dissabte, 28 d’octubre del 2023

La circumcisió en la tribu


Alguna de les tribus d’Uganda té com a tradició molt arrelada la pràctica de la circumcisió. És un ritu de pas a la vida adulta, i té unes connotacions molt determinades. Tinc amics d’aquesta tribu que hi han passat, i em fa impressió com de dur devia ser tot plegat pel que ara us explicaré.

És una cerimònia pública i important, raó per la qual hi assisteix molta gent. El protagonista, que sol tenir al voltant de 18 anys, s’ha de preparar mentalment durant un temps. I és que, quan li facin la circumcisió sense cap mena d’anestèsia, no pot cridar ni plorar gens ni mica. 

Si plorés o cridés, se’l consideraria un covard i no un home com cal. I això seria un estigma que es recordaria en el poblat encara quan tingués fills i nets. El mateix passaria si finalment l’haguessin de portar a l’hospital per acabar l’operació. 

Quina concepció de “ser home” hi ha darrere d’aquest ritu? No cal que us ho digui, em sembla que és prou evident. Els rols d’home i dona aquí Uganda estan molt marcats.

En les fotos, podeu veure com els cobreixen amb una mena de pols blanca. Aquests nois són alumnes de l’escola, i el dia de la festa de les tribus que fem cada any es van caracteritzar de la manera típica. Pertanyen a la tribu dels Bamasaba. 


4 comentaris:

  1. Als joves d' Uganda i de tot Africa :

    Desitjo de tot cor, que un dia, a no trigar,
    quedin prohibides aquestes pràctiques tant barbares.

    I, que si mai s' haguesin de realitzar,
    que sigui per motius médics, amb anetésia ,
    i amb totes les garenties d' higiene necesaries .

    La meva salutació.

    ResponElimina
  2. Francament, només de pensar-hi se'm posa l'estómac regirat. Però com bé dius és un tema cultural i de tradició i poca cosa es pot fer. Esperem que amb el pas del temps puguin anar deixant de banda aquestes pràctiques tant sanguinàries. Gràcies per compartir-ho Sergi.

    ResponElimina
  3. Que dificil lluitar contra segons quines tradicions tan i tan arrelades i que cruel haver-li de fe una cosa així a algú que estimes....

    ResponElimina
  4. Totalment d'acord amb el que va escriure Pilar B.

    ResponElimina