que pot vèncer el Mal. I llegint aquesta història des d’una perspectiva simbòlica, és una història potent. La limitació d’Ehud no és un entrebanc sinó allò que el porta a la victòria.

Sovint vivim les limitacions com un obstacle en el nostre camí. Però Ehud ens suggereix una altra possibilitat: poden ser la porta d’entrada per a l’acció de Déu. Les limitacions o obstacles poden ser allò que ens fa madurar, créixer, adquirir les eines necessàries per progressar. I aleshores la suposada limitació es converteix en una benedicció. Savi relat.

Imatge: Vitrall de l’Església de Saint-Étienne, Mulhouse, França (s. XIV).

4 comentaris:

  1. No puc estar més d'acord. Allò que més ens costa, si tenim voluntat de millorar, és on hi posem tot el nostre esforç per superar-nos. Per cert, jo també sóc esquerrà :-)

    ResponElimina
  2. Fantàstica la història i el vitrall Sergi!!!
    La meva filla no és esquerrana però sí dislèxica i tinc clar que aquesta limitació ha fet que sigui la campiona en els seus projectes de vida i sí, ha estat una benedició!!!
    Molt bonic, Sergi!!! Rellegiré el llibre dels Jutges...

    ResponElimina
  3. Quan estudiava Pedagogia Terapèutica una professora sempre ens deia: Teniu en compte que tots tenim necessitats educatives especials, siga quin siga el seu origen (en referècnia també a les limitacions transitòries que tenen relació amb el nostre estat emocional). Evidentment hi ha limitacions que són visibles i d'altres que no. Però segurament tots hem pogut adonar-nos de quines són les nostres. I això ens iguala a totes i tots, i ens fa empatitzar amb aquells que perquè les tenen més visibles semblen més greus. Però vistes en sentit positiu són oportunitats de superació. Un bon relat simbòlic el del llibre dels Jutges.

    ResponElimina
  4. EL SIGNIFICAT DE " DRETA" I "ESQUERRA" ,
    EN L ' ESCRIPTURA:

    De la " DRETA", en ve tota FELICITAT i PLENITUT.
    De l' " ESQUERRA", en vé, tota DISORT I BUIDOR.

    Peró, el cristià, torna BÉ per MAL.

    Per tant, si aquesta interpretació, és catequeticament
    correcte, aleshores, en l' ESCRIPTURA,
    "DRETA" I " ESQUERRA" , vol dir que el BÉ,
    el pots fer, en qualsevol situacio.

    Jo, ho he entes així, quan m' han exposat.

    Pare Sergi, tú com ho veus ?

    ResponElimina